Hyppää pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 8.1.2024 11.32

Varha kehittää toimintamalleja palvelujen turvaamiseksi

Avainsanat:

Tyks-sairaalapalvelut selvittää uusien toimintamallien soveltuvuutta palvelujen järjestämisessä.

Valkoinen, kaksiosainen, viisikerroksinen rakennus, jossa paljon ikkunoita.

Havainnekuva Salon sairaalan uudisrakennuksesta.

Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyksin) Salon sairaala uudistuu lähivuosina, kun uusi rakennus korvaa osan sairaalan tiloista. Salo on myös ensimmäisenä tarkastelun kohteena mahdollisessa uudessa toimintamallissa.

– Salon alueen elinvoimaa ja vetovoimatekijöitä halutaan kasvattaa sote-ammattilaisten saatavuuden turvaamiseksi myös tulevaisuudessa. Selvitämme muiden vaihtoehtojen ohella mallia, jossa yksityinen kilpailutettu toimija tuottaisi palveluita oman toimintamme rinnalla. Tavoitteena on parantaa lähisairaalan palveluita ja käyttöastetta ulkopuolisen rahoituksen kautta, Varsinais-Suomen hyvinvointialueen (Varhan) johtaja Tarmo Martikainen kertoo.

Uuden toimintamallin valmistelu on vasta hyvin alussa, päätöksenteko etenee kevään 2024 aikana. Aluehallitukseen asia on etenemässä helmikuun alussa.

Yhtenä osana talouden tasapainottamista

Varsinais-Suomen hyvinvointialueen tuottavuus- ja taloudellisuusohjelma 2024–2026 sisältää useita talouden tasapainottamisen kohteita. Yhtenä ovat rakennemuutokset Tyks-sairaalapalveluissa.

Varha kilpailuttaisi itselleen yksityisen kumppanin ja perustaisi kumppaninsa kanssa yhteisen yhtiön. Yhteisyrityksen tuottamat palvelut määriteltäisiin sopimuksessa.

– Varha päättäisi yhteisyritykselle kilpailutettavan palvelutuotannon sisällöstä. Päättäisimme vuosittain toiminnan volyymin ja budjettiraamin, Martikainen kuvaa.

Yhteisyrityksen toiminnalla myös varmistettaisiin hoitotakuussa pysyminen Varhan erikoissairaanhoidossa.

Monipuolisia työtehtäviä myös jatkossa

Uuden toimintamallin kautta Salon sairaala tarjoaisi monipuolisia erikoissairaanhoidon tehtäviä henkilöstölle myös tulevaisuudessa.

– Tavoitteena on selvittää kaikki mahdollisuudet leikkaustoiminnan jatkumiselle Salon sairaalassa. Tätä kautta voisimme hakea potilasvirran kasvua myös muualta Suomesta. Haluamme tarjota Salon sairaalassa jatkossakin monipuolisia työmahdollisuuksia sote-ammattilaisille, Tyks-sairaalapalveluiden johtaja Mikko Pietilä sanoo.