Elämässä eteenpäin rintasyövän jälkeen
Avainsanat:Rintasyöpä on aiheena Tyks tutkii ja hoitaa -tallenteessa. Rintasyövän kokenut kertoo, miten yllättäen alkanut syöpä mullistaa elämän. Erikoislääkäri kuvaa hoitoa, joka on yksilöllistä, tehokasta ja koko ajan kehittyvää. Mukana keskustelussa on sairaanhoitaja Lounais-Suomen syöpäyhdistyksestä. Sairastuneelle ja hänen läheisilleen on tarjolla tietoa ja tukea.
–Tietynlaisen epävarmuuden syöpä on jättänyt jälkeensä, mutta olen voittanut pelon ja menen elämässäni eteenpäin, Tiina Mikkola, 42, sanoo Tyks tutkii ja hoitaa -tallenteessa.
Katso Tyks tutkii ja hoitaa: Rintasyöpä – yksilöllistä hoitoa ja selviytymistarinoita
Tiina Mikkola on kiitollinen, että syöpä löytyi varhaisessa vaiheessa. Vaikka se oli ärhäkkä tyypiltään, se oli kooltaan pieni, eikä se ollut levinnyt.
Turun yliopistollisessa keskussairaalassa (Tyksissä) rintojen kuvantamistutkimuksia on useita erilaisia, ultraäänitutkimus, mammografia, magneettikuvantaminen ja näiden erityissovelluksia. Moniammatillinen rintasyöpäkokous päättää potilaan hoitosuunnitelman tutkimustulosten perusteella.
– Alkuvaiheen tutkimus on tärkeä. Sen perusteella kirurgi saa mahdollisimman tarkan kuvan kasvaimesta. Kokous voi myös päättää, että ensin aloitetaan lääkehoito. Huolellinen suunnittelu vaikuttaa paljon ennusteeseen ja paranemiseen, Tyks Syöpäklinikan erikoislääkäri Riikka Huovinen sanoo.
Säästävä leikkaus ilahdutti
Tiina Mikkolan syövän hoito alkoi leikkauksella.
– Leikkaus jännitti, mutta sujui hyvin. Siteiden poiston jälkeen olin positiivisesti yllättynyt siitä, miten paljon rintaa oli pystytty säästämään, hän kertoo.
Leikkauksen jälkeen alkoi uusi odotus kasvaimen patologisesta analyysista.
– Halusin oppia tuntemaan viholliseni, jota vastaan tappelen. Tiedontarpeeni oli valtava. Etsin luotettavaa tietoa rintasyövästä esimerkiksi Duodecimin sivuilta. Liityin Facebookin ryhmään, missä tapasin saman kokeneita, Mikkola kertoo.
Myös syöpäyhdistys tarjoaa tietoa ja tukea.
– Meiltä sairastunut saa monipuolista tietoa ja tukea koko hoitoprosessin aikana ja myös hoitojen päättymisen jälkeen, muistuttaa sairaanhoitaja Christina Berger Lounais-Suomen syöpäyhdistyksestä.
Syöpäyhdistyksessä on tarjolla myös vertaistukiryhmiä sairastuneille ja heidän läheisilleen, yksilövertaistukea, liikuntaryhmiä ja perheille suunnattuja palveluita. Lisäksi yhdistyksessä toimii psykososiaalisen tuen yksikkö, jossa on mahdollista päästä psykologin vastaanotolle.
Lääke- ja sädehoito varmistavat syövän häviämisen kehosta
Useimmiten rintasyöpäleikkauksen jälkeen saadaan lääkehoitoa ja sädehoitoa.
– Vaarallisin asia syövässä ovat kehossa olevat syöpäsolut, joita voi olla piilossa eri puolilla kehoa vielä sen jälkeen, kun tunnistettu kasvain on leikattu pois. Sytostaattien ja sädehoidon on tarkoitus tuhota nämä solut. Tulevaisuudessa syöpäsolut pystytään mahdollisesti tunnistamaan, kun sekä verikokeen että kuvantamisen mahdollisuudet yhä tarkentuvat, Riikka Huovinen sanoo.
Katsojilta kysymyksiä
Rintasyöpä-liveen tuli katsojan kysymys, joka koski kainalon imusolmukkeita. Voiko syöpä olla levinnyt, vaikka imusolmukkeet todetaan terveiksi?
