Skip to main content

This website is under construction. We are continuously adding more information in English. We apologize for the inconvenience this might cause and thank you for your patience.

Vammaispalvelujen työtoiminta

Keywords:
Unfortunately this content has not yet been translated. The website is still incomplete. We apologize for the inconvenience this may cause.

Työtoiminta on työllistymiseen tähtäävää tai työ- ja toimintakykyä ylläpitävää toimintaa, joka toteutetaan joko ryhmämuotoisesti tai yksilöllisesti (avotyö). Sinun on mahdollista osallistua työtoimintaan, mikäli et sairauden tai vamman vuoksi voi olla mukana tavanomaisessa työssä.

Työtoiminnan tavoitteena on ylläpitää ja kehittää kykyjäsi ja taitojasi sekä tukea aikuisuutta ja itsenäistä elämää. Toiminta on monipuolista, ja se perustuu yksilölliseen suunnitelmaasi ja omiin tarpeisiisi. Työtoimintaan osallistumisen määrästä sovitaan yksilöllisesti.

Toimintaa järjestetään esimerkiksi toimintakeskuksissa, jossa tehdään erilaisia alihankinta- sekä ompelu- ja kudontatöitä. Työtoiminnassa työtehtävien lisäksi päivääsi voi sisältyä esimerkiksi ulkoilu ja monipuolinen oheistoiminta, kuten retket, rentoutukset sekä taide- ja musiikkituokiot. Osana työtoimintaa tai erillisenä palveluna voidaan järjestää työhönvalmennusta.

Työvalmennuksen tavoitteena on tukea ja edistää mahdollisuuksia saada työharjoittelupaikka avoimilta työmarkkinoilta, päästä avotyöhön tai työllistyä palkkatyöhön. Tukenasi on työvalmentaja, joka tekee laaja-alaista yhteistyötä esimerkiksi työnantajien ja viranomaistahojen kanssa. Saat tukea työnhakuun, ja kun työpaikka löytyy, perehdyt työpaikkaan ja työtehtäviin työvalmentajan kanssa. Työvalmentaja antaa pitkäaikaista tukea, jonka määrä riippuu elämäntilanteestasi ja tarpeistasi.

Avotyötoiminta on työtoimintaa, jota toteutetaan tavallisilla työpaikoilla. Sen tavoitteena on työllistyminen avoimille työmarkkinoille. Avotyöntekijän tukena toimii avotyöpaikalla nimetty ohjaaja sekä vammaispalveluiden nimeämä omatyöntekijä, esimerkiksi työvalmentaja. Avotyösuhde ei ole palkkatyöhön rinnastettava työsuhde.

Työtoiminnasta maksetaan työosuusrahaa hyvinvointialueella tehdyn päätöksen mukaisesti. Toimintakeskus perii asiakkaalta ateriamaksun nautittujen aterioiden mukaisesti.

Charge information

Työtoiminta on käyttäjälleen maksutonta, mutta asiakkaalta peritään ateriamaksu nautittujen aterioiden mukaisesti.

Requirements

Työtoiminta on tarkoitettu vammaisille ja kehitysvammaisille henkilöille, jotka tarvitsevat tukea tai palveluita työllistymisensä edistämiseksi tai työ- ja toimintakykynsä tueksi. Palvelun myöntäminen perustuu yksilölliseen palvelutarpeen arvioon.

User instruction

Voit hakea työ- ja päivätoiminnan palveluita täyttämällä vammaispalveluhakemuksen. Lomakkeen voi täyttää joko sähköisesti varha.fi verkkosivuilla. Verkkosivuilta löytyy myös pdf-lomake, jonka voit täyttää ja postittaa oman alueesi vammaispalvelutoimistoon.

Service channels

Katariinan toimintakeskus, Turku

Liedon toimintakeskus

Loimaan toimintakeskus

Monitoimikeskus Tikli, Kaarina

Oriketo Activity Centre

Pajalan toimintakeskus, Uusikaupunki

Palveluyksikkö Mocca serviceenhet