Palveluseteli
Palvelusetelillä edistetään sosiaali- ja terveyspalveluiden käyttäjien valinnanvapautta ja mahdollisuuksia hankkia tarvitsemiaan palveluita yksityisiltä palvelujen tuottajilta.
Mikä on palveluseteli?
Palveluseteli on vaihtoehto kunnan itse tuottamalle tai ostamille palveluille. Kunta määrää palvelusetelin arvon ja hyväksyy palveluntuottajat, joiden palveluita sillä voi maksaa. Asiakkaan omavastuuosuus on palveluntuottajan hinnan ja palvelusetelin arvon välinen erotus. Palvelusetelien omavastuuosuudet eivät kerrytä maksukattoa.
Mitä teen, kun minulle on myönnetty palveluseteli?
Palvelusetelin saatuasi voit valita haluamasi palveluntuottajan osoitteesta: parastapalvelua.fi
Palveluntuottajien vertailu ja valinta eivät vaadi kirjautumista järjestelmään. Kirjautumalla järjestelmään näet tietosi, sinulle myönnetyt palvelusetelit sekä käyttämäsi palvelut.
Palvelusetelissä on numero ja se annetaan palveluntuottajalle. Näin asiakkaan ja palveluntuottajan välille syntyy sopimus, joka kuuluu kuluttajasuojalain piiriin. Palveluseteli on henkilökohtainen, eikä palvelusetelinumeroa tule luovuttaa ulkopuolisille tahoille.
Palveluntuottaja laskuttaa asiakkaalta asiakkaan omavastuuosuuden. Voit halutessasi ostaa palveluntuottajalta lisäpalveluita, jotka maksat itse.
PSOP-järjestelmässä voit seurata käyttämiäsi palveluita ja saada tietoa käytettävissä olevista palveluista ja niiden tarjoajista:
- voit vertailla eri palveluntuottajia
- voit valtuuttaa läheisesi hoitamaan asioita puolestasi
- voit pyytää palvelusetelipalveluista omavastuuraportin palveluntuottajalta. Raportista voit tarkistaa, että merkinnät ovat oikein. Raportista näet myös maksuosuuden, joka jää sinun maksettavaksesi.
Tietoa palveluntuottajille
Palvelusetelillä järjestettävissä palveluissa edellytetään palveluntuottajalta sääntökirjan yleisen osan ja palvelukohtaisen osan lukemista sekä sitoutumista kummankin osan ehtoihin. Palveluntuottajaksi hakeutumisessa vaaditut liitteet vaihtelevat palveluittain, tarkista aina vaaditut liitteet sääntökirjan palvelukohtaisen osan liitesivulta.
Ns. vanhojen palveluntuottajien ei tarvitse tässä vaiheessa liittää hakeutumiseensa liitteitä, jos hakeutuu palveluun, johon on ollut hyväksyttynä kuntaorganisaatioissa. Liitteet tulee kuitenkin liittää 30.4.2023 mennessä.
Kaikilta palveluntuottajilta edellytetään Vastuu Groupin Luotettava Kumppani -palveluun liittymistä. Jos aiemmin sääntökirjan voimassa ollessa ko. vaatimusta ei ole ollut, niin liittyminen tulee tehdä 30.4.2023 mennessä.
Lisää tietoa Luotettava Kumppani -palvelusta löytyy osoitteesta www.vastuugroup.fi.
Varsinais-Suomen hyvinvointialueella 1.1.2023 alkaen käytössä olevien palveluseteleiden sääntökirjat
Kotihoito (pdf 633.89 KB) (Linkki pois sivustolta, avautuu uuteen ikkunaan) Siivous (pdf 574.82 KB) (Linkki pois sivustolta, avautuu uuteen ikkunaan) Omaishoitoa tukeva palvelu (pdf 798.56 KB) (Linkki pois sivustolta, avautuu uuteen ikkunaan) Henkilökohtainen apu (pdf 577.47 KB) (Linkki pois sivustolta, avautuu uuteen ikkunaan) Ympärivuorokautinen palveluasuminen (pdf 694.35 KB) (Linkki pois sivustolta, avautuu uuteen ikkunaan) Lapsiperheiden kotipalvelu (pdf 604.52 KB) (Linkki pois sivustolta, avautuu uuteen ikkunaan) Suun terveydenhuolto (pdf 650.44 KB) (Linkki pois sivustolta, avautuu uuteen ikkunaan) Kuntouttava työtoiminta (pdf 574.92 KB) (Linkki pois sivustolta, avautuu uuteen ikkunaan) Yhteisöllinen asuminen (pdf 626.78 KB) (Linkki pois sivustolta, avautuu uuteen ikkunaan) Lääkkeiden koneellinen annosjakelu (pdf 595.58 KB) (Linkki pois sivustolta, avautuu uuteen ikkunaan)1.1.2017 astui voimaan uusi hankintalaki ”Laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016)”. Lakiuudistus mahdollistaa myös uuden hankintamenettelyn lupajärjestelmän käytön.
