Hyppää pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 2.12.2022 13.02

Perhehoidon ja tukiperhetoiminnan palvelut sekä palkkioiden maksatus jouhevoituvat hyvinvointialueella

Avainsanat:

Varsinais-Suomen hyvinvointialueelle tulee rakentumaan lastensuojelun sijaishuollon kokonaisuus. Perhehoidon yksikkö huolehtii tulevaisuudessa sijais- ja tukiperheiden toiminnoista aina rekrytoinnista kouluttamiseen, tukeen ja sijaishoitoon saakka. Ikääntyneiden palveluiden asiakas- ja palveluohjausyksikkö taas tulee vastaamaan 65 vuotta täyttäneiden perhehoidosta. Helpotusta palkkiorumbaan tuo uusi Oima-järjestelmä.

Varsinais-Suomen hyvinvointialueelle tulee rakentumaan lastensuojelun sijaishuollon kokonaisuus, joka sisältää sijaishuollon sosiaalityön, hyvinvointialueen omat lastensuojelulaitokset ja perhehoidon yksikön. Perhehoidon yksikkö huolehtii sijaisperheiden ja tukiperheiden rekrytoinnista, kouluttamisesta, täydennyskoulutuksesta, sijoitusten koordinoinnista, sijoituksen aikaisesta tuesta, sijaishoidosta ja päivystysperhetoiminnasta.

– Lastensuojelun perhehoitoa koskevat toiminnot tulevat olemaan hyvinvointialueella yhdessä yksikössä. Yksiköiden toimipisteiden määrät ja sijoittuminen ovat vielä pöydällä, joten niistä tiedotetaan erikseen, valottaa sosiaali- ja vammaispalvelujen palvelujohtaja Emilia Heikkilä.

Hyvinvointialue aloittaa toimintansa olemassa olevilla rakenteilla: nykyiset työntekijät vastaavat toiminnasta myös vuodenvaihteen jälkeen.

– Perhehoidon keskittämisestä huolimatta lapsen asioista vastaava sosiaalityöntekijä tulee siis edelleen olemaan perhehoitajan keskeinen yhteistyökumppani, eikä vastuutyöntekijöihin tule vuodenvaihteessa muutoksia.

Ikäihmisten ja kehitysvammaisten perhehoidossa kattavasti palveluohjaajia

Ikääntyneiden palveluiden asiakas- ja palveluohjausyksikkö tulee vastaamaan 65 vuotta täyttäneiden perhehoidosta.

Varsinais-Suomen ikääntyneiden ja kehitysvammaisten perhehoitoyksikkö huolehtii jatkossakin perhehoitajien valmennuksesta, täydennyskoulutuksesta, sijoituksen aikaisesta tuesta ja vapaapäivien aikaisista järjestelyistä. Näin on tälläkin hetkellä.

Oima-järjestelmä apuun palkkioiden ja korvausten maksatuksessa

Perhehoitajien, tukiperheiden, sijaishoitajien sekä lastensuojelun perhehoidon mentoreiden ja valmentajien palkkioiden ja kulukorvausten maksatus siirtyy kunnilta Varsinais-Suomen hyvinvointialueelle 1.1.2023*.

Varsinais-Suomessa käyttöönotettava Oima-järjestelmä mahdollistaa sähköisen asioinnin palkkioiden ja kulukorvausten ilmoittamisessa ja maksatuksessa. Järjestelmän avulla verkkopalvelussa voidaan ilmoittaa jouhevasti myönnettyyn palveluun liittyvistä hoitopäivistä, -tunneista, korvauksista, toteutuneista vapaista ja yhteys- ja tilitietomuutoksista.

– Palkkioiden määrät perustuvat sopimuksiin ja tulevat pysymään nykyisillä palkkioiden saajilla ennallaan, mutta ne tullaan uusien sopimusten myötä yhdenmukaistamaan vuoden 2023 aikana, Oima-projektin vastuuvalmistelija Krista Ryödi toteaa.

Oima järjestää koulutuksen perhehoitajille ja tukiperheille joulukuun 2022 ja tammikuun 2023 aikana. Koulutuksen ajankohdasta tullaan tiedottamaan tarkemmin koulutuksen lähestyessä.