Skip to main content

This website is under construction. We are continuously adding more information in English. We apologize for the inconvenience this might cause and thank you for your patience.

Työllistymistä edistävä toiminta ja vaativat vammaispalvelut

Keywords:
Unfortunately this content has not yet been translated. The website is still incomplete. We apologize for the inconvenience this may cause.

Työllistymistä edistävä toiminta tarjoaa monipuolista päiväaikaista työtoimintaa kehitysvammaisille ja erityistä tukea tarvitseville henkilöille. Tavoitteena on yksilöllisen suunnitelman mukaisesti kehittää asiakkaan toimintakykyä sekä tukea hänen osallisuuttaan ja työllistymistään.

Työllistymistä edistävään toimintaan sisältyy työtoimintaa sekä työvalmennusta. Toiminta tapahtuu turvallisessa, kehittävässä ja arvostavassa ympäristössä, jossa panostetaan hyvään yhteishenkeen, vuorovaikutukseen ja onnistumisen kokemuksiin.

Työtoiminnan tavoitteena on ylläpitää ja kehittää kykyjäsi ja taitojasi sekä tukea aikuisuutta ja itsenäistä elämää. Toiminta on monipuolista, ja se perustuu yksilölliseen suunnitelmaasi ja omiin tarpeisiisi. Toimintaa järjestetään esimerkiksi toimintakeskuksissa, jossa tehdään erilaisia alihankinta- sekä ompelu- ja kudontatöitä.

Työtoiminnassa työtehtävien lisäksi päivääsi rytmittävät esimerkiksi ulkoilu ja monipuolinen oheistoiminta, kuten retket, rentoutukset sekä taide- ja musiikkituokiot. Työtoiminnassa voit osallistua myös eri teemoihin keskittyvään pienryhmätoimintaan.

Työtoimintaa järjestetään toimintakeskusten lisäksi hyvinvointialueella esimerkiksi kolmessa suurkeittiössä Paraisilla, Turussa ja Kemiönsaarella sekä Paimiossa ompelimossa ja kuntoutuskeskuksen pesulassa.

Työvalmennuksen tavoitteena on tukea ja edistää mahdollisuuksia saada työharjoittelupaikka avoimilta työmarkkinoilta, päästä avotyöhön tai työllistyä palkkatyöhön. Työvalmennuksessa opit työtaitoja ja saat kokemuksia työyhteisössä toimimisesta.

Saat työvalmennusta yksilöllisesti tarpeidesi ja toiveidesi mukaan. Tukenasi on työvalmentaja, joka tekee laaja-alaista yhteistyötä esimerkiksi työnantajien ja viranomaistahojen kanssa. Työvalmentaja antaa pitkäaikaista tukea, jonka määrä riippuu elämäntilanteestasi ja tarpeistasi.

Työvalmennusta voit saada avotyön ja tuetun työn muodossa. Avotyötä voit tehdä työpaikalla osan viikkoa tai päivää tai kaikkina arkipäivinä. Tuetussa työssä haet työtä avoimilta markkinoilta. Saat tukea työnhakuun, ja kun työpaikka löytyy, perehdyt työpaikkaan ja työtehtäviin työvalmentajan kanssa.

Charge information

Lisätietoja Varsinais-Suomen hyvinvointialueen asiakasmaksuista: varha.fi/fi/tietoa-varhasta/asiakkaana-hyvinvointialueella/asiakasmaksut

Requirements

Vaativat vammaispalvelut on suunnattu kaikenikäisille henkilöille, jotka tarvitsevat oman elämänsä tueksi moniammatillista erityisosaamista vaativia palveluita. Henkilöllä voi olla älyllinen kehitysvamma tai muu kehityksellinen neuropsykiatrinen häiriö sekä muita toimintakykyyn ja elämiseen vaikuttavia haasteita.

User instruction

Voit ottaa yhteyttä oman kotikuntasi sosiaali- ja vammaispalvelualueeseen, joka vastaa Varsinais-Suomen hyvinvointialueen vammaispalveluista. Tarvittaessa vaativien vammaispalvelujen palveluohjaus neuvoo sinua tai läheisiäsi palveluihin hakeutumisessa.

Service channels

Palveluyksikkö Mocca serviceenhet

Ravattulan toimintakeskus, Kaarina

Vammaispalvelutoimisto, Turku