Lupajärjestelmässä ei ole kysymys kilpailuttamisesta. EU:n hankintadirektiivin ja kansallisen hankintalain perustelujen mukaan lupajärjestelmän voi ottaa käyttöön palveluissa, joissa riittää vähimmäisvaatimuksina palveluun liittyvät lakien mukaiset velvoitteet sekä palveluntuottajan ammattipätevyydet. Tämän lisäksi voidaan asettaa vähäinen määrä muita vaatimuksia ja edellytyksiä. Lupajärjestelmä mahdollistaa palvelun käyttäjille valinnanvapauden eli käyttäjä voi valita itselleen sopivimman palveluntuottajan.
Varsinais-Suomen hyvinvointialue järjestää lupamenettelynä seuraavia palveluita:
- Ikääntyneiden kampaamopalvelut
- Rintamaveteraanien jalkojenhoito
- Pyykkipalvelu.
Yksityisen terveydenhuollon palveluiden aloittamiseen tarvitaan aluehallintoviraston lupa. Lupaa ei kuitenkaan tarvita silloin, kun palveluja annetaan itsenäisenä ammatinharjoittajana tai kun työnantaja järjestää itse työterveyshuollon lakisääteiset palvelut.
Aluehallintoviraston lupaa varten toimitiloissa tulee tehdä käyttöönottotarkastus. Tarkastuksen jälkeen lupa haetaan aluehallintovirastosta tai tarvittaessa Valviralta.
Yksityisen terveydenhuollon käyttöönottotarkastus
Käyttöönottotarkastus pyydetään Varhan kirjaamon kautta valvontakeskuksesta. Valvontakeskuksesta toimitetaan listaus tarvittavista dokumenteista ja ohjeet valvonnan tietojärjestelmän käytöstä. Vaadittavien dokumenttien toimittamisen jälkeen sovitaan käyttöönottotarkastus. Palvelutuottajan on hyvä varautua noin kuukauden käsittelyaikaan terveydenhuollon käyttöönottotarkastuksessa.
Lisäksi pyydämme huomioimaan, että ajalla 27.6.–31.7.2023 tilatarkastuksia ei lomakauden vuoksi todennäköisesti kyetä järjestämään, jollei tarkastusta ole jo aiemmin sovittu kyseiselle ajanjaksolle. Tarvittavat esitiedot kannattaa kuitenkin toimittaa jo valmiiksi odottamaan hyvinvointialueen viranhaltijan lomaltapaluuta ja tarkempaa perehtymistä asiaan.
Yhteystiedot
Hyvinvointialueen kirjaamo: kirjaamo@varha.fi
Varhan valvontakeskus: valvontakeskus@varha.fi
Lisää ohjeita
- Ohje yksityisen terveydenhuollon palveluntuottajille. Valvira 2.1.2023
- Listaus terveydenhuollon käyttöönottotarkastukseen vaadittavista dokumenteista (tulossa)
- Terveydenhuollon palvelujen tuottaminen itsenäisenä ammatinharjoittajana - Yksityiset terveydenhuollon palvelut - Sosiaali- ja terveyspalvelut - Luvat, ilmotukset ja hakemukset - Yritys tai yhteisö - Aluehallintovirasto (avi.fi)
- Yksityisen terveydenhuollon luvat - Yksityiset terveydenhuollon palvelut - Sosiaali- ja terveyspalvelut - Luvat, ilmotukset ja hakemukset - Yritys tai yhteisö - Aluehallintovirasto (avi.fi)
- Laki yksityisestä terveydenhuollosta 152/1990 - Ajantasainen lainsäädäntö - FINLEX ®
- Asetus yksityisestä terveydenhuollosta (744/1990)
- Sosiaali- ja terveysministeriön asetus yksityisestä terveydenhuollosta (7/2006)
Palveluntuottajien tukisähköposti teknisissä ja palveluntuottajan hakeutumiseen liittyvissä ongelmatilanteissa: psop@varha.fi
Liitedokumenttien sisältöön liittyvissä kysymyksissä neuvoja saa valvontakeskuksesta osoitteesta valvontakeskus@varha.fi
Asiakkaiden palveluseteliasioihin liittyvissä kysymyksissä tulee aina ottaa yhteys palvelusetelin myöntäjään.
