Hyppää pääsisältöön

Uutinen Julkaistu 3.5.2023 09.12

Yliopistosairaalat pyrkivät turvaamaan lasten tehohoidon lisäkoulutuksella

Avainsanat:

HUSin Uudessa lastensairaalassa on pilotointivaiheessa lasten tehohoidon ja tehohoitolääketieteen lisäkoulutuspolku sairaanhoitajille ja erikoislääkäreille. Tavoitteena on varmistaa lasten tehohoidon viimeaikaisin tietotaito eri yliopistosairaaloissa Suomessa.

Sairaanhoitaja Hanna-Kaisa Kuusela

Sairaanhoitaja Hanna-Kaisa Kuusela Tyks-sairaalapalveluista, Varhasta, on koulutuspilotin yksi ensimmäisistä koulutettavista.

Viiden yliopistosairaalan sairaanhoitajia ja erikoislääkäreitä ohjataan jatkossa säännöllisesti lisäkoulutukseen Uuden lastensairaalan teho-osastolle Helsinkiin. Koulutuspilotin ensimmäinen koulutettava, sairaanhoitaja Hanna-Kaisa Kuusela Turun yliopistollisesta keskussairaalasta, on aloittamassa koulutuspolun toukokuun aikana.

-Pilotoidessamme uutta koulutusmallia vahvistamme samalla yhteistyötä viiden yliopistoklinikan kesken ja tiivistämme sairaaloiden välistä työnjakoa. Hyvinvointialue-yhteistyön ansiosta muuttuu tulevaisuudessa myös monet tuotannolliset rakenteet. Kaikki uudistukset ovat lämpimästi tervetulleita, kunhan fokuksessa aina on lasten etu, sanoo HUSin Lasten ja nuorten sairauksien toimialajohtaja Jari Petäjä.

Syksyllä vauhtiin pääsevään lisäkoulutukseen osallistuu Turun (Tyks) ja Tampereen (Tays) yliopistollisten sairaaloiden sairaanhoitaja- ja erikoislääkärikoulutettavat, joilla jo entuudestaan on kokemusta tehohoidosta. Täydennyskoulutuksen kesto tulee olemaan noin puoli vuotta.

- Koulutusyhteistyö vahvistaa lasten tehohoitolääketieteen osaamista koko maassa ja koituu koko Suomen lapsiväestön hyväksi. Samalla se parantaa lasten tehohoidon saatavuuden alueellista tasa-arvoa ja kansallista huoltovarmuutta, kertoo toimialuejohtaja Heikki Lukkarinen Turun yliopistollisesta sairaalasta.

Koulutusmuotoa ja käytäntöjä on tarkoitus valjastaa hankkeen kokemusten perusteella pysyväksi toimintamalliksi. Pilotointivaiheen jälkeen ne laajennetaan koskemaan kaikkien yliopistosairaaloiden yhteistyötä.

Tavoitteena laajentaa ja syventää osaamista

Sairaanhoitaja Hanna-Kaisa Kuusela Tyks-sairaalapalveluista, Varhasta, lähtee touko- ja syyskuussa 2023 kuukaudeksi Laaksoon Helsinkiin (Uuden lastensairaalan teho- ja tehovalvontaosastot) työkiertoon saamaan kokemusta vaativasta lasten tehohoidosta.

- Haluan osallistua koulutuspilottiin, koska se on ainutlaatuinen mahdollisuus päästä näkemään ja kokemaan millaista on Suomessa raskain lapsille annettava tehohoito. Haluan kehittää omaa osaamistani tehohoitoisen lapsen hoitotyössä ja nyt siihen tuli erityinen mahdollisuus. Lisäksi on mielenkiintoista perehtyä toisen hyvinvointialueen erilaisiin hoitokäytäntöihin ja -protokolliin.

Työkierron aikana Kuuselalla on mahdollista kehittää uraansa, sillä hän saa kokemusta vaativasta lasten tehohoidosta erilaisten ja itselleen vielä vieraampien potilasryhmien näkökulmasta.

- Tavoitteena on laajentaa ja syventää omaa osaamista lasten tehohoitotyössä ja sen eri osa-alueissa. Hyviä opittuja asioita ja käytäntöjä on tarkoitus viedä käytäntöön omaan yksikköön ja vastavuoroisesti voin meiltä viedä hyviä asioita Laaksoon, Kuusela sanoo.

Kansallinen tehohoitotyöryhmä suositteli systemaattista lisäkoulutusta

Lasten tehohoidon lisäkoulutuspolku sairaanhoitajille ja erikoislääkäreille on yksi lasten kansallisen tehohoitotyöryhmän vuodenvaihteessa antamista toimenpide-ehdotuksista. Lasten tehohoitokapasiteettia ja yhteistyötä yliopistosairaaloiden kesken tulee lisätä | HUS

Sosiaali- ja terveysministeriö myönsi 29.3.2023 HUS-yhtymälle miljoonan euron valtionavustuksen lasten tehohoidon saatavuuden ja osaamisen varmistamiseksi.

-Työryhmän ehdotus sai poikkeuksellisen nopean vastakaiun sosiaali- ja terveysministeriöltä, mistä olemme kiitollisia. Rahoitus myönnettiin alle kolme kuukautta ehdotuksesta, toimialajohtaja Petäjä kertoo.

Valtionavustusta voidaan käyttää lasten tehohoidon kansallisen hoitoprosessin ja strukturoidun sairaanhoitajien ja erikoislääkärien lisäkoulutuksen kehittämis- ja pilotointikustannuksiin. Samalla helpotetaan HUSin Uuden lastensairaalan tehohoidon hankaloitunutta tilannetta. Hankehallinnoijana on HUS ja hankkeen osatoteuttajia ovat Pirkanmaan ja Varsinais-Suomen hyvinvointialueet.