Hyppää pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 22.6.2022 00.30

Varsinais-Suomen tulevaisuuden sotekeskus -hankkeen Ylikunnallinen valvontakeskushanke tuottaa omavalvontakoulutusjakson yhdessä Sote-akatemian kanssa

Avainsanat:

Varsinais-Suomen tulevalla hyvinvointialueella toimiva ja kaikki sote-palvelualueet kattava Ylikunnallinen valvontakeskushanke kouluttaa alueen palveluntuottajia omavalvonnassa laajasti. Työ on huomioitu myös valtakunnallisesti. Syksyllä 2022 koulutustoiminta laajenee yhteistyössä Turun yliopiston Sote-akatemian kanssa toteuttavaan Johdatus sosiaali- ja terveydenhuollon omavalvontaan -koulutuskokonaisuuteen.

Lakisääteisellä omavalvonnan toteuttamisella varmistetaan sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen turvallisuutta ja laatua. Laadukas ja toimiva omavalvonta lisää asiakkaiden ja potilaiden osallisuutta, yhdenvertaisuutta, turvallisuutta ja vaikutusmahdollisuuksia sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa.

Varsinais-Suomen tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskushankkeeseen vuoden alusta siirtyneessä Ylikunnallisessa valvontakeskushankkeessa työskennellään monin tavoin palveluntuottajien omavalvonnan tukemiseksi.

– Omavalvonnan toteuttamista on tärkeää tukea paitsi omavalvontakoulutusten, myös valvontaprosesseissa tapahtuvan ohjauksen ja neuvonnan keinoin, kertoo myös koulutusten suunnittelussa ja toteutuksessa vahvasti mukana oleva valvontakoordinaattori Soila Vuohijoki.

Sote-akatemia-yhteistyö alkoi valvontakeskushankkeen projektipäällikön Karolina Olinin keskusteltua akatemian koulutuksesta vastaavan tutkimuspäällikön Jussi Lehtosen kanssa, että omavalvontakoulutus sopisi erinomaisesti opintotarjottimelle Sote-akatemiaankin. Ja tuumasta toimeen. Syksyllä alkaa opintojakso, johon voi ilmoittautua 11. –30.8.2022.

– Opintojaksolla perehdytään omavalvonnan taustalla oleviin käsitteisiin kuten laatuun ja turvallisuuteen. Omavalvonnan sisältöön pureudutaan hyödyntämällä muun muassa Valviran omavalvontamääräysten sisältöä, sote-lainsäädäntöä ja kansallisia ohjausdokumentteja, Lehtonen ja valvontakeskushankkeessa terveydenhuollon valvonnasta sekä koulutusten koordinoinnista vastaava Karoliina Marjaniemi kertovat.

Opintojakso on suunnattu sosiaali- ja terveydenhuollon omavalvontaa toteuttaville henkilöille ja kaikille aiheesta kiinnostuneille. Koko ylikunnallisen valvontakeskushankkeen tiimi, Karoliina Marjaniemi ja Soila Vuohijoki (lastensuojelu), Nita Valtonen (ikääntyneiden palvelut), Sanna Fränti (ikääntyneiden palvelut) ja projektipäällikkö Karolina Olin (palveluntuottajien valvonnan kehittäminen) ovat osallistuneet koulutuskokonaisuuden materiaalien tuottamiseen. Kouluttajina toimivat Marjaniemi ja Vuohijoki.

Toiveita myös jatkon ja uusien aluevaltausten suhteen

Jussi Lehtonen ja Sote-akatemian toimintaa johtava Miia Tuominen näkevät vahvaa potentiaalia siinä, että omavalvontakoulutusta saisi myöhemmin yhdistettyä myös muihin turvallisuuteen liittyvien opintojen alla oleviin opintokokonaisuuksiin.

– Joka tapauksessa tätä opintojaksoa on tavoitteena voida jatkaa joko nykyisenlaisena tai MOOC-versiona, kunhan ylikunnallisen valvontakeskushankkeen vuoden 2023 koordinaatit ovat selvillä. MOOC (massive open online course) mahdollistaisi sen, että opiskelijoiden määrällä ei ole ylärajaa. Tulevalla opintojaksolla se on 40, koska opetus sisältää verkko-opintoja, kontaktiopetusta ja kirjallisia tehtäviä, joihin annetaan palaute.

Karoliina Marjaniemi kertoo, että syksyllä muina koulutuksina on luvassa muun muassa lääkehoitosuunnitelma-workshop palveluntuottajille, sote-palveluntuottajien omavalvontaseminaari, Valvontakäynnin simulaatiopäivä valvontaa tekeville – Ylikunnallinen valvontakeskushanke on ainoa, joka tällaista koulutusta pitää koko Suomessa –, sekä Johtaminen ja omavalvonta -seminaari.

Palautekyselyihin tulleiden vastausten perusteella Ylikunnallisen valvontakeskushankkeen koulutuksista saatu palaute on ollut 98-prosenttisesti positiivista.

Linkit: Sote-akatemian sivulle (Kurssi-ilmoittautuminen 11.8. alkaen.)

Tutustu hankkeeseen ja valvontakoordinaattoreihin