Hyppää pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 24.1.2023 08.55

Varsinais-Suomen pelastuslaitos

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen hankkeessa kartoitetaan palovaroittimien käyttöä kotitalouksissa

Avainsanat:

Varsinais-Suomen pelastuslaitos toteuttaa Varsinais-Suomen maakunnan alueella hankkeen, jonka tarkoitus on kartoittaa alueen turvallisuustilannetta palovaroittimien osalta.

Palovaroittimen testinappia painetaan peukalolla.

Hankkeeseen kuuluu kolme kansalaisille näkyvää vaihetta:

  1. Ensimmäisessä vaiheessa kolmella erilaisella asuinalueella (omakoti-, rivitalo ja kerrostaloalue) palotarkastajat tekevät koko alueen kattavan palotarkastuksen, jonka yhteydessä kartoitetaan alueen palovaroittimiin liittyviä yksityiskohtia. Ensimmäisen vaiheen tarkastukset ja kysely tehdään Paraisten, Turun Lausteen sekä Askaisten alueella. Kyseessä oleviin asuntoihin ilmoitetaan tarkastuksesta kaksi viikkoa ennen käyntiä.
     
  2. Toisessa vaiheessa kaikkiin Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen alueen kotitalouksiin lähetetään tiedote, jossa kerrotaan palovaroittimeen liittyviä yksityiskohtia ja neuvoja. Koteihin lähetettävä tiedote sisältää kuvallista tietoa sekä ohjeet kuudella eri kielellä. Tiedotteen kielet ovat suomi, ruotsi, englanti, arabia, venäjä ja kurdi.
     
  3. Kolmannessa vaiheessa palotarkastajat tekevät kolmella erilaisella alueella koko alueen tarkastuksen, jolla kartoitetaan palovaroittimeen liittyviä yksityiskohtia sekä kartoitetaan asukkaiden kokemuksia tiedotteesta. Hankkeeseen liittyvistä palotarkastuksista ilmoitetaan alueiden kotitalouksiin sekä pelastuslaitoksen sosiaalisen median kanavissa. 

Palovaroittimeen liittyvän hankkeen alkusysäys saatiin, kun havaittiin, että hyvin usein kohteissa, joissa on ollut huoneistopalo, ei ole ollut palovaroitinta tai se ei ole hälyttänyt tulipalon syttyessä.

Myös palotarkastajien havaintojen mukaan hyvin suuressa osassa tarkastettuja huoneistoja ei ollut toimivaa palovaroitinta. Palovaroittimen puuttumisen lisäksi puutteita on myös asentamistavassa, palovaroittimien määrässä, palovaroittimen toiminnan testauksessa sekä palovaroittimen käyttöiän ylittämisessä.

Palovaroittimen hankintaan on tulossa myös muutoksia, kun pelastuslakiin ollaan lisäämässä tarkennuksia palovaroittimen hankintavastuusta sekä kunnossapitovastuusta. Pelastuslain muutosesitys (HE 184/2022 vp) on käsittelyssä eduskunnassa. Sen mukaan jatkossa vastuu palovaroittimista olisi rakennuksen omistajalla.

Asian käsittelyä voi seurata eduskunnan verkkosivuilta:

Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi pelastuslain ja Pelastusopistosta annetun lain muuttamisesta (eduskunta.fi)

Palovaroitin on halpa henkivakuutus

Pelastusviranomainen haluaa painottaa, että pelastuslain mukaan asunnossa tulee olla riittävä määrä toimivia palovaroittimia. On siis aina arvioitava riskit mahdollisimman aikaisen havaitsemisen kannalta sekä otettava huomioon palovaroittimien hälytysäänten kuuluvuus asunnossa. Suositeltavaa olisi lisätä palovaroitin myös makuuhuoneisiin.

Myös sähköverkkoon kytketyissä palovaroittimissa pitää olla toimiva paristo, eli paristo tulee vaihtaa säännöllisesti. Laitteena palovaroitin on edullista kulutuselektroniikkaa. Tästä johtuen palovaroitin tulisi vaihtaa 5–10 vuoden käyttöiän tullessa täyteen.

Hankkeeseen on saatu rahoitusta Palosuojarahastolta.

Lisätietoa palovaroittimista