Hyppää pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 29.12.2023 10.12

Uusi laki potilasasiavastaavista ja sosiaaliasiavastaavista voimaan 1.1.2024

Avainsanat:

Vuoden 2024 alussa astuu voimaan uusi laki, jossa säädetään potilas- ja sosiaaliasiavastaavien toiminnan järjestämisestä, riippumattomuudesta, kelpoisuudesta ja tehtävistä sekä henkilötietojen käsittelystä. Lakimuutoksen myötä nykyisten asiamies-nimikkeiden sijaan otetaan käyttöön sukupuolineutraalit nimikkeet potilasasiavastaava ja sosiaaliasiavastaava.

Kaksi henkilöä istuu vastakkain pöydän eri puolilla. Toinen heistä selaa pöydällä olevia papereita.

Potilas- ja sosiaaliasiavastaavien tehtävät vastaavat pitkälti nykyisiä potilas- ja sosiaaliasiamiesten tehtäviä. Asiavastaavien tehtävänä on muun muassa neuvoa ja ohjata potilaita, asiakkaita ja heidän läheisiään sekä avustaa muistutusten tekemisessä. Lisäksi asiavastaavat neuvovat, miten kantelu, oikaisuvaatimus, valitus, vahingonkorvausvaatimus, potilas- tai lääkevahinkoa koskeva korvausvaatimus tai muu potilaan tai asiakkaan oikeusturvaan liittyvä asia voidaan panna vireille toimivaltaisessa viranomaisessa. Potilas- ja sosiaaliasiavastaavien tulee lisäksi seurata potilaiden ja asiakkaiden oikeuksien ja aseman kehitystä, sekä laatia siitä vuosittain selvitys toiminnan järjestäjälle.

Potilas- ja sosiaaliasiavastaavien toiminta järjestetään kokonaan julkisena palveluna

Uuden lain myötä potilas- ja sosiaaliasiavastaavien toiminta järjestetään kokonaan julkisena palveluna. Varsinais-Suomen hyvinvointialue vastaa jatkossa sosiaali- ja potilasasiavastaavatoiminnan järjestämisestä alueellaan. Varsinais-Suomen hyvinvointialueen potilasasiavastaavat tuottavat jatkossa myös terveydenhuollon yksityisten palveluntuottajien potilasasiavastaavatoiminnan. Varsinais-Suomen hyvinvointialueen potilas- ja sosiaaliasiavastaavien yhteystiedot löytyvät Varhan verkkosivuilta.

Yksityiset terveydenhuollon palveluntuottajat eivät jatkossa järjestä potilasasiavastaavatoimintaa toimintayksiköissään. Yksityisillä palveluntuottajilla on edelleen potilaslaissa ja sosiaalihuollon asiakaslaissa säädetty velvollisuus tiedottaa potilailleen ja asiakkailleen muistutusoikeudesta riittävällä tavalla. Muistutuksen tekeminen on järjestettävä potilaalle ja asiakkaalle mahdollisimman vaivattomaksi. Yksityisten palveluntuottajien tulee käsitellä saapuneet muistutukset sekä vastata palvelujensa omavalvonnasta.

Valtio järjestää potilasasiavastaavien toiminnan valtion mielisairaaloissa, Puolustusvoimien terveydenhuollossa ja vankiterveydenhuollossa. Lisäksi Työterveyslaitos järjestää potilasasiavastaavien toiminnan tuottamissaan terveyden- ja sairaanhoidon palveluissa.

Uudistuksella yhdenmukaistetaan toimintaa

Potilas- ja sosiaaliasiavastaavien ydintehtävä on toimia asiakkaan ja potilaan oikeuksien edistämiseksi. Lakiuudistuksen tavoitteena on yhdenmukaistaa potilas- ja sosiaaliasiavastaavien toimintaa keskittämällä se hyvinvointialueille. Palvelu on asiakkaille maksutonta myös jatkossa, eikä hyvinvointialue peri palvelusta maksua myöskään yksityisiltä palveluntuottajilta. Potilas- ja sosiaaliasiavastaavien toimintaa valvovat aluehallintovirastot ja Valvira, kuten nykyisinkin. Valtakunnallista rekisteriä potilas- ja sosiaalivastaavista pitää Valvira.

Lisätietoja ja yhteystiedot Varhassa