Hyppää pääsisältöön

Ammattilaiselle

Uutinen Julkaistu 16.12.2022 13.45

Paulina Salminen pääsi harvinaiseen kirurgien palkittuun joukkoon

Avainsanat:

Professori, ylilääkäri Paulina Salminen, 52, kutsuttiin maailman suurimman kirurgiyhdistyksen kunniajäseneksi lokakuussa. Yhdistys palkitsi kaikkiaan 10 henkilöä kunniajäsenyydellä juhlavin menoin Yhdysvalloissa.

Viittaan pukeutunut henkilö asettaa toisen henkilön harteilla samanlaisen viitan kuin itsellään ja vieressä olevilla kolmella henkilöllä.

Paulina Salminen (toinen oikealta) vihitään kunniajäseneksi.

Amerikan kirurgiyhdistyksen kunniajäseniä on maailmassa vain n. 160 ja kunniajäsenistä naisia on vain noin joka kymmenes. Salminen on myös iältään nuorimpia, jotka ovat saavuttaneet kunniajäsenyyden.

Maailman yhden yleisimmän kirurgisen toimenpiteen kyseenalaistaja

Palkinnon perusteluissa mainitaan Salmisen laajat kliiniset satunnaistetut tutkimukset ja erityisesti tutkimussarja, joka on kohdistunut yhteen maailman yleisimpään päivystyskirurgiseen toimenpiteeseen, umpilisäkkeen poistoleikkaukseen. Salmisen ryhmä osoitti, että suurin osa lievemmistä umpilisäketulehduksista parantuu antibiootilla.

Arvostettu tiedelehti JAMA valitsi Salmisen tutkimusryhmän ensimmäisen APPAC-tutkimuksen yhdeksi viime vuosikymmenen 10 vaikuttavimmasta tutkimuksesta.

Jälleen tänä vuonna Salmisen johtama tutkimusryhmä julkaisi uuden, käänteentekevän tutkimustuloksen: lievä umpilisäketulehdus voi jopa parantua itsestään eikä edes antibioottia ehkä tarvita.

Yksi tutkimussarjan perusajatuksista ja tuloksista on ollut, että umpilisäketulehduksessa on kysymyksessä kaksi eri tautia –  vaikea ja lievä umpilisäketulehdus. Suurin osa tapauksista on lieviä. Olennaista on erottaa nämä tautimuodot toisistaan, mikä tehdään luotettavasti tietotomografiatutkimuksella.

Ei turhia leikkauksia eikä antibioottia

Tutkimustyönsä ohella Paulina Salminen on koko ajan tehnyt kirurgin työtä potilaiden parissa. Tutkimus uudistaa hoitoa.

– Meillä on Suomessa hyvä julkisen terveydenhuollon järjestelmä ja mahdollisuus tehdä korkeatasoista tutkimusta. Kliinisissä satunnaistetuissa tutkimuksissa potilaat valikoituvat jompaankumpaan hoitoryhmään juurikin satunnaistetusti, jolloin voidaan parhaalla mahdollisella tavalla arvioida eri hoitomenetelmiä. Menemme potilasturvallisuus edellä, potilas voi luottaa terveydenhuoltoon ja sairaalassa tehtäviin tutkimuksiin, hän sanoo.

Uusimmalla tutkimuksella on merkitystä myös antibioottiresistanssin kannalta.

Salminen on erikoistunut myös vaikean lihavuuden kirurgiseen hoitoon ja tekee myös siitä kansainvälisesti merkittävää tutkimusta.