Hyppää pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 7.3.2023 15.35

Parempia hoitokeinoja munasarjasyöpään

Avainsanat:

Tyksin naistenklinikka on mukana kehittämässä parempia hoitokeinoja munasarjasyöpään. Taudin yksilöllisiä piirteitä tutkitaan ja niiden vaatimia täsmähoitoja kehitetään kansainvälisessä tutkimushankkeessa.

Erikoislääkärit Johanna Hynninen, Jenni Söderlund, Titta Joutsiniemi, Tuukka Mettälä ja Marjut  Haataja. Taustalla seinä, jossa kukkia ja perhosia.

Tyksissä projektista vastaa gynekologisen onkologian erikoislääkäri, dosentti Johanna Hynninen. Noin 350 potilasta Länsi-Suomen yhteistyöalueelta on mukana tutkimuksessa.
– Kasvaimesta otetun näytteen analysoinnin avulla saamme yksityiskohtaista tietoa potilaan munasarjasyövästä, mikä auttaa löytämään tehokkaimman hoitomuodon juuri hänelle, Johanna kertoo. 

Kun munasarjasyöpä todetaan, tarvitaan yleensä leikkaus, solunsalpaajahoitoa sekä täsmälääkettä taudin pysäyttämiseen. Valitettavan usein tauti uusii.
– Tutkimuksemme etsii yksilöllisiä geeniohjattuja hoitoja potilaille, joilla tavalliset syöpähoidot eivät enää tehoa, Johanna kertoo. 

Munasarjasyöpä kuuluu vaikeahoitoisiin tauteihin, koska se löydetään usein vasta, kun se on levinnyt. Tautiin ei ole tehokasta seulontamenetelmää, eikä se esimerkiksi löydy papa-kokeessa. 
– Syövän genomia tutkimalla saamme kuitenkin tietoa kasvaimen perinnöllisyydestä. Olemme ohjanneet perinnöllisyysneuvontaan potilaat, joilta löytyy perinnöllinen riskigeeni. Tällöin heidän lähisukulaistensa syöpäriskiä voidaan selvittää, Johanna sanoo.

Munasarjasyöpä todetaan usein 60–70 vuotiaana ja sairastuminen voidaan estää poistamalla riskigeeniä kantavien naisten munasarjat 40 ikävuoden jälkeen. 
Levinnyt munasarjasyöpä aiheuttaa alavatsakipuja sekä turvotusta. Emättimen kautta tehtävä ultraäänitutkimus on perustutkimus, jos epäillään munasarjakasvainta.    

Tyksiin munasarjasyöpäleikkaukseen tulee potilaita Varsinais-Suomen lisäksi Ahvenmaalta, Satakunnasta ja Pohjanmaalta. 
DECIDER-tutkimushankkeen saama tuki on yksi Suomen kaikkien aikojen suurimmista Euroopan Unionin tutkimusrahoituksista. Kansainvälisen, viisi vuotta kestävän tutkimuksen yhteisbudjetti on lähes 15 miljoonaa euroa, ja hankkeeseen osallistuu yhteensä 14 organisaatiota seitsemästä Euroopan maasta.

Lue lisää: Munasarjasyöpä ja munanjohdinsyöpä  

Kuvassa erikoislääkärit Johanna Hynninen, Jenni Söderlund, Titta Joutsiniemi, Tuukka Mettälä ja Marjut Haataja.

Teksti ja kuva: Suvi Vainio