Hyppää pääsisältöön

Ikääntyneiden ympärivuorokautinen asuminen

Avainsanat:

Ympärivuorokautinen hoito voidaan järjestää joko ympärivuorokautisen palveluasumisen yksikössä tai laitoshoidon yksikössä. Ympärivuorokautinen asuminen on mahdollinen vaihtoehto silloin, kun tarvitset hoitoa ja huolenpitoa ympäri vuorokauden, etkä voi enää asua omassa kodissasi. Ympärivuorokautisen asumisen yksiköissä on jatkuvasti paikalla henkilökuntaa, joka antaa tarvitsemasi avun ja varmistaa, että saat tarvittavan terveyden- ja sairaanhoidon.

Ympärivuorokautinen palveluasuminen:

Ympärivuorokautisella palveluasumisella tarkoitetaan asumista yhteisöllistä toimintaa tarjoavassa esteettömässä ja turvallisessa hoivakodissa, palvelukodissa tai vastaavassa asumisyksikössä. Ympärivuorokautisen palveluasumisen yksiköissä voit elää ja asua turvallisesti omien toiveidesi ja tottumustesi mukaisesti. Voit halutessasi osallistua esimerkiksi ulkoiluun, liikkumiseen, kulttuuriin ja harrastamiseen. Hoivakodissa asut vuokraamassasi huoneessa, jossa on vakiovarusteena ainakin sähköisesti säädettävä sänky, patja sekä vaatekaappi. Hoitohenkilökunta huolehtii lääkehoidon toteutumisesta. Lääkehoidon kustannuksista vastaat itse. Yksiköissä on myös nimetty vastuulääkäri.

Laitoshoidon asuminen:

Laitoshoidon asuminen on mahdollista silloin, kun tarvitsemaasi asumisen tukea ei voida järjestää ympärivuorokautisesti kotona. Tarve laitosasumiseen arvioidaan kartoittamalla toimintakykysi ja terveydentilasi sekä muut ympärivuorokautisen hoidon tarpeeseesi liittyvät tekijät. Päätös asumisestasi laitoshoidossa tehdään terveyteesi ja turvallisuuteesi perustuen. Laitoshoidon asumiseen sisältyy tarpeellisen hoidon, kuntoutuksen ja sairaanhoidon lisäksi ateriat, lääkkeet, lääkäripalvelut, välttämätön hammashoito, hygienia ja hoitotarvikkeet, vaatteet ja pyykkihuolto. Lisäksi laitoshoitoon kuuluu kuljetukset silloin, kun ne ovat osa hoitoa. Laitoshoidon asumisen yksiköissä on mahdollisuus osallistua asukkaille suunnattuun yhteiseen toimintaan.

Asuminen sisältyy palveluusi, eikä siitä makseta erillistä vuokraa. Asut yhden tai useamman henkilön valmiiksi kalustetussa huoneessa. Peseytymis- ja WC-tilat saattavat olla useamman asiakkaan yhteiskäytössä. Asumisen aikana voit joutua vaihtamaan asuinhuonetta. Laitoshoidossa asumisen aikana tuetaan ja edistetään hyvinvointiasi, turvallisuuttasi ja hyvää elämänlaatuasi. Hoidossa ja kuntoutuksessa tehdään yhteistyötä sinun läheistesi ja henkilökunnan kesken. Voit asua laitoshoidossa pääsääntöisesti elämäsi loppuun saakka.

Palvelun maksullisuus

Palvelusta peritään hyvinvointialueen määrittämä asiakasmaksu.

Kenelle palvelu on tarkoitettu?

Ympärivuorokautinen asuminen edellyttää palvelutarpeen arviointia ja päätöstä palvelutarpeesta. Tilanteesi arvioidaan kokonaisvaltaisesti päätöstä tehdessä. Palvelu voidaan myöntää sinulle, jos sinulla on toimintakyvyn alentumista niin paljon, että tarvitset ympärivuorokautista hoitoa ja huolenpitoa. Kokonaistilanteen arvioinnin apuna käytetään erilaisia fyysisen, psyykkisen, kognitiivisen tai sosiaalisen toimintakyvyn arvioinnin mittareita. Palvelun edellytyksenä on, että arkesi tukena on jo kokeiltu kotihoidon palveluita, omaishoitoa tai muita kotona asumista tukevia palveluja, mutta ne on todettu riittämättömiksi.

Miten saat palvelua?

Palvelua voidaan järjestää myös palvelusetelillä.

Asiointikanavat

Aftonro, Iniö

Almakoti, Kemiö

Amandakoti, Lieto

Auran hoivakoti

Birgittakoti, Naantali

Fridhem, Houtskari