Skip to main content

This website is under construction. We are continuously adding more information in English. We apologize for the inconvenience this might cause and thank you for your patience.

Unfortunately this content has not yet been translated. The website is still incomplete. We apologize for the inconvenience this may cause.

Vanhemmuus on mahdollista tunnustaa jo äitiysneuvolakäyntien yhteydessä ennen lapsen syntymää. Jos vanhemmuutta ei ole tunnustettu ennen lapsen syntymää, lähettää digi- ja väestötietovirasto äidin kotikunnan hyvinvointialueen lastenvalvojalle ilmoituksen syntyneestä lapsesta. Lastenvalvoja kutsuu lapsen äidin vanhemmuuden selvittämistä koskevaan neuvotteluun.

Requirements

Vanhemmuuden selvittämiseen liittyvissä kysymyksissä voit olla yhteydessä perheoikeudellisiin palveluihin.

User instruction

Avioliiton aikana syntyvän lapsen isä on äidin aviomies. Jos synnyttänyt äiti ei ole avioliitossa miehen kanssa, voidaan vanhemmuus selvittää ja tunnustaa joko ennen lapsen syntymää tai lapsen syntymän jälkeen. Jos vanhemmuus (isyys ja äitiys) tunnustetaan jo raskausaikana, aika tunnustamista varten varataan äitiysneuvolaan raskausviikolle 30–32.

Jos isyys on epäselvä, isyyden tunnustusta ei voida tehdä neuvolassa. Silloin isyyden selvittäminen ja tunnustaminen tehdään lastenvalvojan luona lapsen syntymän jälkeen. Isyyden varmentamiseksi voidaan tehdä oikeusgeneettiset isyystutkimukset isyyden selvittämisen yhteydessä, jos mahdollinen isä niitä pyytää tai lastenvalvoja katsoo tutkimuksen tarpeelliseksi. Näytteet (posken sisäpinnan sivelynäyte) isyystutkimusta varten asiakkaat ottavat itse lastenvalvojan tapaamisella lastenvalvojan valvonnassa. Näytteen antavat mahdollinen isä, äiti ja lapsi. Tutkimuksen tekeminen edellyttää äidin ja miehen suostumusta. Ennen tutkimusta on oltava syömättä, juomatta ja tupakoimatta puoli tuntia. Tutkimuksen tekee terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja tutkimus on isyyden selvittämisen yhteydessä asiakkaille maksuton.

Vanhemmuuden tunnustamisen yhteydessä sinun on todistettava henkilöllisyytesi. Hyväksyttäviä asiakirjoja ovat passi, Suomen viranomaisen myöntämä muukalaispassi tai pakolaisen matkustusasiakirja, henkilökortti (Suomen, Euroopan talousalueen, San Marinon tai Sveitsin viranomaisen myöntämä) tai Suomen viranomaisen 1.10.1990 jälkeen myöntämä ajokortti.

Lastenvalvoja voi selvittää avioliitossa syntyneen lapsen isyyden, jos aviopari yhdessä pyytää isyyden selvittämistä ennen kuin lapsen syntymästä on kulunut kuusi kuukautta.

Service channels