Ohjeita yksityisten sosiaalipalveluiden tuottajalle
Yksityisillä sosiaalipalveluilla tarkoitetaan sosiaalihuoltolain (1301/2014) 14 §:ssä mainittuja sosiaalihuollon palveluja sekä niiden järjestämiseen liittyvää sosiaalialan ammatillista ohjausta ja neuvontaa, joita yksityinen henkilö, yhteisö tai säätiö tai julkisyhteisön perustama liikeyritys tuottaa korvausta vastaan liike- tai ammattitoimintaa harjoittamalla. (Laki yksityisistä sosiaalipalveluista 922/2011)
Yksityisinä sosiaalipalveluina voidaan tuottaa esimerkiksi
- sosiaalityötä;
- sosiaaliohjausta;
- sosiaalista kuntoutusta;
- palvelua taloudellisen toimintakyvyn edistämiseksi;
- perhetyötä;
- lapsiperheen kotipalvelua;
- tukipalveluja;
- kotihoitoa;
- tilapäistä asumista;
- tuettua asumista;
- yhteisöllistä asumista;
- ympärivuorokautista palveluasumista;
- laitospalveluja;
- liikkumista tukevia palveluja;
- päihdetyötä;
- mielenterveystyötä;
- kasvatus- ja perheneuvontaa;
- lapsen ja vanhemman välisten tapaamisten valvontaa;
- omaistaan ja läheistään hoitavan henkilön vapaata;
- opiskeluhuollon kuraattoripalveluja.
Yksityiset sosiaalipalvelut täydentävät julkisia palveluja ja tarjoavat niille vaihtoehtoja. Yksityiset palveluntuottajat voivat myydä palvelujaan joko hyvinvointialueille tai suoraan asiakkaille.
Varsinais-Suomen hyvinvointialueen (Varha) tehtävänä on valvoa kaikkia alueellaan toimivia yksityisiä sosiaalipalvelujen tuottajia riippumatta siitä, ostaako Varha palveluja kyseiseltä palvelujen tuottajalta vai ei. Varha toimii yhteistyössä aluehallintoviraston (AVI) ja Valviran kanssa hoitaessaan yksityisistä sosiaalipalveluista (922/2011) sekä hyvinvointialueesta annetussa laissa (611/2021) säädettyjä tehtäviä.
Yksityisen palvelujen tuottajan tulee olla yksityisten sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen tuottajien valtakunnallisessa rekisterissä, Valverissa, jotta hän voi tuottaa sosiaalipalveluja. Rekisteröityminen tapahtuu joko hakemalla lupaa tai tekemällä ilmoituksen.
Kotipalvelun tukipalveluja ei kuitenkaan rekisteröidä AVI:ssa tai Valvirassa, vaan ne ilmoitetaan ainoastaan sille hyvinvointialueelle, jossa aikoo palveluita tuottaa.
Yksityisiä, ympärivuorokautisia palveluja tuottavan täytyy tehdä hakemus aluehallintovirastoon tai Valviraan rekisteröityäkseen. Aluehallintovirastot ja Valvira pitävät yllä valtakunnallista Valveri-rekisteriä yksityisistä sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottajista ja itsenäisistä ammatinharjoittajista. Varha pitää yllä rekisteriä tukipalvelujen tai niihin rinnastettavien palvelujen tuottajista.
Muita kuin ympärivuorokautisia sosiaalipalveluja tuottavat tekevät toiminnastaan ja palveluistaan ilmoituksen hyvinvointialueelle.
Toimintaedellytykset
Yksityisten sosiaalipalvelujen palveluntuottajan tulee täyttää toimintaedellytykset siten kuin laki yksityisistä sosiaalipalveluista määrää. (Laki yksityisistä sosiaalipalveluista 922/2011, 4§)
Lisäksi palvelujen tulee täyttää kullekin palvelulle erikseen laeissa, sopimuksissa ja sääntökirjoissa määritellyt edellytykset.
Toimitilat ja varusteet
- Oltava riittävät ja asianmukaiset
- Terveydellisiltä ja muilta olosuhteiltaan annettavalle hoidolle, kasvatukselle ja muulle huolenpidolle sopivia
Henkilöstö
- Henkilöstömäärän tulee täyttää AVI:n tai Valviran edellytykset sekä sääntökirjoissa ja sopimuksissa määritellyt vaatimukset. Huomioon tulee ottaa myös palvelujen laatusuositukset.
- Henkilöstön kelpoisuuksista säätää sosiaalihuollon ammatillisen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annettu laki (272/2005). Lisäksi Varha on asettanut sopimuksissa ja sääntökirjassaan edellytykset henkilöstön pätevyydelle.