– Valitettavasti syöpä voi levitä verenkierron kautta. Riski tosin on pieni, mutta mahdollinen, Huovinen vastasi.
Toinen katsojan kysymys koski aiemmin saadun sädehoidon vaikutusta. Millainen yhteys voi olla rintasyövän ja aiemmin hoidetun Hodgkinin lymfooman hoidolla?
– Tiedämme, että rintarauhasen alueelle saatu sädehoito hieman lisää rintasyöpäriskiä. Hoitoa saaneelle henkilölle neuvotaan säännöllistä rintojen kuvantamista. Riski ei ole suuri, mutta kuitenkin se on olemassa, Huovinen vastasi.
Syöpä vei ajatukset
Leikkauksen jälkeen Tiina Mikkola kävi töissä ja pyöritti arkea, mutta päässä pyörivät aivan muut ajatukset. Syöpäkasvaimensa tulokset hän löysi Kanta.fi-palvelusta jo ennen lääkärin vastaanottoa. Maaliskuussa hänen rintansa leikattiin uudelleen.
Huhtikuussa Tiina siirtyi kirurgialta syöpäpoliklinikan potilaaksi. Syöpälääkäri kertoi hänen syöpätyyppinsä hoitoon laaditusta ohjelmasta. Lääkehoitoja oli tulossa kuusi kertaa kolmen viikon välein, minkä jälkeen vielä noin vuoden kestävä lääkitys.
– Olin siinä vaiheessa jäänyt sairauslomalle töistä. Nautin tyttöjeni kanssa puuhailusta, kun jaksoin. Onneksi ystäväni ja sukulaiseni aktivoituivat auttamaan, heidän apunsa oli korvaamatonta ja suuri voimavara ja olen heille siitä ikuisesti kiitollinen, Mikkola kertoo.
Yksilöllistä hoitoa
Molekyylibiologinen tutkimus on edistänyt syöpälääkkeiden kehittämistä. Nykypäivänä hoito on hyvin vakiintunutta, mutta samalla koko ajan tutkijat tunnistavat uusia rintasyövän alatyyppien alatyyppejä.
– Uusin merkkipaalu ovat immunologiset lääkehoidot, joita käytetään tietyn alatyypin hoidossa myös varhaisvaiheen syövässä, Riikka Huovinen kertoo.
Suurimmalle osalle rintasyövän sairastaneista naisista määrätään liitännäishoidoksi hormonaalisia hoitoja, sillä noin kolme neljäsosaa rintasyövistä on hormonipositiivisia.
Rintasyöpään sairastuneen perinnöllinen alttius tutkitaan Tyksin perinnöllisyyspoliklinikalla, kun tietyt kriteerit täyttyvät, esimerkiksi potilaan äiti, sisko tai tytär on sairastanut rinta- tai munasarjasyöpää.
– Perinnöllinen alttius rintasyöpään on hyvin harvinainen, Huovinen sanoo.
Vähitellen työmoodiin
Lääkehoitojakson päättymisen ja yhden lepokuukauden jälkeen. Tiina Mikkolalla alkoivat sädehoidot. Se tarkoitti käyntiä Tyksissä joka arkipäivä kuuden viikon ajan. Hän jaksoi hoitoja hyvin.
– Oli hyvä ja turvallinen olo. Yritin nauttia päivistä, käydä vaikka kahvilla samalla reissulla, hän kertoo.
Kun sädehoito päättyi lokakuussa, Mikkola oli muutaman viikon sairauslomalla ja palasi töihin, aluksi 80-prosenttisesti.
– Sain vähitellen aivoja työmoodiin, hän muistelee.
Hän kävi Tyksissä saamassa lääkehoitoa vielä puolen vuoden ajan. Pistosten aikana oli hyvää aikaa kysellä ja jutella rintasyöpähoitajan kanssa.
– Sain vastauksia moniin kysymyksiin, joita olin miettinyt.
Hän kävi kontrollitutkimuksissa Tyksissä vuoden välein vuoteen 2021, jolloin hänen terveytensä seuranta siirtyi työterveyteen.
Hän on myös kouluttautunut kokemusasiantuntijaksi Varsinais-Suomen hyvinvointialueelle.