Hyppää pääsisältöön

Paxlovid-lääkehoito

Paxlovid-lääkehoito vaatii huolellista arviointia lääkäriltä. Lääkehoito aloitetaan mahdollisimman nopeasti koronaoireiden alettua kuitenkin viimeistään 5 vrk kuluessa oireiden alusta.

Hoito voidaan aloittaa positiivisen kotitestin perusteella. Jos kotitesti on negatiivinen, mutta silti epäilet koronaa, kannattaa olla yhteydessä Varhan terveydenhuoltoon. Lääkehoidon kohderyhmät eroavat yleisistä COVID-19-infektion riskiryhmistä.

Mikäli kuulut, tai epäilet kuuluvasi, alla oleviin Paxlovid-lääkehoidon kohderyhmiin, ota yhteyttä omalle terveysasemallesi, jos sinulla on todettu koronavirusinfektio tai epäilet sairastuneesi siihen. Aktiivisessa syöpähoidossa olevat, elinsiirto- tai voimakkaasti immuunipuutteiset potilaat voivat olla yhteydessä myös omaan erikoissairaanhoidon yksikköön Tyks-sairaalapalveluissa.

Paxlovid-hoidon tärkeimmät kohderyhmät kotihoitoisilla potilailla

Kotihoitoisten potilaiden ryhmässä luetellaan sairaudet, joissa on vaikean koronataudin riski rokotuksista riippumatta. Korkea ikä lisää merkittävästi vaikean taudin riskiä ja riski lisääntyy edelleen, jos potilaalla on useita vaikean taudin riskiä lisääviä sairauksia.

Kuitenkin iäkkäiden hoidossa myös lääkeaineyhteisvaikutusten riski kasvaa ja niiden hallinta voi olla hankalaa, joten lääkäri arvioi hoidolla saavutettavia hyötyjä ja riskejä. Koronarokotukset vähentävät vaikean taudin riskiä myös iäkkäillä.