Hyppää pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 27.5.2024 15.45

Lähipäiville ennustetaan tukalaa hellettä - ehkäise kuumuuden terveyshaittoja

Avainsanat:

Ilmatieteen laitos on antanut Varsinais-Suomeen varoituksen lähipäivinä uhkaavasta tukalasta helteestä. Sääennusteen mukaan tukalan helleaallon todennäköisyys on tiistaipäivästä viikonloppuun asti erittäin korkea. Myös maastopalovaroitus on edelleen voimassa, joten avotulen teko on kielletty.

aurinko paistaa kirkkaalla taivaalla

Kuumuus sekä hikoilusta aiheutuva neste- ja suolavajaus voivat johtaa lämpösairauksiin, kuten lämpöuupumukseen tai lämpöhalvaukseen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) muistuttaa, että kuuma sää voi aiheuttaa terveyshaittoja erityisesti riskiryhmille jo lyhyidenkin hellejaksojen aikana, jos vaikutuksilta ei suojaudu riittävästi.

Varsinkin ikääntyneet, pitkäaikaissairauksista ja toimintarajoitteista kärsivät sekä vauvat ja pienet lapset ovat alttiita kuumuuden haitoille.

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen (Varha) hallintoylilääkäri Jutta Peltoniemi kantaa hellevaroituksen aikana suurinta huolta iäkkäistä ihmisistä.

- Helle tekee herkästi väsyneeksi ja voimattomiksi, eikä välttämättä muista juoda riittävästi tai jaksa tuulettaa asuntoa ilman viilennyttyä illalla.

Kaupunkien keskustojen pienet asunnot kuumenevat helteellä voimakkaasti.

- Iäkkäiden ihmisten omaisten kannattaa nyt muistuttaa omaisiaan vaikka puhelimella, että iäkkäät pitäisivät kaihtimet, verhot ja ikkunat kiinni kuumimpaan aikaan ja ulkoilisivat aamulla ennen kuin päivä kuumenee, Peltoniemi toivoo.

Ikkunat auki vasta illalla

THL muistuttaa, että myös raskaana olevien sekä kuumissa olosuhteissa työskentelevien ja urheilevien kannattaa suojautua hyvin.

- Auringolta tulee suojautua ja kuumimpina tunteina ulkoilua tulee välttää, Peltoniemi ohjeistaa.

Kuumuus sekä hikoilusta aiheutuva neste- ja suolavajaus voivat johtaa lämpösairauksiin, kuten lämpöuupumukseen tai lämpöhalvaukseen.

Varhan kotihoitoa on muistutettu huomioimaan kuumuus, ja Varhan asumisyksiköissä tulee tarkastaa, että käytettävissä olevat viilennyskeinot ovat käytössä.

- Sälekaihtiminet pidetään kiinni ja huomioidaan, että esimerkiksi lääkkeet eivät kestä suoraa aurinkoa ja kuumuutta. Niitä ei tule jättää pöydälle auringonpaisteeseen.

Neste- ja suolavajauksen välttämiseksi kaikkien tulee juoda riittävästi vettä pitkin päivää ja muistaa myös syödä.

Ajoissa yhteys terveydenhuoltoon

Terveydenhuoltoon on hyvä olla yhteydessä, jos ilmenee voimakkaita lämpörasitukseen liittyviä oireita, perussairauden oireet selvästi pahenevat tai yleistila heikkenee.

On tärkeää ottaa yhteyttä heti ensioireiden ilmaannuttua, jotta terveydenhuollosta voidaan antaa toimintaohjeita.

Hallintoylilääkäri Peltoniemi painottaa, että vakavampien oireiden kohdalla hoitoon pääsyyn voi olla jo kiire.

­- Terveydenhuoltoon tulee ottaa yhteyttä jos heikottaa, jalat eivät kanna tai on päänsärkyä, lihaskramppeja tai muita yleisoireita.

Tee Omaolo-palvelussa oirearvio tai ota yhteyttä terveysasemallesi, jossa asiantuntija arvioi hoidon tarpeesi ja sen kiireellisyyden. Kiireellisessä hoidossa terveysasemat palvelevat arkisin klo 8–16. Jos tarvitset kiireellistä hoitoa illalla, yöllä ja viikonloppuna, saat apua Tyksin päivystyksistä, johon tulee aina ensin olla yhteydessä puhelimitse.

Kiireellisissä tilanteissa tulee soittaa hätänumeroon 112.

 

Lämpöuupumus ja lämpöhalvaus

  • Lämpöuupumuksen oireita ovat esimerkiksi voimakas jano, voimakas hikoilu tai viileä ja nihkeä iho, heikotus, päänsärky, huimaus, ärtyisyys, pahoinvointi ja elimistön lämpötilan nousu. 
  • Lämpöhalvauksesta puhutaan, jos oireet muuttuvat henkeä uhkaaviksi. Siihen viittaavia oireita ovat esimerkiksi hengityksen vaikeutuminen, nopea ja heikko sydämen syke, poikkeava käytös tai sekavuus.
  • Lämpörasitus voi myös pahentaa pitkäaikaissairauden tai vakavan akuutin sairauden oireita. 

Viileä suihku auttaa

  • Alkoholia on hyvä välttää helteellä, sillä se kuivattaa elimistöä. Jos käyttää alkoholia, kannattaa pitäytyä kohtuukäytössä ja miedoissa juomissa sekä muistaa juoda myös vettä.
  • Myös sään mukaiseen vaatetukseen ja auringolta suojautumiseen tulee kiinnittää huomiota. Hellepäivinä kannattaa pukeutua kevyesti hikoilun salliviin vaatteisiin.
  • Auringossa ihoa pitäisi suojata UV-säteilyltä vaatteiden ja aurinkosuojavoiteiden avulla sekä muistaa myös hattu ja aurinkolasit.
  • Tarvittaessa kehoa voi viilentää esimerkiksi pulahtamalla uimaan tai viileiden suihkujen, kosteiden vaatteiden ja kylmäkääreiden avulla.