Hyppää pääsisältöön

Päivystysperheyksikkö

Olisitko sinä kiinnostunut toimimaan päivystysperheenä? Päivystysperheitä tarvitaan äkillisiä lastensuojelun kriisitilanteita varten silloin, kun lapselle etsitään ensisijaisesti perhehoitopaikkaa.

Päivystysperhe on valmiudessa ottamaan lapsen tai lapset luokseen välittömästi vuorokauden ajasta riippumatta. Päivystysperhe sitoutuu hoitamaan lasta sijoituksen ajan siihen asti, kunnes lapsi palaa kotiinsa, siirtyy pitkäaikaiseen sijaisperheeseen tai siirtyy esim. kuntoutukseen yhdessä vanhempiensa kanssa.

Päivystysperhesijoituksen kesto voi vaihdella päivistä useampiin kuukausiin. Sijoitettavat lapset ovat iältään 017-vuotiaita ja heidän arvioidaan hyötyvän perhehoidon kautta saatavasta tuesta.

Päivystysperheen tehtävänä on tarjota lapselle tavallista ja turvallista perhearkea, jolloin lapsen on mahdollista kiintyä hoitavaan aikuiseen. Päivystysperhe auttaa lasta pitämään yhteyttä läheisiinsä sijoituksen aikana ja sitoutuu kuljettamaan lasta perhetapaamisiin, kouluun tai esikouluun.

Päivystysperheelle maksetaan lapsen/lasten hoidon ajalta hoitopalkkiota ja kulukorvausta sekä korvataan kilometrit kuljetusten osalta.

Päivystysperhetoiminta sopii perheellesi, jos

  • olette käyneet sijaisperheiden PRIDE-ennakkovalmennuksen ja sen jälkeen lyhyemmän LyPe-valmennuksen,
  • asutte Varsinais-Suomessa,
  • pystytte sitoutumaan päivystysperhetoimintaan sijoituksen ajaksi,
  • pystytte jäämään kotiin ja vastaanottamaan kiireellisesti sijoitettavan lapsen/lapset (toinen vanhemmasta voi käydä töissä kodin ulkopuolella),
  • olette ennakkoluulottomia ja otatte lapsen vastaan hänen taustastaan riippumatta,
  • joustatte ja siedätte epävarmuutta liittyen muuttuviin tilanteisiin ja
  • teillä on hyvät yhteistyötaidot toimia vanhempien ja verkoston kanssa.

Tuki päivystysperheelle

Päivystysperheelle nimetään omaohjaajatyöpari, joka kulkee tiiviisti tukena koko sijoituksen ajan. Omaohjaajat ottavat perheeseesi yhteyttä heti sijoituksen alettua puhelimitse ja sopivat ensimmäisen kotikäynnin mahdollisimman pian.

Omaohjaajat tekevät koko sijoituksen ajan tiiviisti kotikäyntejä perheeseesi sekä keräävät tietoa ja perhehoitajan havaintoja lapsesta. Tapaamisia voidaan myös sopia päivystysperheyksikköön ja pitää tiivistä yhteyttä puhelimitse.

Omaohjaajat osallistuvat sijoitetun lapsen verkostopalavereihin ja ovat perhehoitajan tukena palaverissa. Ohjaajat toimittavat tietoa lapsen asioista sosiaalityöntekijöille sijoituksen kulusta ja havainnoista, joita ovat keränneet teiltä omaohjaajatyöskentelyssä.

Päivystysperheeseen sijoitetulla lapsella on hänen asioistaan vastaava sosiaalityöntekijä, jonka kanssa päivystysperhe tekee yhteistyötä.

Päivystysperheen ennakkovalmennus

Ennen päivystysperheeksi ryhtymistä perheesi tulee käydä PRIDE- ennakkovalmennus ja lyhytaikaisen perhehoidon täydennysvalmennus.

Varhassa sijaisperheiden valmennus tapahtuu ryhmämuotoisena PRIDE-valmennuksena. Valmennuksessa perehdytään ennakolta sijaisvanhemman tehtävään. Jos perheelläsi todetaan olevan valmiudet toimia sijaisvanhempana ja perheesi on kiinnostunut lyhytaikaisesta perhehoidosta, tulee teidän suorittaa vielä LyPe-valmennus. Lyhytaikaisen perhehoidon valmennuksen aikana perheesi kanssa arvioidaan yhdessä edellytykset toimia päivystysperheenä.

Jos perheesi kiinnostuu päivystysperhetoiminnasta käytyänne PRIDE-valmennuksen, voit olla yhteydessä päivystysperheyksikköön.

Päivystysperhetoiminnasta voi siirtyä myös pitkäaikaiseksi sijaisperheeksi, ja myös pitkäaikainen sijaisperhe voi alkaa päivystää.

Yhteystiedot

Jos sinua kiinnostaa päivystysperheeksi ryhtyminen, ole yhteydessä vastaavaan ohjaajaan.

Pirjo Laine
p. 040 185 3445

pirjo.t.laine@varha.fi

Leena Jeskanen
p. 044 760 1498

leena.jeskanen@varha.fi