- Perhekodin, päivähoidon ja lastensuojelun laitoshuollon henkilöstön osalta noudatetaan yksityisistä sosiaalipalveluista säädetyn lain (922/2911 4 §, viittaa 263/2015 6,8,9§ sekä 417/2007 59 ja 60§)
- Palvelujen tuottajan on pyydettävä palveluksessaan olevan henkilöstön, jonka tehtäviin kuuluu lasten kanssa työskentelyä, rikosrekisteriotteet nähtäväksi.
Alihankinta
- Palvelutuotannon tulee alihankinnan osalta vastata kaikkia niitä vaatimuksia, joita palveluntuottajalle on sopimuksissa, sääntökirjoissa ja lainsäädännössä asetettu. Palveluntuottaja vastaa siitä, että alihankintana tuotetut palvelut vastaavat sisältö-, laatu- ja asiakasturvallisuusvaatimuksia.
- Palvelusetelituotannossa sääntökirjat määrittävät, onko alihankinta palvelussa sallittu.
- Myös alihankkijoiden tulee olla rekisteröityneitä Valveriin tai Varhan ylläpitämään rekisteriin (tukipalvelut ja niihin rinnastettavat palvelut)
Vastuu palvelujen laadusta
- Palvelujen perustana on sopimus tai hallintopäätös sekä sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista annetun lain 7§:n mukaisesti laadittu palvelu-, hoito-, tai kuntoutusuunnitelma tai muu vastaava suunnitelma.
- Yksityisten sosiaalipalvelujen tuottaja vastaa siitä, että asiakkaalle järjestettävä palvelukokonaisuus täyttää sille asetetut vaatimukset ja että asiakkaan oikeus laadultaan hyviin sosiaalipalveluihin toteutuu.
- Omavalvonta on ensisijainen laadunvarmistuksen keino. Omavalvonnan tarkoituksena on, että palvelujen tuottajat tunnistavat riskit, joilla voi olla vaikutusta asiakkaan palvelun laatuun ja sisältöön.
Omavalvonnalla tarkoitetaan palvelujen tuottajan omatoimista laadun ja asiakasturvallisuuden varmistamista siten, että toiminnassa toteutuvat lainsäädännön, lupaehtojen ja palvelujen tuottajan itse omalle toiminnalleen asettamat laatuvaatimukset. Omavalvonnan avulla toimintayksikkö päivittäisessä asiakastyössään kehittää ja seuraa palveluidensa laatua. Omavalvonnan tarkoituksena on ennaltaehkäistä riskien toteutuminen ja reagoida havaittuihin kriittisiin työvaiheisiin tai kehittämistä vaativiin asioihin suunnitelmallisesti ja nopeasti.
Valviran antaman määräyksen (1/2014) mukaan yksityisen sosiaalipalvelutuottajan ja julkisia ikääntyneille suunnattuja sosiaalihuollon palveluja tuottavan tahon tulee tehdä omavalvontasuunnitelma kuuden kuukauden kuluessa yrityksen perustamisesta. Lisäksi sosiaalihuoltolain 47 § velvoittaa sosiaalihuollon toimintayksikön tai muun toimintakokonaisuudesta vastaavan tahon laatimaan omavalvontasuunnitelma sosiaalihuollon laadun, turvallisuuden ja asianmukaisuuden varmistamiseksi. Suunnitelman teossa voi hyödyntää Valviran omavalvontasuunnitelman lomakepohjaa tai tehdä suunnitelma Valviran määräystä koskevien tietojen mukaisesti.
Toimintayksikön on laadittava omavalvontasuunnitelma sosiaalihuollon laadun, turvallisuuden ja asianmukaisuuden varmistamiseksi. Suunnitelma on pidettävä julkisesti nähtävänä, sen toteutumista on seurattava säännöllisesti ja toimintaa on kehitettävä asiakkailta sekä toimintayksikön henkilöstöltä säännöllisesti kerättävän palautteen perusteella (Sosiaalihuoltolaki 47 §).
