Hyppää pääsisältöön

Puolesta asiointi perusterveydenhuollossa

Puolesta asioinnissa henkilö hoitaa asioita toisen henkilön puolesta. Henkilön puolesta asiointi sosiaali- ja terveydenhuollossa perustuu huoltajuuteen, tiedonsaantioikeuteen, valtakirjaan tai edunvalvontaan.

Valtuutuksen puolesta asiointiin perusterveydenhuollossa voi tehdä tältä sivulta löytyvällä valtakirjalla. Valtakirjan avulla esimerkiksi täysi-ikäiset lapset tai muut lähiomaiset voivat asioida ikääntyneen vanhemman puolesta. Omainen voi varata ajan terveysasemalle, vaikka valtuutusta ei olisi tehty etukäteen. Valtuutus voidaan tehdä terveysasemalla asioinnin yhteydessä.

Valtakirjalla ei voi antaa valtuutusta puolesta asiointiin erikoissairaanhoidon palveluissa, mutta valtakirjalla voi antaa valtuuden erikoissairaanhoidosta tulleisiin hoitopalautteisiin ja lausuntoihin liittyvään asiointiin.

Huomioithan valtuutusta tehdessäsi, että:

  • Valtakirjalla voi antaa valtuutuksen vain Varsinais-Suomen hyvinvointialueen (Varha) perusterveydenhuollossa asiointiin
  • Valtuutuksen antajan on oltava täysi-ikäinen ja oikeustoimikelpoinen
  • Valtuutuksen antaja voi määritellä valtuutuksen laajuuden ja rajata pois terveydenhuollollisia aiheita tai kokonaisuuksia valtuutuksesta (valtakirjan osiot 2 ja 3)
  • Palauttaessasi valtakirjaa varaudu todistamaan henkilöllisyytesi
  • Mikäli et palauta valtakirjaa henkilökohtaisesti, valtakirjalla tulee olla kaksi täysi-ikäistä, esteetöntä todistajaa
  • Vastaanotettu valtakirja käsitellään seitsemän arkipäivän kuluessa.
  • Valtuutuksen voi perua ilmoittamalla siitä perusterveydenhuollon toimipisteeseen vapaamuotoisella kirjallisella ilmoituksella, josta käy ilmi valtuuttajan nimi, henkilötunnus ja se, mitkä valtuudet perutaan

Aiheeseen liittyen

eTerveyspalvelut on sähköinen asiointipalvelu sinun ja terveysasemasi välillä. Palvelu on käytössä Turussa, Naantalissa, Paraisilla, Loimaalla ja Oripäässä perusterveydenhuollossa. eTerveyspalvelujen puolesta asioinnista voit lukea lisää täältä.

Mikäli haluat antaa valtuudet puolesta asiointiin myös muiden organisaatioiden palveluihin (esim. apteekit ja Kela), voit tehdä valtuutuksen Suomi.fi-palvelussa.

Edunvalvontavaltuutuksen avulla voit varautua tilanteisiin, joissa tarvitset apua omien asioidesi hoitamiseen esimerkiksi sairastumisen tai vammautumisen takia. Lue lisää Digi- ja väestötietoviraston sivuilta.