Hoitotakuu perusterveydenhuollossa ja suun terveydenhuollossa
Hoitotakuu tarkoittaa potilaan oikeutta päästä terveydenhoitoon tietyn ajan sisällä kiireettömissä asioissa. Hoitoon pääsystä säädetään terveydenhuoltolaissa. Hoitoon pääsylle on säädetty tietyt enimmäisajat ja ne ovat yhdenmukaiset koko maassa.
Hoitotakuun piiriin kuuluvat sairauksien pahenemisvaiheet ja uudet terveydelliset ongelmat. Hoitotakuu koskee sekä fyysisiä että psyykkisiä terveysongelmia.
Yhteys toimintayksikköön on saatava saman arkipäivän aikana.
Hoidon tarpeen arviointi tulee tehdä saman arkipäivän aikana, kun potilas ottaa yhteyttä toimintayksikköön. Hoidon tarpeen arvioinnissa tehdään yksilöllinen arvio potilaan tutkimusten tai hoidon tarpeesta ja kiireellisyydestä. Lisäksi arvioidaan sitä, minkä terveydenhuollon ammattihenkilön hoitoa tai tutkimuksia potilas tarvitsee.
Kiireettömään hoitoon pääsyn enimmäisajat 1.1.2025 alkaen:
- Alle 23-vuotiaat: hoito on järjestettävä potilaan yhteydenottoa ja ammattilaisen tekemää hoidon tarpeen arviointia seuraavien 14 vuorokauden aikana, jos potilaan hoitoon hakeutumisen syynä on sairastuminen, vamma, pitkäaikaissairauden vaikeutuminen, uusien oireiden esilletulo tai toimintakyvyn aleneminen, ja hoito kuuluu yleislääketieteen alaan.
- 23 vuotta täyttäneet: ensimmäinen hoitotapahtuma tulee järjestää kolmen kuukauden kuluessa tarpeen toteamisesta.
Määräaika koskee ensimmäisen hoitotapahtuman järjestämistä.
Hoito voi olla monin eri tavoin annettua, esimerkiksi hoidon tarpeen arvioinnin yhteydessä annettua ohjausta ja neuvontaa tai se voi tapahtua lähi- tai etävastaanottona. Hoitava ammattihenkilö voi lääkärin lisäksi olla myös esim. fysioterapeutti tai sairaanhoitaja.
Suun terveydenhuollossa hoidon tarpeen arviointi tulee tehdä saman arkipäivän aikana, kun potilas ottaa yhteyttä toimintayksikköön.
Kiireettömään hoitoon pääsyn enimmäisajat 1.1.2025 alkaen:
- Alle 23-vuotiaat: hoito- tai tutkimus tulee järjestää kolmen kuukauden kuluessa potilaan yhteydenotosta ja hoidon tarpeen arvioinnista.
- 23 vuotta täyttäneet: hoito- tai tutkimus tulee järjestää kuuden kuukauden kuluessa potilaan yhteydenotosta ja hoidon tarpeen arvioinnista.
Perustason erikoishammaslääkärille tulee päästä kolmessa kuukaudessa, jos terveyskeskushammaslääkäri on todennut tarpeen tällaiselle hoidolle.
Hoitosuunnitelmien mukaiset käynnit ja esimerkiksi lausuntoja varten tehtävät käynnit tulee toteuttaa kohtuullisessa ajassa viimeistään 3 kk sisällä. Hoitotakuun ulkopuolelle jää terveyttä ja hyvinvointia edistäviä palveluja kuten terveysneuvontaa, seulontoja ja rokotuksia.
Kiireetöntä hoitoa tarjotaan hyvinvointialueella asuville sosiaali- ja terveyskeskuksissa. Ensiapuun ja kiireelliseen hoitoon on päästävä potilaan asuinpaikasta riippumatta nopeasti, jos hoidon tarpeen arviossa niin todetaan. Kiireellistä hoitoa varten sosiaali- ja terveyskeskuksissa ja sairaaloissa on päivystysvastaanotot.
Mikä ei kuulu hoitotakuuseen?
Kaikki asiat eivät kuulu hoitotakuuseen, esimerkiksi kroonisten sairauksien hoitosuunnitelman mukaiset hoitotapahtumat. Nämä vastaanotot ajoitetaan yksilöllisen hoitosuunnitelman mukaisesti.
Hoitotakuun enimmäisaika ei koske:
- hoito- tai kuntoutussuunnitelman mukaisia hoitotapahtumia,
- perusterveydenhuollossa toimivan muiden lääketieteen erikoisalojen kuin yleislääketieteen erikoislääkärin vastaanottoja,
- hoitotapahtumia, jotka tehdään yksinomaan terveydenhuollossa laadittavan todistuksen tai lausunnon saamiseksi,
- terveyttä ja hyvinvointia edistäviä palveluja kuten terveysneuvontaa ja terveystarkastuksia eikä muita ennaltaehkäisevän terveydenhuollon palveluita.
Nämäkin palvelut tulee kuitenkin järjestää kohtuullisessa ajassa enintään kolmen kuukauden kuluessa tai hoito-/kuntoutussuunnitelman mukaisesti.
Huomioithan, että ajokorttilausuntoja ei enää kirjoiteta julkisessa terveydenhuollossa. Lainsäädäntö astui voimaan 1.4.2025.
Suun terveydenhuollossa enimmäisaika ei ole voimassa kaikissa tilanteissa:
- Hoitotakuun enimmäisaikoja ei sovelleta tilanteissa, joissa potilaalle on määritelty yksilöllinen tutkimus- tai hoitoväli. Tutkimus tai hoito järjestetään hoitosuunnitelmaan mukaisesti, jollei hoidon tarpeen arviossa tule esille asiasta poikkeavaa.
- Neuvolatoimintaan sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuoltoon kuuluvat määräaikaistarkastukset järjestetään sitä koskevan lainsäädännön mukaisesti.
Pääseekö Varhassa hoitoon lain määräämässä ajassa?
Hoitoon pääsyn ajat Varhan perusterveydenhuollossa ja suun terveydenhuollossa näet alla olevasta linkistä.
Mitä asiakas voi tehdä, jos hän ei pääse hoitoon lain määräämässä ajassa?
Varsinaissuomalainen voi jättää palautetta hoitotakuun toteutumisesta Varhan asiakaspalautepalveluun varha.fi/palaute tai olemalla yhteydessä suoraan toimipisteeseen, jossa asioi. Asiakkaalla on myös oikeus tehdä puutteellisesta hoidosta tai hoitoon pääsystä muistutus.
Lisätietoa asiakkaan ja potilaan oikeuksista: Asiakkaan ja potilaan oikeudet.
Lisätietoa hoitotakuusta löydät sosiaali- ja terveysministeriön sivuilta.