Hyppää pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 6.4.2023 10.59

Kampanja keräsi ikäystävällisiä tekoja: kimppakävelyt, kaveripenkit ja kaupan kassalinja…

Avainsanat:

Ikäystävällisyys nyt -kampanja tuotti yli 70 esimerkkiä ikääntyneiden hyvinvointia edistävistä teoista. Kampanjan aikana tulleissa vastauksissa korostuvat yhteisöllisyyden kaipuu ja arjen sujuvuuden tärkeys.

Vanhempi ja nuorempi nainen seisovat ulko-oven oviaukossa ja katsovat hymyillen ulos talosta suoraan kameraan.

Yhteisöllisyyden ja kanssaihmisen läsnäolon kaipuu nousivat esille Ikäystävällisyys nyt -kampanjan vastauksissa.

Karaokea, kerhotoimintaa, kotikäynnille tuleva kampaaja.

Liukuesteitä ikääntyneille, kävelyteiden kunnossapitoa, maksuton joukkoliikenne rollaattorin kanssa liikkuville.

Kimppakävelyitä, marjastusretkiä, konsertteja. Ja tanssitapahtumia, että pääsee liikkumaan ja tapaamaan ihmisiä.

Helmikuussa alkanut Ikäystävällisyys nyt -kampanja tuotti kymmenittäin esimerkkejä ikääntyneiden hyvinvointia edistävistä teoista. Varsinais-Suomen tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -hanke keräsi kampanjan aikana (14.2.–31.3.) verkkolomakkeella ilmiantoja olemassa olevista ikäystävällisistä teoista ja ideoita uusista teoista. Ilmiantoja ja ideoita pystyi myös jättämään Liikkuva resurssikeskus -hankkeen neuvonta-auton pysäkeillä sekä sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #ikäystävällisyysnyt.

Yhteisöllisyys ja läsnäolo tärkeää

Kaiken kaikkiaan ilmiantoja kertyi 34 ja uusia ideoita 39. Joukkoon mahtuu esimerkiksi erilaisia aktiviteetteja ja tapahtumia sekä ehdotuksia kaupunkisuunnitteluun.

– Yhteisöllinen ote ja yhdessä tekeminen olivat yhteinen nimittäjä monessa ideassa ja ilmiannossa. Minulle on tämän projektin aikana erityisesti valjennut aika konkreettisestikin se, kuinka pandemia-aika on osaltaan vaikuttanut ikäihmisten eristäytymiseen ja yksinäisyyden kokemukseen. Tämä on tullut ilmi monissa tapaamisissa esimerkiksi eläkeläisjärjestöjen kanssa. Ehkä se näyttäytyy nyt myös näissä vastauksissa, joissa yhteisöllisyys ja toisen ihmisen läsnäolon tärkeys on tuotu monessa kohtaa esille, pohtii projektipäällikkö Mari Luonsinen Varsinais-Suomen tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -hankkeesta.

– Ideoista minua kosketti vastaus ”kysy naapurilta, tarvitseeko hän apua”. Tässä ollaan ihan perusasian äärellä, että huomataan lähellä olevat ihmiset, heidän mahdolliset avuntarpeensa ja ollaan valmiita auttamaan, Luonsinen sanoo.

Ne arjen pienet asiat

Yhteisöllisyyden ja yhdessä tekemisen lisäksi vastauksissa nostettiin esille pieniä arkielämää helpottavia tai rikastuttavia asioita. Ikäystävällinen teko voi olla vaikkapa keltainen “kaveripenkki”, jonka ajatus on, että siihen voi istahtaa, kun toivoo juttuseuraa. Normaalia hitaammin toimiva kassalinja voisi puolestaan helpottaa asiointia ruokakaupassa.

Yhdessä ilmiannossa kehutaan selkokielisiä uutisia. Toisessa moititaan televisiossa näkyviä QR-koodeja ja verkkosivustoille ohjaavia tekstejä.

– Uskoisin, että ikääntyneille ja oikeastaan kaikille meille tärkeää on arjen sujuvuus. Sujuvuuden kokemukseen vaikuttavat useat ilmiannoissa esille tuodut konkreettiset asiat, kuten teiden kunnossapito, suurennuslasien tarjoaminen apteekeissa pakkausten lukemiseen ja sähköisen asioinnin lisääntyminen, johon monet tarvitsevat apua, sanoo projektikoordinaattori Hanne Kemppinen Varsinais-Suomen tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -hankkeesta.

