Hyppää pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 30.6.2025 16.35

Varhalle valtionavustusta C-hepatiitin torjuntaan

Avainsanat:

Sosiaali- ja terveysministeriö on käynnistänyt ohjelman, joka tähtää C-hepatiitin eliminointiin Suomessa. Varha sai ohjelmasta valtionavustuksen alueen c-hepatiittitartuntojen ennaltaehkäisyyn sekä matalan kynnyksen C-hepatiitin testaus, diagnostiikka ja hoito -toimintamallin luomiseen koko alueelle.

Mieslääkäri ottaa kädellään hyllyltä tavaroita.

Kohderyhmänä Varhan hankkeessa ovat pistämällä huumeita käyttävät ihmiset, joita arvioidaan olevan alueella 2 500–4 000. Suurin osa tartunnan saaneista jää viruksen kantajiksi, eli infektio kroonistuu. Krooninen infektio lisää merkittävästi maksakirroosin ja -syövän riskiä. Krooninen hepatiitti C -infektio vaikuttaa maksan lisäksi laajalti elimistössä ja lisää muiden sairauksien riskiä. HCV-infektion saaneilla on esimerkiksi noin kaksinkertainen riski sairastua diabetekseen verrattuna henkilöihin, joilla tartuntaa ei ole.

Ennaltaehkäisyn ohella tavoitteena on luoda Varhaan matalan kynnyksen C-hepatiitin testaus-, diagnostiikka- ja hoitomalli sekä jalkauttaa malli koko Varhan alueelle. Lisäksi hankkeen tavoitteena on laajentaa tartuntatautiasetuksen mukaiset terveysneuvontapalvelut (mm. tartuntatautien testaukset, rokotukset, käyttövälineiden jako, ohjaus ja neuvonta) koko Varhan alueen pistämällä huumeita käyttävien ihmisten saataville. Vieritestaustoimintaa ja terveysneuvontatyötä tehostetaan koulutuksen, viestinnän ja kampanjoinnin avulla.

Terveysneuvontatyön ohella hankkeessa pyritään erityisesti laajentamaan matalan kynnyksen vieritestausta. 

Testaukseen tarvittavien laitteiden hankinnasta lähdetään liikkeelle, mutta samalla tarkastellaan ja kuvataan koko prosessi, tartuntataudeista vastaava lääkäri Riitta Ratia kertoo. 

Asiakasryhmän erityispiirteet on tärkeää huomioida - tyypilliset hoitoonohjauskäytännöt kuten puhelinyhteydenotot ja ajanvaraukset eivät välttämättä toimi. Tämän vuoksi matalan kynnyksen terveysneuvontapisteet ovat hoitoon hakeutumisessa ja testauksissa ensisijaisia. 

Lisäksi käynnistetään myös vertaistoimintaa, jolla parannetaan kohderyhmän osallisuutta ja saavutettavuutta. 

Aiemman pilotin kokemukset hyödyksi

Turun terveysneuvontapiste Milli on jo vuonna 2021 THL:n hankkeessa menestyksekkäästi pilotoinut C-hepatiittia sairastavien asiakkaiden matalan kynnyksen hoitoa. Tieto on hankkeen jälkeen kulkenut muun muassa puskaradion kautta ja kohderyhmä hakeutuu edelleen testattavaksi ja hoidettavaksi Milliin. Milliin on nyt hankittu omat testauslaitteet ja yhtäjaksoiset c-hepatiittitestaukset ovat käynnistyneet toukokuussa 2025. 

Hankkeen avulla testaustoimintaa tehostetaan Salossa ja Uudessakaupungissa, joissa testaustoiminta on tavoitteena käynnistää vuoden 2026 alussa. 

Uutta henkilökuntaa ei varsinaiseen hanketyöhön saadulla rahoituksella palkata. Toiminta on tarkoitus integroida pysyvästi osaksi jokapäiväistä terveysneuvontatyötä, eikä se näin ole riippuvainen hankkeen aikatauluista.   

– Pystymme rahoituksen turvin irrottamaan esimerkiksi laboratoriosta avainhenkilöitä kouluttamaan laajemmin henkilökuntaa näytteenottoon.  Terveysneuvontapiste Millin neljän työntekijän vahvuudesta voidaan puolestaan irrottaa henkilöitä muiden terveysneuvontapisteiden henkilökunnan koulutuksiin, osastonhoitaja Mia Ketonen kertoo. 

C-hepatiitin hoito kestää 2–3 kuukautta ja vaatii sekä hoitajalta että hoidettavalta pitkäjänteisyyttä ja sitoutumista. Hoidon aikana on mahdollista tarjota asiakkaille myös laajempaa tukea ja terveysneuvontaa.

– C-hepatiittihoidon ohella haluamme tukea terveysneuvontapisteelle saapuneita asiakkaita laajemminkin mm. tarjoamalla neuvontaa ja hoitamalla mahdollisia muita asiakkaan elämää vaikeuttavia sosiaali- ja terveyshaasteitaRiitta Ratia lisää. 

Yhteistyötä rahoitusta saaneiden hyvinvointialueiden välillä 

STM:n Varsinais-Suomen hyvinvointialueelle myöntämä valtionavustus on suuruudeltaan 235 000 euroa. Avustusta myönnettiin Varhan ohella Pirkanmaan, Länsi-Uudenmaan, Pohjois-Pohjanmaan sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueille ja Helsingin kaupungille.  Jaetut valtionavustukset on kohdennettu alueille, joissa C-hepatiitin ilmaantuvuus ja esiintyvyys on korkein ja joissa pistämällä huumeita käyttävien määrä on suuri.

Hyvinvointialueiden välillä tavoitellaan yhtenäistä tekemistä ja myös toinen toisen kokemuksista hyötymistä. Varhan organisaatiossa Terveysneuvontapiste Milli toimii osana Tartuntatautien torjunnan yksikköä – muualla vastaavat yksiköt toimivat valtaosin mielenterveys- ja päihdepalveluissa. Yhteydestä tartuntatauteihin ollaan muualla kiinnostuneita. 

Suomi on sitoutunut Maailman terveysjärjestön (WHO) globaaliin tavoitteeseen eliminoida hepatiitti C kansanterveysongelmana vuoteen 2030 mennessä.

Lue lisää: