Hyppää pääsisältöön

Toimi näin, jos epäilet koronavirustartuntaa

Useimmiten koronainfektiota (COVID-19) voi hoitaa kotona oireenmukaisesti, kuten muitakin äkillisiä hengitystieinfektioita. Vakavien oireiden kuten hengenahdistuksen tai yleistilan laskun ilmetessä, tai jos kuulut vakavan koronavirusinfektion riskiryhmään, ole yhteydessä terveydenhuoltoon.

Sairasta kotona

Jos sairastut, suosittelemme pysymään kotona, kunnes oireet ovat selvästi vähentyneet ja kuume on poissa. Yleensä tähän menee 3–5 päivää. Jos joudut sairaana lähtemään kodin ulkopuolelle, voit halutessasi käyttää maskia.

Lapsi voi mennä kouluun tai päiväkotiin, kun oireet ovat selvästi vähentyneet, kuume on poissa ja lapsen yleisvointi sellainen, että hän jaksaa osallistua opetukseen tai varhaiskasvatukseen.

Rokote on paras suoja vakavaa koronatautia vastaan.

Jos kotitestisi on positiivinen, tulosta ei pääsääntöisesti ole tarpeen varmistaa terveydenhuollossa tehtävällä testillä.

Noudata työpaikkasi ohjeita sairaspoissaolosta ilmoittamiseen.

Lue lisää: Ohjeita hengitysinfektioon sairastuneelle (Terveyskylä)

Jos sinulla on vakava koronavirusinfektiolle altistava sairaus tai lääkitys, toimi hoitavan lääkärisi ohjeiden mukaisesti tai kysy lisätietoja terveysasemalta tai omalta hoitavalta lääkäriltäsi esimerkiksi viruslääkityksen aloittamiseksi.

Lue lisää: Paxlovid-lääkehoito

Jos olet altistunut koronavirukselle

Oireettomilta henkilöiltä ei tarvitse ottaa koronavirusnäytettä. Voit jatkaa normaalia arkea ja toimia samoin kuin toimisit, jos olisit altistunut jollekin muulle hengitystieinfektiolle kuten influenssalle. Tämä tarkoittaa sitä, että voit mennä esimerkiksi töihin, kouluun, päiväkotiin ja harrastuksiin, vaikka perheessä olisi koronatartunta.

Jos saat oireita altistumisen jälkeen, lue ohjeet kohdasta sairasta kotona.

Lisätietoa koronaviruksesta: Koronavirus SARS-CoV-2 ja koronavirustauti COVID-19 (THL)

COVID-19-testaus

Ensisijassa virallista testiä ei tarvita, vaan voit halutessasi tehdä kotitestin. Kotitestiä ei tarvitse varmentaa terveydenhuollossa.

Mikäli sinulla on voimakkaita oireita, etkä pärjää kotona, otathan yhteyttä omaan terveyskeskukseen tai päivystysnumeroon 116 117.

Jos kuulut vakavan koronataudin riskiryhmään, ota muita herkemmin yhteyttä terveyskeskukseen.

Positiivista kotitestiä ei tarvitse varmentaa terveydenhuollon testillä. Jos kuulut Paxlovid-lääkkeen kohderyhmään ja kotitestisi on negatiivinen, mutta silti epäilet koronaa, ole yhteydessä omaan terveysasemaasi tai työterveyshuoltoon.

Ohjeet kotitestaukseen löytyvät THL:n sivuilta:
Näin teet koronaviruksen kotitestin (THL/Youtube)

Jos sinulla on koronavirustaudin oireita