Turun riippuvuus- ja päihdetiimi tarjoaa laajaa osaamista ja kulkee rinnalla
Avainsanat:Varha on tuottanut päihde- ja mielenterveyspalveluja omana tuotantona vuoden 2025 alusta lähtien – samaan aikaan perustettiin muun muassa Turun päihde- ja riippuvuustiimit nykyisessä muodossaan. Myös ohjautuminen palveluihin muuttui – palveluja tarvitessaan asiakas on pääsääntöisesti yhteydessä omaan terveysasemaansa.

Turun päihde- ja riippuvuustiimin sairaanhoitaja Emilia Kunnaton
Sairaanhoitaja Emilia Kunnaton on tämän vuoden alun muutoksiin asti toiminut Turun keskustan päihde- ja riippuvuustiimissä lähihoitaja-työparinsa kanssa. Nyt tiimiin kuuluu Emilian ohella kaksi sairaanhoitajaa, lähihoitaja, psykologi ja kolmena päivä viikossa myös lääkäri. Turussa toimii keskustan tiimin lisäksi Mäntymäen päihde- ja riippuvuustiimi.
Tasapuolisempia ja kokonaisvaltaisempia palveluja
Varhan siirryttyä tuottamaan mielenterveys- sekä päihdepalvelujen itse myös resursseja on lisätty.
– Pystymme tarjoamaan asiakkaille aiempaa tasapuolisemmat palvelut sekä kokonaisvaltaisemman hoidon. Olemme saaneet esimerkiksi mahdollisuuden ohjata asiakkaitamme paremmin adhd-tutkimuksiin. Diagnosoimaton ja hoitamaton Adhd lisää tutkitusti päihteidenkäytön ja riippuvuuden kehittymisen riskiä, Emilia Kunnaton avaa.
Tiimi tarjoaa myös lyhytterapiajaksoja, johon jo lähes koko tiimi on saanut koulutuksen. Lyhytterapiaa on tarjolla niin ahdistuneisuuteen, masennusoireiluun, unettomuuteen kuin riippuvuusongelmaankin.
– Lisäksi yhteistyötä sosiaalipalvelujen kanssa on vielä entisestään tiivistetty, tämä mahdollistaa asiakkaan tilanteen kokonaisvaltaisen ja samanaikaisen huomioimisen. Olemme käynnistäneet myös ryhmämuotoisia toimintoja mm. retkahduksen ehkäisystä, Emilia jatkaa.
Terveysasemien ajanvarausten ja hoidon tarpeen arvioinnin ohella potilaita ohjautuu tiimille myös esimerkiksi Milliin jalkautumisen tuloksena sekä opiskeluterveydenhuollon, työterveyden ja myös sosiaalipalveluiden kautta. Myös Tyks riippuvuuspsykiatrialta voi tulla potilaita jatkoseurantaan. Hoidon tarpeen arviota ei tarvitse aina tehdä uudelleen, jos asiakas on jo aiemmin ollut päihde- ja riippuvuustiimin asiakas.
Asiakkaiksi hakeutuvien elämäntilanteet ovat hyvin erilaisia. Osa on työelämässä ja osa juuri 18 vuotta täyttäneitä.
– Nuoret hakeutuvat hoitoon aiempaa enemmän – nuorille ei vielä ole ehtinyt muodostua urautuneita käsityksiä päihdehoidosta eikä taustalla ole välttämättä vielä useita negatiivisia kokemuksia terveydenhuollosta. Luottamussuhteen rakentaminen hyvällä kohtaamisella on tällöin helpompaa ja hoito voi olla sitä kautta myös tuloksellisempaa.
Kun Varha tuottaa A-klinikalta tähän asti ostettuja palveluja nyt itse, potilasmäärät ovat kasvaneet ja työssä näkyy enemmän alkoholin aiheuttamia ongelmia aiemmin yleisempien huumehaittojen rinnalla. Oma palvelutuotanto on myös yhdistänyt päihdepalvelujen hoitopolkuja ja asiakas pysyy niiden piirissä aiempaa paremmin.

Walk in -palveluja tarvitaan
Moniammatillinen päihde- ja riippuvuustiimi käy kerran viikossa lähetteet läpi ja ne jaetaan tiimin kesken. Hoidon tarpeen arvioinnin jälkeen päihde- ja riippuvuustiimistä otetaan puhelinkontakti potilaaseen ensijäsennykseen eli alkuhaastatteluun. Yhdessä asiakkaan kanssa laaditaan hänen tavoitteitaan vastaava hoito- ja kuntoutussuunnitelma. Tavoitteena voi olla päihde- tai riippuvuussairaudesta toipuminen, niihin liittyvien haittojen väheneminen tai toimintakyvyn ja elämänlaadun paraneminen.
Tiimi on ollut tavattavissa esimerkiksi Terveysneuvontapiste Millissä ja Päiväkeskus ja tilapäismajoitus Etapissa. Myöhemmin tänä vuona avautuvassa päihdepalvelujen monipalvelukeskuksessa jatketaan samanlaista käytäntöä. Tulevaisuudessa walk in -palvelua voisi olla enemmänkin. Tavoitteena on myös laajentaa tiimin vastaanottoaikoja laajemmin klo 16 jälkeen. Lisäksi tiimin jäsenet voivat lähteä mukaan esimerkiksi terveysasemakäynnille.
– Potilasryhmämme on tärkeää saada suoran ammattilaiskontaktin ohella asiaansa heti eteenpäin ja tulla kuulluksi, tämän vuoksi olemme toteuttaneet alkuhaastatteluja myös jalkautuen. Jos tilanne on kovin kaoottinen, ei puhelinyhteydenotto välttämättä tavoita asiakasta.
Tiimi toimii myös terveysasemien henkilökunnan konsultaatiotukena. Omaisten kanssa tehtävä läheistyö kuuluu osaksi työtä kuten myös kolmannen sektorin esimerkiksi V-S Sininauhan, ja Kris-Turun kanssa tehtävä yhteistyö. Myös rikosseuraamuslaitos on tärkeä yhteistyötoimija päihdetyössä.
Työn parhaita puolia ovat Emilian mielestä potilaiden pienetkin onnistumiset – on kyseessä sitten ahdistuksen helpottuminen, onnistunut yksittäinen kohtaaminen tai vaikka asunnon järjestyminen. Potilaamme ovat todella kiitollisia saamastaan avusta.
Työn sisällön ohella parasta on siihen sisältyvä vuorovaikutus.
– Tiimissämme on samanlainen tahtotila. Toki myös työkaverit ovat ihan kivoja, Emilia naurahtaa.
Turun keskustan päihde- ja riippuvuustiimi:
- täysi-ikäisille turkulaisille
- ohjautuminen esimerkiksi oman terveysaseman ajanvarauksen kautta
- vastaanottotilat Läntisellä Pitkäkadulla
- tavattavissa myös esimerkiksi Terveysneuvontapiste Millissä