Hyppää pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 15.11.2023 13.44

Kouluterveyskyselyssä esiin nousseisiin lasten ja nuorten haasteisiin vastataan Varsinais-Suomessa yhteisvoimin

Avainsanat:

THL:n valtakunnallisessa Kouluterveyskyselyssä huolina nousivat esiin lasten ja nuorten ahdistuneisuus, kiusaaminen ja turvattomuus. Kyselyn tarkempiin alueellisiin tuloksiin pureudutaan Varsinais-Suomen hyvinvointialueen, Turun kaupungin ja Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry:n järjestämässä maksuttomassa webinaarissa tiistaina 12.12. klo 13–15.

Äiti ja neljä lasta kulkevat metsässä. Äiti pitää yhtä lasta kainalossa ja kolme lasta hyppelee edellä.

Kouluterveyskyselystä saadaan arvokasta tietoa, miten lapset ja nuoret voivat Varsinais-Suomessa. Vuoden 2023 kyselytulosten mukaan suurin osa varsinaissuomalaisista lapsista ja nuorista voi hyvin, mutta yhä useamman lapsen ja nuoren hyvinvointia ja elämänlaatua varjostavat ahdistuneisuus, kiusaaminen ja turvattomuus.

– Kouluterveyskyselyssä esiin nousevat monisyiset haasteet osoittavat, että lapset, nuoret ja perheet tarvitsevat tukea ja apua, jota yksittäinen taho ei yksin pysty antamaan. On välttämätöntä, että Varha, kuntien opetus-, kasvatus- ja nuorisopalvelut sekä järjestöt tekevät tässä yhteistyötä. Kuntien palvelut tavoittavat kaikki lapset ja nuoret ja järjestöillä on paljon osaamista ja joustavuutta uudenlaisten palvelujen ketterään kehittämiseen. Nämä palvelut tulee saada entistä paremmin lasten, nuorten ja perheiden käyttöön, toteaa Varhan lasten ja nuorten palveluiden integraatiopäällikkö Sirpa Kuronen.

Yhteinen tilannekuva tukee yhdessä kehittämistä

Yhteistyö eri toimijoiden kesken vaatii sen, että jokainen toimija tunnistaa haasteet.

– Turussa on käynnistetty uusi palvelukokonaisuus, jossa johdetaan ja kehitetään poikkihallinnollisesti lasten ja nuorten palveluita. Tähän kokonaisuuteen liittyy vahvasti myös hyvinvointialue Varha sekä lastensuojelu-, nuoriso- ja liikuntajärjestöt. Tämän yhteistyön tavoitteena on erityisesti lasten, nuorten ja lapsiperheiden palveluiden oikea-aikaisuuden ja -paikkaisuuden parantaminen niin, että jokainen saa avun ja tuen, kun sitä tarvitsee. Tärkeää palveluiden suunnittelussa ja kohdentamisessa on yhteinen tilannekuva, ja sitä tällä tiiviillä yhteistyöllä teemme, kertoo Turun kaupungin muutosjohtaja Anu Parantainen.  

Lisäksi Varhan, kuntien ja järjestöjen yhteistyö jatkuu esimerkiksi valmisteilla olevan Varsinais-Suomen lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman mukaisesti. Hyvinvointialue on valmistellut suunnitelmaa yhteistyössä alueen kuntien, järjestöjen, hyvinvointialueen nuorisovaltuuston sekä kokemusasiantuntijoiden kanssa.

Joulukuussa toteutettava webinaari käynnistää yhteisen keskustelun ja tavoitteena on jatkaa yhteisten tilaisuuksien järjestämistä alueen toimijoiden kanssa vuoden 2024 aikana.

– Webinaarin tavoitteena on pohtia yhteisesti kouluterveyskyselyn tuloksia ja luoda yhteistä ymmärrystä siitä, miten tulosten tulisi vaikuttaa työhömme. Lasten ja nuorten hyvinvoinnin turvaamisessa tarvitaan meitä kaikkia sekä sujuvaa yhteistyötä. Tämän vuoksi myös webinaari järjestetään eri toimijoiden yhteistyönä, kertoo Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt ry:n toiminnanjohtaja Miia Hänninen.

Webinaari: Kouluterveyskysely 2023 – Miten varsinaissuomalaiset lapset ja nuoret voivat?

Mitä lasten ja nuorten kanssa työskentelevien ammattilaisten olisi hyvä tietää tuoreimman Kouluterveyskyselyn tuloksista? Miten kyselyn tuloksia tulisi tulkita? Entä miten voimme toimia huolta herättävien tulosten parantamiseksi?

Tervetuloa kuulemaan THL:n Kouluterveyskyselyn uusimmista alueellisista tuloksista tiistaina 12.12. klo 13–15.

Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Turun kaupunki ja Varsinais-Suomen Lastensuojelujärjestöt (VSLJ) ry. Tilaisuus on maksuton ja sitä voi seurata verkossa. 

Katso webinaarin tallenne

Skip video

Embedded content cannot be displayed because cookies were declined.

Webinaarin ohjelma   

Klo 13.00-13.05:Tervetuloa, Sirpa Kuronen, lasten ja nuorten integraatiopäällikkö, Varha

Klo 13.05-13.25: Miten voimme hyödyntää kouluterveyskyselyn tuloksia? Jenni Helenius, kehittämispäällikkö, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Klo 13.25-14.10: Keskeiset havainnot kouluterveyskyselyn tuloksista- mitä voimme tehdä yhdessä? Keskustelemassa Terhi Vierikko, perhekeskusjohtaja, Varha, Anu Parantainen, muutosjohtaja, Turun kaupunki, Miia Hänninen, toiminnanjohtaja, Varsinais-Suomen lastensuojelujärjestöt ry.

Klo 14.10-14.20: Kuulijoiden kysymykset, kommentit, Marika Ahonen

Klo 14.20-14.50: Ajatuksia kouluterveyskyselyn tuloksista- mitä voimme tehdä yhdessä? Kokemustoimijoiden ja Varhan nuorisovaltuuston edustajat

Klo 14.50-15.00: Miten jatketaan yhdessä alueen toimijoiden kanssa lasten ja nuorten oikeuksien toteutumiseksi? Sirpa Kuronen, lasten ja nuorten integraatiopäällikkö, Varha

Ennakkoilmoittautumista ei vaadita. Voit seurata tilaisuutta alla olevan linkin kautta. Tallenne julkaistaan tilaisuuden jälkeen tällä sivulla.