Hyppää pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 4.10.2023 12.13

Tyks Syöpäkeskus sai kiittävän arvion ja jäsenyyden uusimisen eurooppalaisessa syövänhoidon osaamisverkostossa

Avainsanat:

Syöpää voidaan pitää harvinaisena silloin, jos se ilmenee kehon epätyypillisessä paikassa tai on kasvaintyypiltään (histologialtaan) harvinainen tai kyseessä olevan syövän hoitoon tarvitaan harvinaista erityisosaamista.

Neljä naista istuu ja kaksi seisoo ryhmänä katsoen suoraan kohti. He ovat valoisassa aulassa. Kolmella on valkoinen lääkärin takki.

ERN:t (EuropeanReferenceNetworks) ovat Euroopan laajuisia osaamisverkostoja sairauksiin liittyvän tiedon ja osaamisen välittämiseksi maiden välillä (https://euracan.eu). Osaamiskeskukset voivat hakea ERN verkoston jäsenyyttä, mutta niiden on täytettävä tarkat valintakriteerit ja läpäistävä ulkoinen auditointi.

Syöpäkeskus on ollut aikuisten harvinaisten syöpien verkoston jäsen vuodesta 2016. Nyt jäsenyys oli uusittava ja se tehtiin kuukauden kestäneen itsearvioinnin sekä päivän kestäneen auditointikäynnin avulla. Riippumattomat auditoijat tulivat Andalusiasta. 
Itse auditointiprosessissa tärkeässä roolissa olivat potilaita hoitanut kirurgi, perinnöllisyyslääkäri, MTB ryhmää vetävä onkologi sekä harvinaista syöpää sairastava potilas.

Tyks Syöpäkeskusta kiitettiin erityisesti potilaan huomioimisesta hoitoketjussa, henkilökunnan koulutuksesta, kokemuksesta ja hoitotuloksista. Informaatiojärjestelmät ja e-Health tarvitsevat vielä kehittämistä.
– Vaikka työskentelyssä onkin vielä paljon kehitettävää, niin loppuarvio oli kuitenkin kiittävä, koska tärkeistä standardeista täyttyi 92 prosenttia, iloitsevat Läntisen Syöpäkeskuksen johtaja Pia Vihinen ja kehittämispäällikkö Mervi Siekkinen

Tyks Syöpäkeskuksen osaamisverkostot syövän osalta ovat: 

ERN EURACAN: aikuisten syövät (kiinteät kasvaimet), ERN GENTURIS: perinnölliset syöpäriskit sekä ERNPaedCan: lastensyövät– täten Tyksin syöpäkeskukselle on annettu merkittävä tunnustus siitä, että myös harvinaisia syöpiä pystytään hoitamaan korkeimpien kansainvälisten standardien mukaan.

Suomessa HUS ja Tays (Pirha) ovat yhdessä ERN-Euracan konsortiojäsenenä, Tyks (Varha) siis omana erillisenä jäsenenään.

Kuvassa vasemmalta oikealle Annika Ålgars, Erika Alanne, Maijastiina Rekunen, Suvi Lähteenmäki, Maria Haanpää ja Mervi Siekkinen.