Hyppää pääsisältöön

Apinarokko

Apinarokko tarttuu ihmisten välillä huonosti, eikä se tyypillisesti tartu lyhyissä arkielämän kohtaamisissa. Jos kuitenkin epäilet tartuntaa, ota yhteys terveydenhuoltoon puhelimitse.

Apinarokkoon liittyy tyypillisesti näppyläinen tai rakkulainen ihottuma, jolle ei ole muuta selittävää syytä. Ihottumaa voi edeltää muita yleisiä infektio-oireita kuten kuumetta tai päänsärkyä.  

Tauti paranee tavallisesti itsestään muutamassa viikossa. Yleensä vakavat taudinkuvat esiintyvät niillä, joiden puolustuskyky on muun sairauden tai lääketieteellisen hoidon vuoksi pieni. Riski sille, että apinarokko leviäisi laajemmin väestössä, on hyvin pieni.

Jos epäilet tartuntaa, ota yhteyttä puhelimitse omalle terveysasemallesi

Jos epäilet saaneesi apinarokkotartunnan, ole puhelimitse yhteydessä omalle terveysasemallesi tai Tyks Akuuttiin p. 02 313 8800. 

THL on julkaissut verkkosivuillaan tietopaketin apinarokosta. Sivuilla on perustietoa taudista ja sen tarttumisesta, oireista ja hoidosta sekä taudilta suojautumisesta ja sen ehkäisystä.

Apinarokko (THL)

Apinarokkorokotusten kohderyhmä

Rokotuksia suositellaan miehille, joilla on seksiä miesten kanssa ja ollut useita satunnaisia seksikumppaneita edellisen 6 kuukauden aikana. Lisäksi rokotuksia suositellaan jatkossakin kaikille HIV:n ennaltaehkäisevää lääkitystä eli prep-lääkitystä käyttäville miehille, joilla on seksiä miesten kanssa sekä prep-hoitoon pääsyyn jonottaville miehille, joilla on seksiä miesten kanssa. Myös apinarokolle altistuneiden ja sairastuneiden lähikontaktien rokottamista jatketaan aiempaan tapaan.

Riskiryhmien rokotussarjaan kuuluu kaksi annosta, jotka annetaan vähintään neljän viikon välein.

Miten saan apinarokkorokotuksen?

Varsinais-Suomen hyvinvointialueella apinarokkorokotukset on keskitetty Turkuun rokotteen rajallisen saatavuuden vuoksi.

Riskiryhmään kuuluvat voivat soittaa Turun tartuntatautien torjunnan yksikköön p. 02 266 1143, (ma klo 8–12 ja 13–15.30 ja ti–pe klo 8–12). Tartuntatautihoitajat antavat puhelimessa ohjeita apinarokkorokotuksesta ja myös varaavat ajan rokotukselle.

Apinarokkorokotteiden saatavuus on rajallinen, joten rokotteita annetaan tiettyinä päivinä keskitetysti. Rokote annetaan Mäntymäen terveysasemalla osoitteessa Kunnallissairaalantie 20, Turku 20700. Jos sinulla on kysyttävää rokotuspaikkaan tai rokotteeseen liittyen, saat lisätietoja tartuntatautihoitajilta.

Tartuntatautien torjunnanyksikössä voit asioida myös paikan päällä. Erityisryhmiin kuuluvat (esim. kuulo- ja puhevammaiset henkilöt) voivat ottaa yhteyttä myös Turun terveysasemien tekstiviestipalvelun kautta, jos puhelinasiointi ei onnistu.