Vaikka Ikäystävällisyys nyt -kampanja on nyt virallisesti ohi, voi Varsinais-Suomen tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -hankkeeseen yhä olla teemaan liittyen yhteydessä. Kampanjan verkkolomake on edelleen auki, ja ilmiantoja ja ideoita voi antaa myös puhelimitse tai sähköpostilla projektipäällikkö Mari Luonsiselle.

Poimintoja Ikäystävällisyys nyt -kampanjan vastauksista

Ilmiantoja

”Kustavin kunta järjesti 2022 useita tapahtumia ikäihmisille: kesäiltamat, "Älä ny vaa liikkumast lakkaa" -luennot ja liikuntahetket, konsertin ja ikäihmisten lempiruokaviikon palvelukodilla. Näihin tuli henkilökohtainen kutsu jokaiselle yli 70 vuotiaalle ja niihin osallistui paljon väkeä. Kuljetus oli myös järjestetty, jos tarvitsi.”

”Karaoke Turun Portsakodissa ja musiikkipainotteiset tapahtumat siellä, Ystäväntupa ja eläkkeensaajien toiminta Runosmäessä. Mielekästä käsillä toteutettua askartelua/puu-puhdetöitä, kuoro- ja kuntosalitoimintaa eri kuntoisille kaivataan lisää.”

”Menovinkit-esite on hyvä.”

”Selkokieliset uutiset! Selkokielisyys muutenkin erilaisissa tilanteissa ja palveluissa.”

”Kaveripenkki: keltainen penkki, joka kannustaa juttelemaan vieressä istuvan kanssa. Kun istahtaa penkille, niin se tarkoittaa, että haluaa jutella muiden kanssa.”

Ideoita

”Lisää ulkokuntosalilaitteita, jotta niihin ei olisi pitkä matka.”

”Seniorirannekkeisiin lyhyempiä jaksoja myyntiin, esimerkiksi 1–2 kuukauden pätkiä. Joskus eläkeläisellä on tiukkoja kuukausia tai toisaalta aikoja, kun on pidempään vaikka mökillä ja ei käytä palveluita. Ei tule sitten ostettua välttämättä pidempiaikaista senioriranneketta.”

”Saataisiinko me koko Varsinais-Suomeen joka kuntaan samalle viikonpäivälle jotain yhteistä toimintaa, minkä ei tarvitsisi olla ikään rajoittunut. Esim. joka kunnassa olisi vaikka kävelyporukka ja/tai käsityökerho ja/tai luontoretki + eväät samana päivänä ja samana aikana. Tällöin tiedottaminen helpottuisi, kun kaikki tietäisivät, että joka kunnassa olisi sama asia samaan aikaan. Tällä saavuttaisimme varmasti niitä, joita emme nyt saavuta.”

”Kodeissa kiertävä kampaaja/hyvinvointi expertti. Kaupassa hidas kassalinja. Ikäihmisille kahvittelu/seurustelu kahvipiste kauppaan.”

”Voisiko tehdä alkukesästä, kesällä ja loppukesästä kampanjan, johon voisi kuka tahansa ilmoittautua "ulkoiluapua vanhusten palvelutaloon". Monet vanhukset kaipaavat ulkoiluapua, henkilökunta ei ehdi kaikkia ulkoiluttamaan samana päivänä. Eli olisi vanhusten palvelutaloissa samoina päivinä ns. ulkoilupäivät (toivotaan tietysti hyvää ilmaa).”

Ikäystävällisyys nyt -kampanjaan liittyviä linkkejä

Tästä linkistä voit ilmiantaa ja ideoida ikäystävällisiä tekoja: Ikäystävällisyys nyt -kampanjan verkkolomake

Varsinais-Suomen tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -hanke Instagramissa: vstulevaisuuden_sote

Varsinais-Suomen tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -hanke TikTokissa: vstulevaisuuden_sote

Kampanjan aihetunniste sosiaalisessa mediassa: #ikäystävällisyysnyt

Aiempi uutinen Ikäystävällisyys nyt -kampanjasta (14.2.2023): Uusi kampanja kannustaa ikäystävällisiin tekoihin

Lisätietoja

Mari Luonsinen

Projektipäällikkö, Varsinais-Suomen tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -hanke

p. 044 794 9984

mari.luonsinen@varha.fi