Hyppää pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 14.2.2023 13.08

Uusi kampanja kannustaa ikäystävällisiin tekoihin

Avainsanat:

Ikäystävällisyys nyt -kampanja pyrkii luomaan positiivisempaa mielikuvaa ikääntymisestä. Voit osallistua kampanjaan verkkolomakkeella ja sosiaalisessa mediassa.

Nuori poika ja vanha, harmaantunut mies heittävät läpyt sohvalla videopeliohjaimet syleissään.

Yksi Ikäystävällisyys nyt -kampanjan keskeisistä tavoitteista on luoda positiivisempaa mielikuvaa ikääntymisestä ja monipuolistaa käsityksiä ikääntyneistä.

Tehdäänpä ikäystävällisiä tekoja!

Varsinais-Suomen tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -hanke haluaa herätellä meitä kaikkia miettimään ikääntyneiden hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä jokapäiväisessä elämässämme.

Uusi Ikäystävällisyys nyt -kampanja alkaa ystävänpäivänä 14. helmikuuta ja haastaa Varsinais-Suomen kunnat, järjestöt ja asukkaat ideoimaan ja ilmiantamaan ikääntyneiden hyvinvointia edistäviä tekoja. Ikäystävällisyys tukee ikääntyneiden itsenäisyyttä, osallistumista, omia voimavaroja ja mahdollisuutta elää itselleen sopivassa, turvallisessa ympäristössä.

Ikäystävälliset teot voivat olla pieniä tai suuria. Kunnissa saatetaan esimerkiksi jakaa talvella maksuton sepeliämpäri liukastumisen ehkäisemiseksi, ja kävelyteiden varsilla voi olla levähdyspenkkejä. Kunta saattaa myös tarjota maksuttomia kulttuurin ja liikunnan harrastamisen mahdollisuuksia.

Positiivisuutta ikäpuheeseen, on etuoikeus elää pitkään!

Ikäystävällisyys nyt -kampanjan kehittäjät toivovat, että kunnat ja muut toimijat ottaisivat oppia toistensa ideoista – ja ikäystävällisyys kasvaisi.

- Idea kampanjaan lähti oikeastaan siitä, että usein väestön ja Suomen ikääntymisestä puhuttaessa kiinnitetään huomiota ”huoltosuhteeseen”, kustannusten nousuun ja muihin negatiivissävytteisiin asioihin. Meidän mielestämme ikääntyminen on hyvä ja tavoiteltava asia, mutta tämä puoli ei saa juurikaan jalansijaa julkisessa keskustelussa. On etuoikeus elää pitkään, se on kai yksi hyvinvointivaltion elementtikin, sanoo projektipäällikkö Mari Luonsinen Varsinais-Suomen tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -hankkeesta.

Yksi kampanjan keskeisistä tavoitteista onkin luoda positiivisempaa mielikuvaa ikääntymisestä ja monipuolistaa käsityksiä ikääntyneistä.

Ikääntyneet pitäisi nähdä voimavarana, eikä pelkkänä taakkana. Ikäystävällisyys tarkoittaa muun lisäksi sitä, että nähdään ikäihmiset aktiivisina osallistujina, toimijoina ja vaikuttajina, Luonsinen sanoo. 

Ikäystävällisyys voi siis olla vaikkapa sitä, että ikäihmiset ovat tervetulleita samoihin paikkoihin, minne muutkin. Ei tarvitse välttämättä olla erikseen ikäihmisille suunnattuja jumppia, vaan voidaan näyttää esimerkiksi jostain jumppaliikkeestä sellainen versio, jonka myös ikäihminen voi tehdä.

Mari Luonsinen, mitä ikäystävällisiä tekoja teet itse arjessasi?

- Puhun ikääntymisestä ja ikääntyneistä ihmisistä positiivisesti aina kun siihen on tilaisuus. Jokapäiväisessä elämässäni menen herkästi kysymään, voinko olla avuksi, jos joku näyttää siltä, että kaipaisi apua. Se liittyy ihan yleiseen ystävällisyyteen ja lähimmäisen auttamiseen.

Osallistu verkkolomakkeella tai sosiaalisessa mediassa

Ikäystävällisyys nyt -kampanja alkaa ystävänpäivänä 14. helmikuuta ja jatkuu 31. maaliskuuta asti. Kampanja-aikana Varsinais-Suomen tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -hanke kerää ideoita ja ilmiantoja ikäystävällisistä teoista verkkolomakkeen kautta ja sosiaalisessa mediassa.

Voit osallistua kampanjaan täyttämällä tästä alta löytyvän verkkolomakkeen tai tekemällä julkaisun Instagramissa tai TikTokissa aihetunnisteella #ikäystävällisyysnyt. Sosiaalisessa mediassa voit haastaa muita mukaan tekemään tai ideoimaan ikäystävällisiä tekoja.

Kampanjaan liittyviä linkkejä

Tästä linkistä voit ilmiantaa ja ideoida ikäystävällisiä tekoja: Ikäystävällisyys nyt -kampanjan verkkolomake

Varsinais-Suomen tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -hanke Instagramissa: vstulevaisuuden_sote

Varsinais-Suomen tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -hanke TikTokissa: vstulevaisuuden_sote

Kampanjan aihetunniste sosiaalisessa mediassa: #ikäystävällisyysnyt

Lisätietoja

Projektipäällikkö Mari Luonsinen, Varsinais-Suomen tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -hanke

mari.luonsinen@varha.fi

p. 044 794 9984