Hyppää pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 6.5.2024 16.14

Tyks tutkii ja hoitaa -liven aiheena punkkien aiheuttamat sairaudet 16.5.

Avainsanat:

Kesä ja puutiaiset eli punkit ovat täällä taas. Kun nautit kesästä, muista, että luonnon pikkuoliot voivat tartuttaa jopa hengenvaarallisen taudin. Vakavimpaan punkkitautiin eli puutiaisaivokuumeeseen on onneksi tehokas rokote. Vielä yleisempään tautiin, borrelioosiin, ei ole rokotetta, mutta siihen on tutkitusti tehokkaita lääkkeitä.
Lähetä oma kysymyksesi punkkien aiheuttamista sairauksista Tyks tutkii ja hoitaa -liveen.

Mies ja lapsi metsässä, tekstinä Tyks tutkii ja hoitaa -live Punkkien aiheuttamat sairaudet to 16.5. klo 18-18.45.2024

Punkkien aiheuttamat sairaudet ovat aiheena Tyks tutkii ja hoitaa –livessä 16.5. kello 18.

Liity punkki-iltaan 16.5. kello 18 tästä.

Asiantuntijoina punkki-illassa ovat professori, infektiosairauksien ylilääkäri, LT Jarmo Oksi ja infektiosairauksien erikoislääkäri, LT Ulla Hohenthal Turun yliopistollisesta keskussairaalasta. Mitä sinä haluaisit kysyä punkkitaudeista?

Lähetä kysymyksesi viimeistään 12.5. tästä.

Suojaudu puutiaisaivokuumeeseen rokotteella

Puutiaisaivokuumeen rokotteen perusohjelma tarjotaan Varsinais-Suomessa maksuttomana Kustavin ja Paraisten asukkaille ja vakituisille kesäasukkaille. Rokote on sitä tarpeellisempi, mitä enemmän oleskelee ja liikkuu luonnossa punkkikauden, eli sulan maan aikana.

Puutiaisaivokuumevirus voi varsinkin lapsilla tai nuorilla aiheuttaa ensin vähäoireisen kuumetaudin. Tyypillisesti virus aiheuttaa kaksivaiheisen taudin, jolloin osalle tartunnan saaneista tulee noin kahden viikon kuluttua korkea kuume sekä pään ja niskan särky, jotka voivat olla merkkejä aivokalvontulehduksesta.

Tunnista borrelioosi

Borrelioosi on noin sata kertaa yleisempi kuin viruksen aiheuttama puutiaisaivotulehdus. Ylivoimaisesti tavallisin borrelioosin tautimuoto on iholle tuleva ”vaeltava punoitus”. Iho-oireet ilmaantuvat yleensä parin viikon kuluessa tasavärisesti tai rengasmaisesti leviävänä punoituksena pistokohdan ympärille. Punoituksen yltäessä viiden sentin läpimittaan on aihetta epäillä borreliatartuntaa ja hakeutua lääkärin vastaanotolle.

Pitkään hoitamattomana ihossa tai ihonalaiskudoksessa oltuaan borreliat voivat aiheuttaa ihon surkastumista. Levinneen borrelioosin muita ilmenemismuotoja ovat hermostoon tai niveliin, joskus harvoin myös sydämeen tai silmään levinnyt tulehdus.

Borreliabakteerin aiheuttamaan tautiin sairastuneelle, ja myös levinneeseen tautimuotoon, on tarjolla tutkitusti tehokasta hoitoa. Turun ja Helsingin yliopistollisten sairaaloiden lääkärit ovat julkaisseet yhteisen tutkimuksen hoitokeinoista eri tautimuotoihin.

Punkkitaudit yleistyvät

Puutiaisten levittämiin tauteihin sairastuneiden määrät ovat tasaisesti kasvaneet. Borrelioosia arvioidaan esiintyvän Suomessa vuosittain noin 8000 tapausta, joista noin 90 prosenttia on iholla ilmenevää varhaisvaiheen infektiota. Puutiaisaivokuumeen osalta vuosi 2023 oli kaikkien aikojen ennätysvuosi Suomessa, puutiaisaivokuumeeseen sairastui 194 henkilöä.

Kumpaakin punkkitautia varten on olemassa oma vasta-ainetestinsä, joka voidaan tutkia paitsi verinäytteestä myös selkäydinnesteestä.

Ruotsissa jo 15 vuotta sitten varmennettu, mutta Suomessa uusi puutiaisen levittämä sairaus tunnistettiin Tyksin laboratoriossa tiettävästi ensimmäisenä Suomessa marraskuussa 2023. Tautityyppi tiettävästi aiheuttaa tautia lähinnä vain immuunipuutteiselle henkilölle.

Puutiainen tarttuu matalalta

Puutiaisen tiedetään nykyisin viihtyvän niin lehto- kuin havumetsien aluskasvillisuudessa. Ne tarvitsevat kosteutta, eivätkä pysty liikkumaan pitkiä matkoja esimerkiksi kuumilla kallioilla. Luonnossa puutiaiset eivät kiipeä metriä korkeammalle.

Aikuisella alaraajat ja nivusseutu ovat yleisin puutiaisen piston kohta kehossa. Erityisesti taive- ja karvoitusalueet ovat puutiaisille mieluisia. Myös varpaanväleissä on sopivan kosteaa ja iho ohutta.

Lapsilla on tärkeä muistaa tarkistaa esimerkiksi korvantaustat ja hiuspohja, koska luonnossa he liikkuvat matalammalla kuin aikuiset.

Mitä jos punkki nappaa kiinni? Jäitä hattuun – ei kannata hätääntyä!

Puutiainen kannattaa kuitenkin irrottaa mielellään saman päivän aikana. Tähän tarkoitukseen on kehitetty erilaisia välineitä. Teräväkärkiset pinsetit ovat usein toimiva poistoväline. Vetämällä varovasti ulospäin, punkki ”napsahtaa” irti. Lopuksi kannattaa pyyhkiä pistokohta antiseptisellä aineella.

Luonnossa liikkuessa kannattaa käyttää pitkähihaisia ja -lahkeisia vaatteita.