Hyppää pääsisältöön

Verkarannan asumisyksikkö kehitysvammaisille, Lieto

Avainsanat:

Verkarannan asumisyksikkö on avohuollon yksikkö, jossa on 27 asiakaspaikkaa kehitysvammaisille henkilöille. Yksikkö koostuu kolmesta erilaisesta kodista: koti 1:n asiakkaat hyötyvät kevyestä tuesta ja ohjauksesta, koti 2:n asiakkaat ovat ikääntyviä ja tarvitsevat hieman hoidollisempaa osaamista ja koti 3:ssa asuu noin 20-50 -vuotiaita, omatoimisia asiakkaita.

Koti 1 on tuettua asumista. Asiakkaat asuvat itsenäisesti yksiöissä, joissa on oma keittiö ja kylpyhuone. Asiakkaat saavat palvelut omalle asunnolleen, mutta voivat halutessaan käyttää myös autetun asumisen yhteistiloja.

Koti 2 ja koti 3 on autettua asumista, jossa työntekijä on läsnä ympäri vuorokauden. Asiakkailla on käytössään oma huone ja kylpyhuone sekä yhteiset tilat, joihin kuuluu olohuone–keittiö -yhdistelmä, kodinhoitohuone sekä saunatilat.

Koti 2:ssa tuetaan asiakkaiden omatoimisuutta ja toimintakykyä sekä järjestetään erilaista viriketoimintaa. Koti 3:ssa asiakaskunta on nuorempaa ja heidän kanssaan harjoitellaan arjen perustaitoja, itsenäistymistä, järjestetään erilaisia aktiviteetteja ja vahvistetaan osallisuutta yhteiskuntaan.

Verkarannan asumisyksikkö sijaitsee Liedon Littoisissa vanhassa Verkatehtaassa, aivan Littoistenjärven kupeessa. Asumisyksikön läheisyydessä on kaikki tarvittavat peruspalvelut ja linja-autot kulkevat yksikön pihasta Turun keskustaan.

Asumisyksikössä tarjottavissa asumispalveluissa korostuvat asiakkaan oikeudet: lähtökohtana ovat asiakkaan yksilölliset tarpeet. Tavoitteena on, että järjestetty tuki ja palvelut mahdollistavat asiakkaalle hyvän, omannäköisen elämän. Toiminnassa noudatetaan valtakunnallisia asumisen tuen laatukriteereitä.