Hyppää pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 1.9.2023 11.37

Varha pilotoi digimielenterveysklinikkaa syyskuun alusta alkaen

Avainsanat:

Varsinais-Suomen hyvinvointialue ottaa käyttöön digimielenterveysklinikan. Klinikka toimii etäpalveluna aluksi viidellä paikkakunnalla. Klinikka on nopea ratkaisu sujuvoittaa asiakkaan pääsyä mielenterveyspalveluihin.

Kaksi vaaleanviolettia sydäntä tummanvioletilla pohjalla.

Digimielenterveysklinikalla palveluja tarjotaan asiakkaalle videovastaanottoina, puhelinpalveluna sekä esimerkiksi sähköisellä yhteydenottolomakkeella. Palveluihin kuuluu sekä yksilö- että ryhmämuotoista toimintaa.

 Tavoitteenamme on nopeuttaa hoitoon pääsyä ja sujuvoittaa asiakkaan väylää mielenterveyspalveluihin. Digimielenterveysklinikka on meille nopea keino laajentaa mielenterveys- ja päihdepalveluiden palvelutuotantoa, mielenterveys- ja päihdepalveluiden johtaja Tommi Väyrynen kertoo.

Kokeilu käynnistyy viidellä paikkakunnalla – toiminta laajenee syksyn aikana

Toiminta käynnistyy syyskuun aikana Turussa, Paraisilla, Naantalissa ja Loimaalla. Ensimmäisessä vaiheessa palvelua tarjotaan paikkakunnilla, joissa on yhtenäinen potilastietojärjestelmä. Tämän lisäksi palvelua tarjotaan Kemiönsaaren asukkaille, joille mielenterveyspalveluita on jo viime vuodesta alkaen hankittu yksityiseltä palveluntuottajalta etäpalveluna. Digimielenterveysklinikan toiminta laajenee asteittain uusille alueille syksyn 2023 aikana.

Digimielenterveysklinikan suunniteltuun henkilöstöön kuuluu 1 psykiatri, 5 psykologia ja 7 sairaanhoitajaa. Klinikan hoitomuodot ovat samoja, joita tarjotaan myös lähivastaanottopalveluina mielenterveys- ja päihdeyksiköissä. Digimielenterveysklinikka tekee hoidon tarpeen arvioinnit digitaalisen yhteydenottokanavan kautta apua hakeneille sekä tuottaa heidän tarvitsemansa psykososiaalisen hoidon, ellei potilas nimenomaisesti toivo hoitoa lähipalveluna.