Hyppää pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 21.3.2023 11.15

Varhassa sähkökatko yön aikana – vaikutuksia ajanvaraukseen ja potilasjärjestelmiin

Avainsanat:

Sähkökatkoksesta johtuva häiriö Varsinais-Suomen hyvinvointialueen (Varha) palvelinkeskuksessa on aiheuttanut ongelmia useissa potilasjärjestelmissä ympäri Varsinais-Suomea. Ongelma on korjattu, mutta vaikuttaa toimintaan ainakin tänään tiistaina 21.3.

Hoitaja handsfree-laite korvallaan.

Varatut vastaanottokäynnit pyritään terveysasemilla ja –keskuksissa hoitamaan normaalisti, mutta tekniset ongelmat voivat hidastaa toimintaa. Kiireelliset sairastapaukset hoidetaan ongelmista huolimatta.

– Pahoittelemme ongelmista aiheutuvaa haittaa asiakkaille ja pyydämme heiltä kärsivällisyyttä, palvelujohtaja Jane Marttila sanoo.

Sähkökatkos pysäytti potilastietojärjestelmien toiminnan Tyksissä maanantain ja tiistain välisenä yönä 20.–21.3. Varsinkin laboratoriotulosten ja röntgenlausuntojen saaminen kesti normaalia kauemmin.

Turun terveysasemien ajanvaraus- ja neuvontapuhelin jouduttiin sulkemaan aamupäivällä tunnin ajaksi.

Kuvantamisessa ja laboratoriossa voi olla viivettä

– Tyksissä oli onneksi rauhallinen yö ja potilasvahingoilta vältyttiin. Häiriötilanteissa potilasturvallisuuden varmistaminen on prioriteettimme, sanoo Tyks sairaalapalveluiden johtaja Mikko Pietilä.

Vaikka ongelmat ovat pääsääntöisesti ohi, kuvantamisessa ja laboratoriossa voi olla viivettä.

Jos asiakkaalla on varattuna aika vastaanotolle, ajanvaraus on yhä voimassa ja paikalle voi tulla tavalliseen tapaan.

Ongelma vaikutti myös Varsinais-Suomen hyvinvointialueen sähköisten asiointikanavien, kuten eTerveyspalveluiden, toimintaan. Suun terveydenhuollon potilastietojärjestelmä on koko ajan toiminut normaalisti.