Hyppää pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 23.6.2025 11.29

Tukea vanhemmuuteen kesäaikanakin

Avainsanat:

Vanhemmuuteen ja laajemmin perhetilanteeseen liittyviin huoliin on mahdollista saada tukea kesälläkin. Perheneuvolan lisäksi perheet voivat saada laajemmin perhekeskuksen esim. ennaltaehkäisevän perhetyön sekä lapsiperheiden kotipalvelun kautta apua. Perheneuvolan toiminta on kesäaikana supistettua, mutta yhteyden saa läpi kesän. Perheen kesäloman sujumiseen voi vaikuttaa paljon Myös perhe itse voi vaikuttaa paljonkin kesäloman sujumiseen.

Kolme lasta ja nuorta kalastamassa laiturilla kesäisenä päivänä.

Tiivistelmä:

  • Arjen ennakointi helpottaa lomaan sopeutumista: Keskustelut odotuksista, selkeät rutiinit ja kiireetön läsnäolo tukevat perheen hyvinvointia ja lapsen turvallisuuden tunnetta.
  • Ruutuaika ja pelisäännöt haltuun: Lomalla on hyvä sopia yhteiset säännöt esimerkiksi ruutuajasta ja päivärytmistä – tämä tukee lapsen itsenäistä toimimista ja vähentää ristiriitoja.
  • Tukea vanhemmuuteen myös kesällä: Perheneuvolat ja perhekeskuksen palvelut, kuten ennaltaehkäisevä perhetyö ja kotipalvelu, ovat saatavilla kesäaikana – yhteyden saa puhelimitse tai sähköisesti.

Luotu tekoälyn avulla.

Perheneuvolan palvelut ovat matalan kynnyksen ennaltaehkäisevää toimintaa ja kaikki lapseen, vanhemmuuteen tai perhetilanteeseen liittyvät huolet ovat yhteydenoton arvoisia. Mitä varhaisemmassa vaiheessa haasteisiin tartutaan, sen helpompaa niiden hoitaminen yleensä on. 

– Puhelimessa voidaan keskustelemalla antaa neuvoja ja ohjata perhe tarvittaessa oikean palvelun piiriin. Usein jo asioista puhuminen auttaa ja vanhemmat voivat saada ammattilaisilta uusia näkökulmia erilaisiin tilanteisiin.  Tärkeintä on muistaa, että yksin ei tarvitse jäädä, tukea on saatavilla, muistuttaa psykiatrinen sairaanhoitaja Suvi Örnmark Liedon perheneuvolasta.

Ennakoitavuus auttaa loma-ajan erilaiseen arkeen sopeutumisessa

Lapsiperheiden arki muuttuu kesälomalla ja siihen sopeutuminen on yksilöllistä - mikä sopii yhdelle, ei välttämättä toimi toiselle. Onnistuneen kesäloman saa aikaiseksi perustarpeinen tyydyttämisellä ja perheen sisäisellä vuorovaikutuksella. 

– Alkuun kannattaa jutella perheenjäsenten kanssa millaisia odotuksia ja tarpeita lomaan kohdistuu, entä mistä on valmis itse joustamaan. Perheen sisäinen vuorovaikutus voi olla alkuun koetuksella, kun yhtäkkiä kotona ovatkin kaikki yhtä aikaa. Voi olla hyödyllistä keskustella etukäteen, miten jokaiselle muodostuu myös omaa aikaa ja tilaa, Suvi lisää. 

Kesälomalla lapsiperheissä voi esiintyä erilaisia haasteita, joihin vaikuttaa mm. lapsen ikä, temperamentti, luonteenpiirre ja itsenäinen toiminnanohjaus. Mitä pienemmästä lapsesta on kyse, sitä enemmän lapsi kaipaa vanhemman turvaa ja läsnäoloa. 

Ennakoitavuus voi auttaa lasta sopeutumaan muuttuneeseen loma-arkeen. Helppo keino auttaa lasta on vaikka edeltävänä päivänä puhua ja sanoittaa seuraavan päivän ohjelmaa. Kiireetön läsnäolo on lapselle aina hyväksi, näitä hetkiä on tärkeä mahdollistaa myös lomalla. Lomallakin ajanhallintaan liittyy vuorokausirytmin noudattaminen ja sovituista päivärutiineista kiinni pitäminen. 

Ruutuajasta kannattaa keskustella myös kesälomalla

Ruutuajan seuraaminen ja rajoitusten noudattaminen voi olla kesälomalla hankalampaa, sillä kotona ei välttämättä ole aikuista ohjaamassa lasta pois ruudun ääreltä. Lapselle ja nuorelle voi miettiä ruudun tilalle vaihtoehtoista mielekästä tekemistä. Helppoja toimia on esim. päivittäinen ulkoilu, kavereiden kanssa yhdessä vietetty ruuduton aika tai maksuttomiin lasten kesätapahtumiin osallistuminen. 

Kaikissa perheissä ei ole mahdollista lomailla yhtä aikaa ja tämäkin voi vaikuttaa lomakokemukseen. Kesälomalla arjen kuormittuneisuus on erilaista ja siihen sopeutuminen voi viedä aikaa. Rutiinit ja vuorokausirytmin tarkka noudattaminen sopii yhdelle, mutta yhtä lailla toinen voi sietää paremmin struktuurin puuttumista. Vanhemmat tuntevat parhaiten lapsensa ja tämä kannattaa huomioida lomaohjelmaa suunniteltaessa. Jokaisella perheenjäsenellä perustarpeiden tyydyttäminen on kaiken perusta. Riittävä lepo ja ravinto, sekä turvallisuuden tunne takaa tasapainoisen olon kehossa. 

– Jos lapsi käyttäytyy kovin haastavasti, on hyvä ensimmäisenä tarkistaa, onko perustarpeet tyydytetty. Esimerkiksi helteellä riittämätön nesteiden nauttiminen voi aiheuttaa fyysisiä oireita ja väsyneenä lapsi voi turhautua helpommin, Suvi huomauttaa. 

Kun lapset ovat kotona lomalla ja vanhemmat töissä, voi haasteena olla esimerkiksi vanhempien tavoittelu puhelimitse. Ennalta sovitut yhteiset pelisäännöt auttavat lasta noudattamaan itsenäistä ohjautumista kotona. Tällaisia sovittuja sääntöjä voi olla vaikkapa ruutuajan ja ruoka-aikojen määrittely, kavereiden kanssa olemiseen liittyvät ohjeet ja yhteinen näkemys siitä, missä lapsi voi liikkua itsenäisesti. Päivärytmiä voi selkeyttää laittamalla näkyville esim. jääkaapin oveen vanhempien työajat ja tiedossa olevat koko perheen menot. Näin lapsi ja nuori osaa varautua tulevaan ja ikätason mukaan huomioida ja ennakoida omaa toimintaansa. 

– On hyvä muistaa, että onnistuneessakin lapsiperheen lomassa voi näkyä kiukuttelua, pettymyksiä ja vastoinkäymisiä. Vanhempien on tärkeää huolehtia omasta jaksamisesta ja asettaa itselleen lomaan liittyen realistisia tavoitteita, Suvi päättää. 

Ajantasaiset yhteystiedot (puhelinnumerot ja sähköiset yhteydenottotavat) kaikkiin perhekeskuksen palveluihin löytyvät Varhan sivuilta.