Hyppää pääsisältöön

Lasten ja nuorten suun terveydenhuolto

Avainsanat:

Varsinais-Suomen hyvinvointialueella lapsen hampaiden terveydestä huolehtiminen alkaa raskausaikana. Ensimmäistä lasta odottavilla vanhemmilla on mahdollisuus osallistua suun terveydenhuollon ammattilaisen tekemään suun terveydentilan ja hoidon tarpeen arvioon.

Lapset ja nuoret kutsutaan asetusten mukaisiin suun terveystarkastuksiin ja tutkimuksiin. Kutsuttavat ikäryhmät ovat: 10-12 kuukauden ikäiset, 3-vuotiaat ja 5-vuotiaat. Koululaisista tarkastetaan 1.-luokkalaiset, 5.-luokkalaiset ja 8.-luokkalaiset. Lisäksi tarkastamme kaikki 16-17-vuotiaat.

Osa ensikäynneistä (10-12 kuukauden ikäiset lapset) toteutetaan etäyhteyden avulla. Kutsukirjeessä ohjeistetaan tarkemmin etäyhteyskäyntien osalta. Etäkäynnin voi halutessa vaihtaa vastaanottokäynniksi. Etäkäynniltä kutsutaan todetun tarpeen perusteella vastaanottokäynnille.

Oikomishoitoa annetaan alle 18-vuotiaille tarveperusteisesti alueen ja kansallisen purennan hoidon tarpeen pisteytyksen mukaisesti. Hoito aikataulutetaan purennan kehityksen mukaisesti. Asiakkaat saavat lähetteen oikomishoidon tarpeen arvioon perushoidon tarkastuksen yhteydessä. Julkisessa terveydenhuollossa hoidetaan purentavirheet, jotka vaikuttavat leukojen kasvuun ja toimintaan. Pienet epäsäännöllisyydet ja hammasrivien ahtaudet eivät yleensä tarvitse oikomishoitoa. Oikomishoidolla hoidetaan hampaiden purentahäiriöitä, jotka haittaavat hampaiston normaalia kehitystä ja toimintaa sekä vaikeita hampaiston ahtaustiloja. Oikomishoito vaatii sitoutumista hoitoon pitkäaikaisesti.

Palvelun maksullisuus

Alle 18-vuotiaiden hoito on maksutonta.

Kenelle palvelu on tarkoitettu?

Perushammashoidon palvelut annetaan yksilöllisen tarpeen mukaan kaikille hyvinvointialueen lapsille ja nuorille sekä alueella peruskoulua käyville.

Miten saat palvelua?

Lapset ja nuoret kutsutaan asetusten mukaisiin suun terveystarkastuksiin ja tutkimuksiin. Kaikki lapset ja nuoret tarkastetaan ja kutsutaan hoitoon saman käytännön mukaisesti koko Varhan alueella.

Suun terveystarkastuksessa lapselle määritellään yksilöllinen hoitoväli, jonka perusteella lapset kutsutaan, jos tarvetta on, mahdollisesti seuraavaan tarkastukseen jo ennen ikäryhmätarkastusta.

Jos sinua huolettaa jokin asia lapsesi suun terveydessä, ota yhteyttä suun terveydenhuoltoon asuinpaikan mukaan.

Asiointikanavat

Auran hammashoitola

Dentalia, Turku

Halikon hammashoitola, Salo

Ihalan hammashoitola, Raisio