Hyppää pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 20.9.2023 10.11

Uudella tavalla suunniteltu sairaala muuttaa psykiatrian toimintaa Varsinais-Suomessa

Avainsanat:

Uuden psykiatrisen sairaalan ykkösosa on noussut harjakorkeuteen ja on valmistumassa vuoden päästä Mikron tontille osoitteessa Kiinamyllynkatu 13, Turku.

Iso rakennus, jossa paljon ikkunoita ja parvekkeita.

– Tämä on potilaiden suunnittelema sairaala. Ensimmäistä kertaa Suomessa psykiatrinen sairaala rakentuu tässä laajuudessa yhteistyössä käyttäjien kanssa, kertoo projektipäällikkö Pekka Makkonen.

Kaikki Varsinais-Suomen mielenterveys- ja päihdetyön potilas- ja omaisjärjestöt kutsuttiin alusta asti mukaan suunnittelemaan uuden sairaalan tiloja ja toimintaa. Potilas tulee saamaan jatkossa vaikuttavampaa hoitoa, koska entisten potilaiden ja omaisten tarjoama apu ja vertaistuki yhdistetään ammattilaisen tarjoamaan hoitoon. Tämän suunnittelun tuloksena uuden sairaalan aulaan syntyi järjestöjen oma tila, joka sai nimekseen Laituri.

– Me potilas- ja omaisjärjestöt tulemme toteuttamaan mielenterveystyötä rinnakkain Varhan kanssa saman katon alla, sanoo toiminnanjohtaja Eeva Siivonen.

Uudistusten myötä sairaalasta tulee toiminnoiltaan modernein Euroopan sairaala. Sairaala on suunniteltu niin, että hoitajan ja potilaan välillä on jatkuva vuorovaikutus, eikä potilas jää yksin. Iso tavoite on vähentää huone-eristyksiä ja lopettaa lepositeiden käyttö kokonaan. Uuteen sairaalaan tulee myös esimerkiksi käänteentekevä turvasolu-malli.

– Uudisrakennusta varten ollaan suunnittelemassa erityistä tukea tarvitseville potilaille omaa hoitopolkua, jossa muun muassa vuorovaikutuksellisuutta lisäämällä, turvallisemmilla tilaratkaisuilla, ja strukturoidulla potilaan voinnin arvioinnilla pyritään parantamaan hoidon laatua. Tällä halutaan myös vahvistaa työ-, ja potilasturvallisuutta ja myös vähentää tarvetta rajoittamistoimenpiteille tahdosta riippumattomassa hoidossa olevien potilaiden osalta, kertoo turvallisuuskoordinaattori Mikko Korte Tyks Psykiatrialta.

Toiminta alkaa vuoden päästä

Tyks Psykiatrisen sairaalan ensimmäinen osa valmistuu elokuun lopussa 2024 ja toiminta alkaa uudessa rakennuksessa marraskuussa 2024. Aluehallitus hyväksyi 12.9.2023 Psykiatrisen sairaalan II-vaiheen toiminnallisen suunnitelman. 

– Varsinais-Suomen hyvinvointialue (Varha) on antanut kaavaluonnosta koskevan lausunnon kesäkuussa 2023 ja toivoo kaavamuutoksen pikaista eteenpäinviemistä, jotta hankkeen toisen vaiheen toteutus etenee, Varhan kiinteistöjohtaja Timo Seppälä sanoo.

– Vuosien työ konkretisoituu vuoden päästä, kun henkilökuntamme pääsee toteuttamaan nykyaikaista hoitotyötä modernissa rakennuksessa. Pääsemme samaan välittömään läheisyyteen muun yliopistosairaalan kanssa, Tyks Psykiatrian johtaja Jyrki Heikkilä sanoo.

Ehdota sairaalalle nimeä!

Uusi psykiatrinen sairaala on rakennettu potilaita varten! Sairaalalle halutaan nimi, joka edustaa uuden ajan mielenterveystyötä, kuvastaa avoimuutta, rohkeutta muutosten edessä ja suvaitsevaisuutta.

Nimikilpailu on käynnissä 31.10.2023 asti: Nimeä uusi Tyks Psykiatrinen sairaala

Tyks Psykiatrisen sairaalan I-vaihe

• Luovutus 26.8.2024

• 20 000 brm2, 76 M€ 

• 8 kpl osastoja, kaikki 14 sairaansijan standardeja osastoja, yhteensä 112 sairaansijaa

• Neuromodulaatioyksikkö

• Erilaisia avohoidon yksiköitä viisi kpl 

• Hallinto, opetus ja tutkimus

• Yhteensä noin 450 työntekijää