Hyppää pääsisältöön

Ammattilaiselle

Uutinen Julkaistu 28.9.2023 21.53

Lääkäri Henriikka Langén Varissuon terveysasemalta: pitkät hoitosuhteet ovat työn paras puoli

Avainsanat:

Varissuon terveysaseman vastaava lääkäri Henriikka Langén kertoo mm. työyhteisönsä olevan maailman paras ja sen miksi hän ajattelee olevansa eläkevirassa. Tutustu myös Turun avoterveydenhuollon avoimiin lääkärin virkoihin.

Vaaleahiksinen nainen silmälaseissaan katsoo kameraan. Taustalla näkyy merenrantaa. Sää on aurinkoinen ja kirkas.

Miksi valitsit yleislääketieteen erikoisalaksi?

– Yleislääketiede on lääketieteen perusta. Palkitsevinta on pitkät hoitosuhteet. Turun terveysaseman coc-indeksi (continuity of care) on alueensa huippua, eli meillä omalääkärijärjestelmä toimii ja potilaat päätyvät useimmiten samalle lääkärille. Olen hoitanut osaa potilaistani kandikesästä, vuodesta 2011 lähtien. Potilaiden puolisot, lapset ja naapurit ovat tulleet myös tutuiksi. Olen luonteeltani hyvin avoin ja vastaanotoillani on useimmiten leppoisa tunnelma. On ihanaa hoitaa tuttuja potilaita, kun ei tarvitse esittää mitään roolia saadakseen potilaan luottamuksen. Nautin myös monisairaiden potilaiden hoidosta. Tämä helpottuu huomattavasti kokemuksen karttuessa. Monisairaan potilaan kohdalla helpottaa, kun listaa kaikki sairaudet, hoidon tavoitteet ja keinot ja suunnitelman jatkokontrolleista. On tärkeää osallistaa potilasta hoitoonsa ja tehdä potilaalle hoitosuunnitelma. Potilaan ei kuulu pyydellä anteeksi säädettyään verenpainelääkitystään, vaan hänelle kuuluu antaa siihen ohjeet. Työssä tarvitaan paljon sisätautista, geriatrista ja psykiatrista osaamista.

Mikä saa sinut viihtymään Varissuon terveysasemalla?

– Meillä on maailman paras työyhteisö.  Olemme toimineet jonkinlaisen tiimimallin mukaisesti jo vuosia ennen kuin siitä tuli muotia. Meillä on avustavaa henkilökuntaa, eikä lääkäri todellakaan juoksentele etsimässä kirjekuoria ja postimerkkejä. Työhuoneessa on aina tarvittavat perusvälineet, enkä ole esimerkiksi koskaan vaihtanut hoitopöydän paperirullaa. Myös toimenpiteeseen saa aina vaikka lennosta itselleen avustajan. Tällä kaikella on valtaisa merkitys työssä viihtymisen kannalta. Henkilökunta on varsin pysyvää, joten alueen potilaat ovat useimmille tuttuja. Tämän ansiosta meillä tunnetaan paljon palveluja käyttävät potilaat ja näihin voidaan puuttua".

Minkälaisia urapolkumahdollisuuksia näet itsellesi?

– Valmistuin vastikään yleislääketieteen erikoislääkäriksi. Osana opintojani suoritin johtamisopintoja, joiden ”minä johtajana” aiheella kirjoitettuun portfolioon totesin, että en oikeastaan halua tehdä hallinnollisia töitä. Viihdyn ruohonjuuritason potilastyössä. Pääsin nyt kuitenkin loppuvuodeksi kokeilemaan terveysaseman vastaavan lääkärin työtä, eikä tämä nyt lopulta hassumpaa ole. Suunnitteilla on tehdä erityispätevyyksiä, ehkä lääkärikouluttajan tai päihdelääketieteen. Sairaalan oven sulkeminen tuntui yllättävän surulliselta viimeisen erikoistumisjakson päätteeksi ja tämän vuoksi olen ajatellut jossain vaiheessa vielä työskennellä muutaman kuukauden pätkän osastotyössä. Olen kuitenkin jalat varsin juurtuneina Varissuon terveysasemalle ja ajattelen olevani eläkevirassani.