Hyppää pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 8.9.2023 13.08

FASD-päivä 9.9.

Kun äiti juo – sikiökin juo

Avainsanat:

Kansainvälistä FASD-päivää vietetään joka vuosi 9.9. muistuttamaan yhdeksän kuukauden raittiudesta raskausaikana. Lyhenne FASD tarkoittaa alkoholialtistuksen aiheuttamien vaikutusten kirjoa. Alkoholin käytön turvallista rajaa raskauden aikana ei tunneta.

Sikiö kuohuviinipullon sisällä. Teksti "Liian pieni juomaan".

Kuva: Kehitysvammaliitto

Alkoholi on kaikkein merkittävin sikiön kehitystä uhkaava tekijä, johon odottava äiti voi itse vaikuttaa. Kaikista päihteistä juuri alkoholi aiheuttaa eniten sikiövaurioita.

Raskaudenaikainen alkoholinkäyttö on tällä hetkellä yksi merkittävimmistä kehitysvammaisuuden aiheuttajista länsimaissa. 

Tiesitkö tämän alkoholin aiheuttamista sikiövaurioista?

Luulo: Raskauden alkuvaiheessa alkoholia voi käyttää huoletta – eihän odottava äiti välttämättä edes tiedä vielä olevansa raskaana.
Fakta: Alkoholin nauttiminen ei ole turvallista missään raskauden vaiheessa ja vaurioita voi syntyä läpi raskauden. Asiaan vaikuttavat mm. geneettiset tekijät. Vauvan hyvinvoinnin ja terveyden varmistamiseksi alkoholin käyttö on syytä lopettaa jo raskautta suunniteltaessa.

Luulo: Vähäisestä alkoholin käytöstä ei ole haittaa sikiölle.
Fakta: Turvarajaa raskaudenaikaiselle alkoholinkäytölle ei ole olemassa. Vähäinenkin alkoholialtistus voi vaurioittaa vauvaa. Turvallisin vaihtoehto on luopua alkoholista kokonaan raskauden ajaksi.

Luulo: Eihän alkoholin vaurioittamia lapsia edes synny.
Fakta: Vuosittain syntyy jopa 600 – 3000 äidin alkoholin käytön vaurioittamaa vauvaa. Tarkkaa määrää ei ole tiedossa, sillä alkoholin aiheuttamat sikiövauriot ovat hankalasti diagnosoitavia, etenkin jos raskauden aikaisesta käytöstä ei ole varmuutta. Erityisen haastavaa on lievempien alkoholivaurioiden tunnistaminen.

Luulo: Ei siitä mitään vakavaa seuraa jos vähän juon raskauden aikana.
Fakta: Kun äiti juo, sikiökin juo. Alkoholin vaikutus riippuu ratkaisevasti siitä, missä vaiheessa raskautta sikiö altistuu alkoholille ja kuinka paljon odottava äiti juo. Vaikeimmat vauriot syntyvät, jos äiti juo läpi koko raskauden. Tällöin syntyvä vauva on usein pienikokoinen, hänellä on pieni pää, kasvonpiirteet ovat poikkeavat ja hänellä on kehitysvamma. Lisäksi vauvalla voi olla elimien vaikeita epämuodostumia. Osa alkoholivaurioista saattaa käydä ilmi vasta kouluiässä, kun havaitaan aivojen toimintahäiriöitä ja siihen liittyviä oppimisvaikeuksia.

Lisätietoa alkoholin vaikutuksesta sikiöön ja FASD-diagnoosista

Kehitysvammaliitto » FASD

FASD | verneri.net

Tupa-hanke

Tupa-hanke lisää Varsinais-Suomen, Satakunnan ja Pohjanmaan hyvinvointialueilla tietoa päihteiden käytön haitoista raskauden aikana ja luo valtakunnallisessa yhteistyössä sujuvampia palvelupolkuja päihteitä käyttäville raskaana oleville ja vauvaperheille.

Tupa-hanke (varha.fi)