Murupolku
- Etusivu
- Tietoa meistä
- Varha oppimisympäristönä
-
EU/ETA-maiden ulkopuolella lääkärin tutkinnon suorittaneiden harjoittelu
EU/ETA-maiden ulkopuolella lääkärin tutkinnon suorittaneiden harjoittelu
Henkilö, joka on suorittanut lääkärin tutkinnon muussa kuin EU- tai ETA-valtiossa, voi toimia Suomessa laillistettuna ammattihenkilönä vain Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston (Valvira) luvalla tai laillistuksella.
Ammatinharjoittamisluvan tai -oikeuden saamiseksi lääkärin on suoritettava Valviran määräämä palvelu eli harjoittelu, lisäopinnot ja kuulustelu. Näin varmistetaan, että lääkärin pätevyys vastaa Suomessa saatavaa vastaavaa koulutusta ja että hänen kielitaitonsa on riittävä.
Hakijan on itse hankittava harjoittelupaikka esimerkiksi ottamalla yhteyttä suoraan sairaalaan, jonka jälkeen harjoittelusta sovitaan sairaalan kanssa. Valviran lupaa harjoittelun aloittamiseen ei tarvita. Työnantaja voi itse päättää harjoittelusuhteen aloittamisesta EU/ETA-alueen ulkopuolella tutkinnon suorittaneen lääkärin kanssa.
Harjoittelupaikkaa haetaan sähköpostilla, johon otsikoksi EU-/ETA-maasta harjoitteluun, liitteeksi CV ja opintosuoritusote.
Harjoitteluaika on vähintään kuusi kuukautta, mutta Valvira voi myös erikseen määrätä harjoittelun pituuden ja sisällön. Kun harjoittelu on kokopäivätyötä vähintään 30 h/viikko, harjoittelun pituus on vähintään kuusi kuukautta. Puolipäivätyönä (vähintään 18,5h/viikko) harjoittelun pituus on vähintään yksi vuosi. Hyväksyttävä harjoittelujakson vähimmäiskesto samassa paikassa on yksi kuukausi (30 päivää).
Valvira hyväksyy lääkäriharjoitteluksi mm. julkisyhteisöjen ylläpitämässä suomalaisessa sairaalassa tai terveyskeskuksessa suoritetun harjoittelun, joka tehtäväkuvaukseltaan vastaa suomalaiselta lääketieteen opiskelijalta vaadittavaa amanuenssipalvelua. Harjoittelupaikkoja voi olla useampi. Harjoitteluksi hyväksytään palvelu, joka on kokonaan tehty viimeisen kolmen vuoden aikana ennen kliinistä kuulustelua.
Harjoitteluksi ei hyväksytä laitoksen toiminnan seuraamista vierailijana, vapaaehtoista toimintaa laitoksessa tai ulkomaalais- tai työvoimaviranomaisten järjestämää yleistä suomalaiseen työelämään perehdyttämistä (ns. kotouttamista).
Harjoittelu suoritetaan Suomen virallisilla kielillä, joko suomeksi tai ruotsiksi.
Kielitaidon suhteen harjoittelupaikan tarjoajan pitää varmistua siitä, että hakijan suomen tai ruotsin kielen taito riittää harjoittelun mielekkääseen suorittamiseen niin, ettei potilasturvallisuus vaarannu ja harjoittelusta on hyötyä sekä työnantajalle että harjoittelijalle. Hakijaa voi pyytää esittämään todistus kielitaidosta, esim. omassa maassa suoritetusta CEFR- tutkinnosta (Common European Framework of Reference for Languages) tai Suomessa suoritetusta yleisestä kielitutkinnosta (YKI). Harjoittelua varten kielitaidon tulisi olla CEFR-luokituksella vähintään tasoa B1 tai yleisen kielitutkinnon tasoa YKI3. Työnantaja voi myös itse arvioida hakijaa haastattelemalla, riittäkö kielitaito harjoittelun suorittamiseen.
Harjoittelua suorittaessaan lääkäriharjoittelija ei ole terveydenhuollon ammattihenkilö eikä saa hoitaa potilaita itsenäisesti.
Koska harjoittelija pääsee harjoittelua suorittaessaan potilastietojärjestelmiin, harjoittelupaikan tarjoajan on ennen harjoittelun alkamista syytä varmistua suoritetun lääkärin tutkinnon kelpoisuudesta. Hakija voi todistaa tämän esittämällä Valviran päätöksen tutkinnon hyväksymisestä. Lisätietoja ulkomailla suoritetun lääkärin tutkinnon hyväksyttämisestä Valviran verkkosivuilla.
EU- tai ETA-valtioiden ulkopuolella koulutettu lääkäri | Valvira
EU/ETA-alueen ulkopuolisten maiden kansalainen tarvitsee Suomessa työskennelläkseen yleensä oleskeluluvan. Työnteko-oikeus selviää oleskelulupakortista ja -päätöksestä.
Lisätiedot:
Tyks-sairaalapalvelut
- Tulosalueen tukipalvelut
- Tyks Akuutti: Juha Peltonen
- Psykiatria: Jarmo Hietala
- Neurokeskus: Valtteri Kaasinen
- Operatiivinen ja syöpätaudit: Heikki Irjala
- Medisiininen, geriatria: Markus Juonala
- TOTEK: Teijo Saari
- Tyks Orto: Keijo Mäkelä
- Naisten klinikka: Päivi Polo
- Sydänkeskus: Antti Sarase
- Tyks laboratoriot: Jukka Hytönen
- Lasten ja nuorten klinikka: Terho Heikkinen
- Yleislääketiet. Ja kuntoutuksen osastopalvelut, kotisairaala, palliatiivinen keskus: Outi Akrén
- Vatsatoimialue
- Tyks kuvantaminen: Juhani Knuuti
- Lääkehuolto
- Asiantuntijapalvelut: Marja-Kaisu Norvasuo-Heilä
Sote-palvelut
- Sote-keskuspalvelut: Päivi Korhonen/Pia Kirjonen
- Yliopistollinen sote-keskus: Päivi Korhonen/Pia Kirjonen
- Sosiaali- ja vammaispalvelut: Päivi Korhonen/Pia Kirjonen
Ikääntyneiden palvelut
- Päivi Korhonen/Pia Kirjonen