Hyppää pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 22.5.2023 13.50

Kesäaika vaikuttaa Varhan palveluihin ja toimipisteisiin

Avainsanat:

Kesäaika näkyy poikkeusaikatauluina myös Varsinais-Suomen hyvinvointialueen palveluissa ja toimipisteissä. Kesällä osa toimipisteistä on kokonaan suljettuina tietyn aikaa, osa toimii supistetuin aikatauluin ja jotkut toimipisteet sekä palvelut ovat avoinna normaalisti koko kesän ajan.

Mansikoita sydämen muotoisessa astiassa. Kuva otettu ylhäältä päin. Astian vieressä vaalealla puupöydällä kaksi mansikkaa ja yksi mansikankukka.

Tyks Akuutin päivystykset ovat koko kesän avoinna normaalisti. Myös pelastuspalvelut toimivat kesäaikana normaaliin tapaan.

Terveyskeskusten ja -asemien yhteistyö takaa hoidon saannin

Osa sote-keskuspalveluiden toimipisteistä (mm. terveysasemat, -keskukset, hammashoitolat) ovat kesällä suljettuina ja osassa toimitaan supistetulla aikataululla. Jos oma terveyskeskus tai -asema on suljettu, on sille järjestetty korvaava toimipiste, johon asiakkaat voivat olla yhteydessä sulkuaikana. Tiedot terveyskeskusten ja -asemien kiinnioloajoista sekä tiedot korvaavasta toimipisteestä löytyvät varha.fi-sivustolta. 

Myös osa sosiaali- ja vammaispalveluista toimii kesän aikana supistetusti. Jotkut toimipisteet ja palvelut saattavat olla jonkin aikaa kokonaan suljettuina.  

Ikääntyneiden palveluissa vähemmän tilapäishoidon paikkoja

Ikääntyneiden palveluissa järjestetään kesällä vähemmän kuntouttavaa päivätoimintaa ja vähennetään tilapäishoidon paikkoja. Tilapäishoidolla tarkoitetaan lyhytaikaista hoitojaksoa esimerkiksi omaishoitajan lakisääteisten vapaiden aikana. 

Palveluiden supistamiset johtuvat siitä, että ikääntyneiden palveluihin ei ole saatu rekrytoitua kesäksi täyttä määrää sijaisia. Henkilöstön saatavuustilanne on ikääntyneiden palveluissa vaikea. 

− Supistamisten jälkeen tilapäishoidon paikat kohdentuvat kesällä erityisesti omaishoitajien lakisääteisten vapaapäivien järjestämiseen sekä sosiaalipäivystyksen tarpeisiin. Tästä johtuen palvelua ei välttämättä pystytä tarjoamaan juuri siinä tilapäishoitoa tarjoavassa yksikössä, josta ikääntynyt on aikaisemmin saanut paikan, ikääntyneiden palveluiden palvelujohtaja Marika Tuimala sanoo. 

Myös pitkäaikaishoidon paikkoja on kesällä vähemmän kuin normaalisti. Pitkäaikaishoitopaikkojen osalta palveluita supistetaan pääsääntöisesti siten, että kaikkia yksiköissä vapautuvia paikkoja ei täytetä. 

Kenenkään pitkäaikaishoitopaikan saaneen ei tarvitse muuttaa yksiköstä toiseen. 

− Joissain tilanteissa saatetaan joutua siirtämään asukas saman yksikön sisällä osastolta toiselle. Näitä siirtämisiä tehdään vain äärimmäisissä tilanteissa ja niistä tiedotetaan aina ensin asukkaita ja heidän omaisiaan, Tuimala sanoo.

Tyksin päivystykset auki normaalisti

Tyks-sairaalapalveluissa on supistettua toimintaa kesän aikana ja useampi osasto on suljettu osan kesästä. Tämä ei vaikuta asiakkaiden saamiin vastaanottoaikoihin. Jos asiakkaalla on käynti Tyksissä kesän aikana, hän tulee vastaanotolle tai osastolle sovitusti. 

Tyksin päivystykset toimivat normaalisti: Tyks T-sairaalassa ympäri vuorokauden, Salon sairaalassa ympäri vuorokauden, Vakka-Suomen sairaalassa ja Loimaan sairaalassa joka päivä klo 8–20.

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen sivustolta löytyvät ajantasaiset tiedot koko alueen osalta. www.varha.fi/kesä