Hyppää pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 14.11.2023 10.53

Seksuaalikasvatusta Ruskon Maunun yläkoulun kahdeksasluokkalaisille

Avainsanat:

Turun ammattikorkeakoulun kätilöopiskelijoiden ryhmä PKÄTIS21 järjestää kansallisena Lapsen oikeuksien päivänä 20.11.2023 seksuaalikasvatuspäivän Ruskon Maunun yläkoulun kahdeksasluokkalaisille. Pilotti toteutetaan yhdessä Varsinais-Suomen tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskushankkeen ehkäisypalveluiden projektin kanssa.

Kaksi sydänilmapalloa

Seksuaalikasvatuspäivänä Ruskon Maunun koulussa kaikki koulun kahdeksasluokkalaiset kiertävät pienissä ryhmissä työpajoissa, joissa kussakin on oma seksuaaliterveyteen liittyvä teema. Työpajoissa käsitellään aihepiiriä laajasti: aiheina ovat muun muassa seksitautien ehkäisy, raskauden ehkäisy, rajat ja kunnioitus, seksuaalinen häirintä ja seksuaalinen hyvinvointi. Ryhmissä tutustutaan esimerkiksi erilaisiin ehkäisymenetelmiin ja -välineisiin, siihen, miten välineitä käytetään, minne mikäkin ehkäisymenetelmä asetetaan ja miten ne toimivat.

– Kahdeksasluokkalaiset valikoituivat pilotin kohderyhmäksi siksi, että aihe on tämän ikäisille hyvin ajankohtainen, ja sen teemat kuuluvat myös kahdeksannen luokan terveystiedon oppisisältöihin, kertoo ehkäisypalveluiden projektin projektipäällikkö Taru Elo.

Seksuaalikasvatuspäivä täydentää kokonaisuutta hyvin. Kahdeksasluokkalaisille toteutetaan lukuvuoden aikana myös laaja terveystarkastus, johon myös tämä teema sisältyy.

Rusko valikoitui pilotin kohteeksi sijaintinsa ja oppilasmääränsä takia. Opiskelijoiden on helppo saapua sinne julkisilla kulkuvälineillä Turusta. Ruskon kahdeksannella luokka-asteella on oppilaita yhteensä kuusi ryhmällistä, joten terveyskasvatuspäivä on mahdollista toteuttaa sujuvasti yhden opiskelupäivän aikana 8.15 ja 15:n välillä.

Koulu on keskeinen tiedonlähde seksuaaliasioissa

Ehkäisypalveluiden projektissa nuoria on osallistettu kehittämiseen esimerkiksi kyselyn avulla. Vastauksissa nousi esiin koulun merkittävä rooli seksuaalisuuteen liittyvän tiedon saamisessa.

– Tämä on tärkeä tiedostaa, kun palveluita ja opiskeluun liittyviä teemoja suunnitellaan. Koulussa kuultu ja yhdessä opittu tieto on oikeaa ja ajantasaista ja sillä on nuoren elämässä merkitystä myöhemmin, Elo sanoo.

Ehkäisypalveluiden projektissa on toteutettu muun muassa maksuttoman ehkäisyn kokeilu ja kehitetty paljon muita alueita seksuaaliterveyden edistämisessä. Seksuaalikasvatus on ollut yksi keskeisiä kehittämiskohteita projektissa.

Lisätietoja:
Projektipäällikkö Taru Elo
taru.elo@varha.fi
Puh. 0449072916