Hyppää pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 15.12.2023 09.56

Kotihappihoito koronapotilaille on turvallista ja säästää sairaalahoitopäiviä ja kustannuksia

Avainsanat:

Turun yliopistollinen keskussairaala (Tyks) ja Turun kaupunginsairaala ottivat ensimmäisinä Suomessa käyttöön kotihappihoidon digitaalisen seurantaohjelman koronapotilaiden hoidossa. Seurantaohjelma otettiin käyttöön Omikron-aallon alussa tammikuussa 2022. Tulokset ovat hyviä.

Sairaanhoitaja Jenni Palmén ja keuhkolääkäri Thijs Feuth.

Sairaanhoitaja Jenni Palmén ja keuhkolääkäri Thijs Feuth.

Tyksin ja Turun kaupunginsairaalan tutkijaryhmä on kehittänyt kotihappihoidon seurantaohjelman. Heidän artikkelinsa aiheesta on julkaistu BMC Infectious Diseases-lehdessä.   

– Arviomme mukaan säästimme ohjelman myötä yli 200 sairaalahoitopäivää ja lähemmäs 150 000 euroa, keskimäärin yhdeksän sairaalahoitopäivää ja 7600 euroa potilasta kohden, projektin puheenjohtajana toimiva Tyksin keuhkolääkäri Thijs Feuth sanoo. 

Kaiken kaikkiaan 19 potilasta oli mukana tutkimuksessa tammikuusta syyskuuhun 2022. Keski-ikä oli 59 vuotta ja kaikki potilaat olivat miehiä.  

Komplikaatioita ei esiintynyt ja hoito oli turvallista. Saimme myös hyvää palautetta potilailta. Hoito antaa vapautta ja potilaille on tietenkin mukavampaa olla kotona kuin sairaalassa, Feuth sanoo.   

Uusi sovellus keuhkoahtaumatautipotilaille 

Tutkijaryhmä on kehittänyt myös kuntoutusohjelman keuhkoahtaumatautipotilaille. Kuntoutusohjelma otetaan käyttöön ensi vuoden alussa.  

Kuntoutusohjelmakin toteutetaan sovelluksen avulla, mutta se on eri sovellus kuin mitä on käytetty koronapotilailla, Feuth kertoo.  

Keuhkoahtaumataudista on aiemmin puhuttu tupakoitsijoiden tautina. Tauti kehittyy tupakoinnin myötä, mutta taudille voi olla myös muita taustatekijöitä. 

Kotisairaalaohjelmassa tarkasti valitut koronapotilaat voidaan hoitaa kotona. Ohjelma sisältää kotihappihoidon sekä lääke- ja pistoshoidon ohjeet.

Etäseuranta tapahtuu HealthFOX Oy:n kehittämän puhelinsovelluksen kautta, joka muistuttaa potilasta dokumentoimaan ja raportoimaan hoitoon liittyviä asioita hoitavalle taholle. Kotisairaalaohjelma sisältää muun muassa oirekyselyn, pulssin, verenpaineen ja veren happikyllästeisyyden mittaukset, laboratoriokokeiden kirjaukset ja itsehoito-ohjeet. 

– Hoito soveltuu stabiilille koronapotilaalle, joka tarvitsee happihoitoa, mutta pystyy hoitamaan itsensä kotona ja kommunikoimaan sovelluksen kautta, Thijs Feuth sanoo. 

Tällä hetkellä Tyksissä on vähemmän koronapotilaita kuin talvella 2022. Vielä ei ole varmuutta, miten projekti jatkuu.  

Mitä enemmän potilaita, sitä paremmin ohjelma toimii. Nähtäväksi jää, tulemmeko jatkamaan kotihappihoitoa koronapotilaille tai laajentamaan ohjelmaa muillekin potilasryhmille jatkossa, Feuth sanoo. 
 
Tutkijaryhmään kuuluvat Thijs Feuthin lisäksi erikoistuva lääkäri Janne Hänninen, osastonylilääkäri Ulla Anttalainen, ylilääkäri Maritta Kilpeläinen, erikoislääkäri Ulla Hohenthal, erikoislääkäri Niklas Broman, sairaanhoitaja Jenni Palmén ja ylilääkäri Jarmo Oksi. 

 

Aikaisempi uutinen aiheesta: Kotihappihoito- ja etäseuranta-ohjelma koronapotilaille ensimmäisenä Suomessa Tyksissä