Hyppää pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 2.6.2023 16.47

Ensi vuoden talousarviota rakennetaan tasapainoiseksi

Avainsanat:

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen aluehallitus käsittelee tiistaina 6.6.2023 ensi vuoden talousarvion raamia. Valtion rahoitus on hyvinvointialueellamme kasvamassa enemmän kuin maan rahoitus keskimäärin.

Varhan valkoiset liput liehuvat sinistä taivasta vasten.

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen kuluvan vuoden talousarvio on 56 miljoonaa euroa alijäämäinen. Vuoden 2024 talousarviokehystä ja tulevien vuosien taloussuunnitelmaa on valmisteltu pitkäjänteisesti ja vastuullisesti. Tarkoituksena on, että alijäämän kasvaminen saadaan pysäytettyä ja talous tasapainoon.

Esityksen mukaan tasapainoiseen taloustilanteeseen pääsemiseksi käynnistettäisiin 36 miljoonalla eurolla kustannusten kasvua hillitseviä toimenpiteitä. Niitä suunnitellaan Varhan lautakunnissa hyvinvointialuestrategian pohjalta parantamalla palvelujen vaikuttavuutta ja toiminnan tuottavuutta.

­­- Työhyvinvointiin ja yhteisöllisyyteen panostaminen jatkuu, siitä emme halua tinkiä. Haluamme, että henkilöstö etsii kanssamme keinoja panostaa sellaiseen tekemiseen, josta saatava hyöty on suurin, Varsinais-Suomen hyvinvointialuejohtaja Tarmo Martikainen pohtii.

Tällä hetkellä tärkeää on toiminnan vakiinnuttaminen ja prosessien kehittäminen sekä esimerkiksi hankinta-, henkilöstö- ja muiden pitkän aikavälin suunnitelmien tekeminen. Lisäksi tulee varmistaa investointikyvykkyys ja on suunniteltava investoinnit huolellisesti.

Talous tasapainoon vuoden 2026 loppuun mennessä

Talous on tasapainotettava, jotta hyvinvointialue kykenee toteuttamaan tarpeelliset investoinnit sekä henkilökuntaan, laitekantaan että rakennuksiin.

­- Vaikka rahoituspohjamme kasvaa, meidän on taitettava osaa kustannusten kasvusta, jotta alijäämä saadaan katettua vaaditussa aikataulussa. Tämä johtuu hyvinvointialueiden rahoitusmallista, joten vaihtoehtoja ei ole. Talouden on oltava tasapainossa vuoden 2026 loppuun mennessä, Martikainen muistuttaa.

Varhan vuoden 2024 ennakoitu valtion rahoitus kasvanee noin 115 miljoonaa euroa. Tällä rahoitetaan palvelutarpeen kasvua, hyvinvointialueen uusia tehtäviä ja kustannuskehitystä.

Budjetista päätetään loppuvuodesta

Hyvinvointialuejohtaja antaa varsinaisen talousarvioesityksensä aluehallitukselle lokakuun puoleen väliin mennessä. Aluehallitus valmistelee esityksen hyvinvointialueen talousarvioksi ja –suunnitelmaksi aluevaltuustolle marraskuun loppuun mennessä. Aikataulua tarkennetaan syksyllä.

Valtiovarainministeriö määrittää hyvinvointialueille lainanottovaltuudet. Lisälainavaltuuksia myönnetään vain siinä tapauksessa, että hyvinvointialueella on osoittaa suunnitelma talouden tasapainottamiseen.

Valtiovarainministeriön hyvinvointialuekohtaisen painelaskelman mukaan Varsinais-Suomen suhteellinen rahoitusosuus kasvaa vuosittain hieman koko maan rahoituksen kasvua enemmän muun muassa alueemme väestökehityksestä johtuen. Vuoden 2024 hyvinvointialueiden rahoituksen pohjana on kuntien ennakollisilla tilinpäätöstiedoilla päivitetty hyvinvointialueiden vuoden 2023 rahoitus.

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen vuoden 2024 budjetista päätetään kuluvan vuoden lopulla.