Hyppää pääsisältöön

Vammaisten henkilöiden palveluasuminen

Avainsanat:

Vammaispalvelulain mukainen palveluasuminen järjestetään joustavasti sinun yksilöllisten tarpeittesi mukaan. Palveluun kuuluu esteetön ja toimiva asunto sekä ne välttämättömät tukipalvelut, joita tarvitset arjesta selviytymiseen. Asumispalvelu on sinulle maksutonta, mutta vuokran ja muut tavanomaiset asumiskulut maksat aina itse.

Asunto voi olla vuokra- tai omistusasunto. Se voi olla osa asuntoryhmää, ryhmäkotia tai palvelutaloa ja tuki voi olla ympärivuorokautista tai kevyemmin tuettua. Asuminen voidaan järjestää myös omaan kotiisi esimerkiksi henkilökohtaisen avun, kotihoidon sekä asunnon muutostöiden avulla. Voit saada apua erilaisiin arkeen ja asumiseen liittyviin toimintoihin, kuten liikkumiseen, pukeutumiseen, henkilökohtaisen hygienian hoitoon, ruokailuihin, lääkityksestä huolehtimiseen sekä muihin tarvittaviin toimiin.

Vammaispalvelujen ammattilainen arvioi kanssasi, minkä verran ja millaista asumisen tukea tarvitset. Tarvitsemasi palvelut määritellään omassa asiakas- tai palvelusuunnitelmassasi. Tavoitteena on, että voit asua mahdollisimman itsenäisesti silloinkin, kun tarvitset siihen tukea ja palveluita. Asumisen tuen kokonaisuus suunnitellaan yksilöllisen tilanteesi perusteella, ja sen järjestämisessä kuullaan sinun tarpeitasi ja toiveitasi.

1.1.2025 alkaen sovelletaan kaikkien asiakasryhmien kohdalla uutta vammaispalvelulakia, mutta ennen sitä tehdyt päätökset pysyvät voimassa tämän jälkeenkin.

Kenelle palvelu on tarkoitettu?

Palvelu on tarkoitettu vaikeavammaiselle henkilölle, joka tarvitsee vammansa tai sairautensa vuoksi toisen henkilön apua jatkuvasti tai erityisen runsaasti.

Miten saat palvelua?

Vammaispalveluista saat apua tarvettasi vastaavien palveluiden ja asumismuodon löytämiseen. Ota yhteyttä oman asuinkuntasi vammaispalveluihin.

Voit hakea palvelua täyttämällä vammaispalveluhakemuksen, jonka löydät varha.fi verkkosivuilta kohdasta Sähköinen asiointi. Hakemus löytyy sekä sähköisenä lomakkeena, että tulostettavana pdf-lomakkeena, jonka voit toimittaa oman alueesi vammaispalveluihin.

Liitä hakemukseen julkisen terveydenhuollon lausunto, josta selviää tämänhetkinen terveydentilasi, toimintakykysi, ja vammasi tai sairautesi pitkäaikaisuus. Parhaiten tähän tarkoitukseen soveltuu yleensä sellaisen hoitavan tahon lausunto tai selvitys, joka tuntee vammaasi tai sairauteesi liittyvän tilanteen parhaiten.

Jos tarvitset apua tai neuvontaa palvelun hakemisessa, voit ottaa yhteyttä oman asuinalueesi vammaispalveluihin. Kun olet hakenut palvelua, Varsinais-Suomen hyvinvointialueen vammaispalveluista ollaan sinuun yhteydessä palvelutarpeesi arvioimiseksi.

Asiointikanavat

Ruusukujan palveluasunnot

Sosiaalitoimisto, Aura