Murupolku
Hyte-rakenne
Varhan hyte-rakenne koostuu strategisen johdon yksikön hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen palveluista, hyte-yhdyspintarakenteista ja hyte-neuvotteluista.
Hyte-palveluiden tehtävänä on koordinoida ja johtaa hyte-työtä Varhan sisällä. Lisäksi hyte-palvelut vastaavat yhteistyöstä kuntien, järjestöjen ja muiden yhteisöjen kanssa hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä.
Hyte-palveluiden tehtävät ja vastuut tulevat lainsäädännöstä sekä muusta ohjaavasta dokumentaatiosta kuten laatusuositukset tai palveluvalikoimaneuvoston suositukset.
Varhan, alueen kuntien ja järjestöjen välille on muodostettu yhdyspintarakenteet hyte-yhteistyölle.
Varsinais-Suomen kuntien hyte-koordinaattorit kokoontuvat säännöllisesti ja valmistelevat esitettäviä yhteistyömalleja kuntaneuvotteluille. Hyte-koordinaattoreiden lisäksi valmistelevana asiantuntijaryhmänä toimii mielen hyvinvoinnin edistämisen, ehkäisevän päihdetyön ja väkivallan ehkäisyn verkosto.
Järjestöjen neuvottelukunta toimii Varhan ja alueen sote-järjestöjen yhteistyöfoorumina.

Hyte-rakenne Varsinais-Suomessa 2025 -kuvan tekstivastine
Kuvassa on vasemmalla puolella kuvattu Varhan hyte-palvelut. Lisäksi kuvassa on laatikoiden ja niitä yhdistävien nuolien sekä viivojen avulla kuvattu Varsinais-Suomen hyvinvointialueen hyte-yhdyspintarakenteet, eli miten hyte-yhteistyötä ja yhdyspintoja johdetaan ja valmistellaan sekä Varhan sisällä että yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. Ylimpänä kuvassa on kuvattu lakisääteiset hyte-neuvottelut. Kuvassa on vasemmalla puolella kuvattu Varhan hyte-yksikkö ja sen sisältämät toiminnot. Lisäksi kuvassa on Varhan sisäiset hyte-johtamisrakenteet omina laatikoinaan eli 1) Varhan poikkiorganisatorinen hyte-työryhmä ja 2) Varhan aluehallitus. Lisäksi kuvassa on esitetty Varhan ja kuntien yhdyspintarakenteita, kuten mielen hyvinvoinnin edistämisen, ehkäisevän päihdetyön ja väkivallan ehkäisyn verkosto ja hyte-koordinaattoriverkosto. Näille rakenteille on kuvattu vastinparit oikealla puolella kuvaa, joka kuvastaa kuntien tehtäväkenttää ja toimialaa. Myös alueellisilla vaikuttamistoimielimillä on kytkös kuntien vaikuttamistoimielimiin.
Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen neuvottelut eli hyte-neuvottelut ovat hyvinvointialueen, kuntien ja muiden hyte-toimijoiden välisiä neuvotteluja hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä alueella. Neuvottelut ovat lakisääteisiä ja ne on pidettävä vähintään kerran vuodessa.
Hyte-neuvotteluissa neuvotellaan hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen tavoitteista, toimenpiteistä, yhteistyöstä, seurannasta, toimintamalleista ja tiedonkulusta. Hyvinvointialue kutsuu neuvottelut koolle.