Hyppää pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 27.11.2023 20.20

Iloisia ilmeitä ja liikunnan riemua

Avainsanat:

Marraskuun toisena perjantaina kokoonnuttiin syykaudella ensimäistä kertaa senioreiden lähitoiminnan merkeissä sisätiloihin Halisten Huudiin. Tunnin mittaisessa liikuntatuokiossa mukana olivat myös sairaalaklovnit.

Kaksi klovniasuun pukeutunutta naista heittää keltaista palloa kahden vanhemman naisen kanssa.

Sairaalaklovni Miuku-Marjaana ja Ihan Vaan Käpy iloisissa tunnelmissa Raijan ja Marjan kanssa. Pallon toiselle heittäessä pitää samalla huudahtaa hänen nimensä.

Sairaalaklovnit ry on tähän asti toiminut pääasiallisesti lasten parissa, mutta vuonna 2021 käynnistyneen ClowNexus-hankkeen myötä tavoitteena on ollut löytää toimivia malleja ja yhteistyökumppaneita myös vanhus- ja aikuispuolelta.

Vierailulla on käyty mm. Turun alueen palvelutaloissa tapaamassa muistisairaita ja tänä syksynä myös kotona asuvien ikääntyneiden toimintakykyä ylläpitävissä palveluissa.

- Emme käy esiintymässä ikääntyneiden luona, vaan vierailemme esimerkiksi juuri palvelutalojen asukkaiden kodeissa ja kohtaamme heidät yksilöllisesti. Valmiiden esitysten sijaan kohtaamme kunkin asukkaan hänen tarpeidensa mukaan. Miten vierailumme etenee, ei voi etukäteen tietää, vaikka meillä toki on erilaisia työkaluja käytettävissämme, klovnit Tuulia Lindholm eli Ihan Vaan Käpy ja Janna Haavisto eli Miuku-Marjaana kertovat.

Tänä syksynä klovnit ovat vierailleet eri teemojen kuten tanssin, urheilun, esineteatterin, pelien sekä leikkien parissa Lehmusvalkaman hyvinvointikeskusten toiminnassa. Matka jatkuu kuntouttavaan päivätoimintaan ja peseytymispalveluihin kohtaamaan ikääntyneitä, jotka asuvat vielä kotonaan. Toimintaa on tavoitteena jatkaa ja myös löytää sille uudenlaisia muotoja.

Kaksi sairaalaklovnia heittää keltaista palloa kahden naisen kanssa.

Palataan Halisten Huudiin.

Ryhmässä käydään läpi suosikkieläimiä. Miuku-Marjaanaan lempieläin on luonnollisesti kissa: ”Miauu”. Ryhmän senioreiden suosikkieläimet vaihtelevat korpista kettuun. Välillä kirjoitetaan oma nimi olkapäällä ilmaan ja välillä jalalla lattiaan - myös muisti pysyy virkeänä, kun palloa toiselle heittäessä ja kopittaessa yrittää muistella toisten ryhmäläisten nimiä.

Klovnit kuminauhajumppaavat ja venyttelevät ohjaajien Nikon ja Heikin johdolla yhdessä muiden osallistujien kanssa.

- Toimimme vierailuilla aina yhteistyössä henkilökunnan kanssa, emmekä halua mitenkään rasittaa heitä. Esimerkiksi ennen palvelutalovierailuja olemme käyneet tutustumassa taloissa ja pitämässä henkilökunnalle lyhyen perehdytyksen.

Halisten Huudin tunnin mittainen sisäliikuntatuokio päättyy klovnien vetämään rentoutukseen: ilmaa keuhkoihin syvään hengittäen, ilman ulos puhaltaen ja rauhassa hengittäen, samalla halaten itseään ja mietittiin silmät sulkien lempiasiaa.   

Lopuksi heitetään ilmoille iloiset heipat ja suunnataan kohti sateista Halisten seutua. Oli kiva tavata.                                         

Neljä henkilöä seisoo rivissä katsoen kameraan. Reunoilla ovat klovnin punaiseen nenään ja hattuihin sonnustautuneet sairaalaklovnit. Keskellä seisoo kaksi vanhempaa  harmaahiuksista naista.

 Sairaalaklovnit Miuku-Marjaana sekä Ihan Vaan Käpy yhdessä Halisten lähitoimintaan osallistuneiden Raijan ja Marjan kanssa.                                       

                                                                          

Halisten lähitoiminta kutsuu liikkumaan perjantaisin klo 11–12 Huudin tiloihin (S-Marketin talo). Luvassa monipuolista sisäliikuntaa ryhmäläisten toiveiden mukaan. Toiminta on maksutonta eikä ilmoittautumista tarvita. Lisätietoja Ruusukorttelin hyvinvointikeskuksen asiakasneuvonnasta p. 040 632 3382. Lähitoiminnassa ovat Varhan hyvinvointikeskusten ohella mukana Turun kaupunki, Kotikunnas ja Liiku lähellä -toiminta.

ClowNexus-hankkeessa kehitetiin työmuotoja, miten luovilla menetelmillä voidaan tuottaa hyvinvointia osana sote-sektoria ja tarjota osallisuus kulttuuripalveluihin kohderyhmille, jotka muuten helposti jäävät niiden ulkopuolelle.

Hankkeen kohderyhmänä olivat dementiaa sairastavat ikäihmiset ja autismikirjon lapset. Kohderyhmät ovat samat kaikissa hankkeeseen osallistuvissa organisaatioissa. Keskeisenä tavoitteena on kehittää vuorovaikutteiseen klovneriaan perustuvia työmenetelmiä.

Klovnityö ikäihmisten parissa on jatkunut syksystä 2022 kolmivuotisella STEA:n rahoituksella. Viikoittaisia vierailuja on tehty kunnallisiin palvelutaloihin sairaalaklovnien toimintakaupungeissa, eli HelsingissäTurussaTampereellaKuopiossa ja Oulussa.

Lisätietoa ClowNexus – Sairaalaklovnit ry