Hyppää pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 22.1.2024 09.26

Päiväkirurgiasta apu pidentyneisiin leikkausjonoihin Tyks Ortossa

Avainsanat:

Tyks Ortossa toteutettiin viime syksynä jo 30 prosenttia lonkan ja polven ensivaiheen tekonivelleikkauksista päiväkirurgisena (PÄIKI) toimenpiteenä. Päiväkirurgisten leikkausten lisääntymisen myötä toimintaa Tyks Ortossa on voitu tehostaa ja näin nopeutettu hoitoonpääsyä kaikkien potilaiden osalta. Sairaalan vuodeosastopaikkoja voidaan vapauttaa sellaisille potilaille, jotka niitä erityisesti tarvitsevat. 

Potilas istuu hoitajan vieressä hymy kasvoillaan.

Päätös päiväkirurgisesta toimenpiteestä tehdään yhdessä potilaan kanssa poliklinikkakäynnillä, kun leikkaushoidosta on päätetty yhdessä lääkärin kanssa.

Kerätyn palautteen perusteella potilaat ovat olleet erittäin tyytyväisiä päiväkirurgisen hoidon sujuvuuteen ja lähes kaikki valitsisivat päiväkirurgisen toimenpiteen uudelleen.

Tuki- ja liikuntaelinsairaudet yleistyvät väestön vanhenemisen myötä

Väestö vanhenee Suomessa, ja sen myötä ikään liittyvät tuki- ja liikuntaelisairaudet, kuten nivelrikko ovat yleistyneet. Siten myös polven ja lonkan tekonivelleikkausten tarve on kasvanut tasaisesti. Samaan aikaan terveydenhuollossa kärsitään resurssipulasta ja taloudellisista haasteista.

Terveydenhuollon haasteiden, sekä jo aiemmin lyhentyneiden hoitoaikojen motivoimina Tyks Ortossa aloitettiin päiväkirurgisten tekonivelleikkausten tekeminen loppuvuodesta 2022. Tyks Orto on tällä hetkellä Suomen suurimpia PÄIKI tekoniveltoimenpiteitä tekeviä yksiköitä.

Ortopediassa on pitkä ja hyvä kokemus päiväkirurgisista leikkauksista esimerkiksi polven tähystystoimenpiteissä. Raskaammat ortopediset toimenpiteet, kuten polven tai lonkan tekonivelleikkaukset, ovat perinteisesti vaatineet yöpymistä sairaalassa, ja tulevat jatkossakin vaatimaan vanhempien ja sairaampien potilaiden osalta.

- Soveltuvuuteen vaikuttavat terveydentila ja tiedossa olevat sairaudet, tuki kotona leikkauksen jälkeen sekä potilaan oma motivaatio päiväkirurgiseen toimenpiteeseen, erikoislääkäri Matias Hemmilä Tyks Ortosta kertoo.

Päiväkirurgia tarkoittaa, että potilas ei jää yöksi sairaalaan leikkauksen jälkeen, vaan pääsee kotiin jo saman vuorokauden aikana. Päätös päiväkirurgisesta toimenpiteestä tehdään yhdessä potilaan kanssa poliklinikkakäynnillä, kun leikkaushoidosta on päätetty yhdessä lääkärin kanssa.

Fysioterapeutin vastaanotolle ennen ja jälkeen leikkausta

Jokainen päiväkirurgiseen toimenpiteeseen tuleva potilas käy fysioterapeutin vastaanotolla ennen leikkausta sekä sen jälkeen. Käynneillä käydään läpi leikkaukseen valmistautumista, opetellaan kyynärsauvoilla kävelyä jo ennen toimenpidettä ja katsotaan, kuinka toipuminen on lähtenyt käyntiin toimenpiteen jälkeen. Leikkauspäivänä potilaan tilaa arvioidaan tarkasti toimenpiteen jälkeen ja varmistetaan että potilaan vointi sallii kotiinlähdön jo samana päivänä. Myös päiväkirurgisissa leikkauksissa potilasturvallisuus on ensisijaista, joten jos arvioidaan ettei kotiutuminen ei ole turvallista, potilas jää sairaalaan yöksi.

- Potilastyytyväisyys päiväkirurgisissa toimenpiteissä on ollut huippuluokkaa keräämämme palautteen perusteella. Hyvä leikkauksen lopputulos ja korkea potilastyytyväisyys ovat hoitohenkilökunnan ja potilaan yhteistyön tulosta, Matias Hemmilä lisää.