Lisäksi palveluntuottajan on laadittavaa omavalvontaohjelma (Laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä 612/2021,40§). Omavalvontaohjelmassa on määriteltävä, miten seuraavat asiat kokonaisuutena järjestetään ja toteutetaan:
- miten varmistetaan tehtävien lainmukainen hoitaminen
- miten varmistetaan tehtyjen sopimusten noudattaminen
- miten edellä mainittujen asioiden toteutumista seurataan
- miten havaitut puutteellisuudet korjataan
- miten seurantaan perustuvat havainnot ja niiden perusteella tehtävät toimenpiteet julkaistaan
Omavalvontasuunnitelma sekä omavalvontaohjelma ovat julkisia asiakirjoja, jotka tulee voida antaa asiakkaalle
Suunnitelman ja ohjelman sekä niiden toteutumiseen seurantaan perustuva havainnot ja niiden perusteella tehtävät toimenpiteet tulee olla nähtävillä palveluntuottajan toimitiloissa tai muutoin asiakkaan, omaisten ja muiden palveluntuottajan toiminnasta kiinnostuneiden saatavilla ilman erillistä pyyntöä. Toimenpiteet on julkaistava julkisessa tietoverkossa ja muilla niiden julkisuutta edistävillä tavoilla. Omavalvontasuunnitelman tarkasta sisällöstä on olemassa kansallisesti yhtenäiset, valvovan viranomaisen määrittelemät sisältöalueet. Omavalvontasuunnitelma on toimintayksikkökohtainen ja omavalvontasuunnitelman on oltava käytännön kuvaus asiakkaiden turvallisuuden varmistamisen periaatteista ja menettelytavoista sekä riskinhallinnasta.
Varha edellyttää jokaiselta alueellaan toimivalta palveluntuottajalta ajantasaista omavalvontasuunnitelmaa, joka vastaa kaikilta osin palveluntuottajan todellista toimintaa. Omavalvontasuunnitelma on päivitettävä aina tilanteen muuttuessa. Varhan valvontavastuun piiriin kuuluvien palveluntuottajien ehdoton minimivaatimustaso laadunhallintaan on lakisääteinen, ajantasainen ja todellista toimintaa vastaava omavalvontasuunnitelma. Palveluntuottajilla voi lisäksi olla omaan palvelutuotantoon liittyviä muita laatujärjestelmiä.
Omavalvontasuunnitelman oltava jokaisen työntekijän tiedossa
Varha edellyttää, että omavalvontasuunnitelman sisällön on oltava jokaisen palvelutuottajan työtekijän tiedossa, mukaan luettuna vuokratyövoima, ostopalvelut, sijaiset sekä opiskelijat. Henkilökunnan osaamista ja omavalvontasuunnitelman mukaista toimintaa arvioidaan ja seurataan Varhan toimesta ja havaitut puutteet ohjataan korjaamaan. Lisäksi suunnitelmassa kuvattuja menettelytapoja tulee noudattaa.
Omavalvontasuunnitelma kattaa kaikki palveluntuottajan ja sen lukuun tarjotut palvelut. Palveluntuottaja on vastuussa siitä, että omavalvontasuunnitelmaa toteutetaan palveluja tuotettaessa. Varha ja valvontaviranomaiset tukevat ja edistävät palveluntuottajien omavalvontaa, joka on kiinteä osa toimintayksikön johtamista. Menettelytavat muistutusten käsittelyssä ja sosiaalihuollon osalta henkilökunnan ilmoitusvelvollisuuden toteuttamisessa ovat myös keskeinen osa omavalvontaprosessia.
Lisätietoja
Valvonnan keskiössä on palvelun lainmukaisuus ja sopimuksenmukaisuus ja valvontaa toteutetaan ennakollisesti, palvelun aikana sekä jälkikäteen epäkohtaan puuttuvalla valvonnalla.
Varhan toteuttaman valvonnan painopiste on tuloksellisen omavalvonnan tukemisessa ja seurannassa. Varha voi toteuttaa ennakoivaa valvontaa keräämällä tietoja palvelun tuottajista, tekemällä ohjaus- ja arviointikäyntejä sekä järjestämällä alueellisia koulutus- ja tiedotustilaisuuksia.
Varhan määräämät valvonnasta vastaavat henkilöt voivat käydä palveluntuottajien luona antamassa ohjausta ja neuvontaa, mikäli palveluntuottajan kanssa asiasta sovitaan. Lisäksi valvontaviranomaisella on oikeus tehdä tarkastus palveluntuottajan tahdosta riippumatta, kun tarkastuksen tekemiseen on perusteltu syy. Tavoitteena on aina pyrkiä saamaan tarvittavat korjaukset ja muutokset aikaan neuvonnan ja ohjauksen avulla, jotta jälkikäteisiltä valvontatoimenpiteiltä vältyttäisiin. Varhan valvonnasta vastaavat henkilöt tekevät yhteistyötä aluehallintoviraston sekä Valviran kanssa yksityisistä sosiaalipalveluista säädetyn lain (922/2011) 35 § ja järjestämislain (612/2021) 6. luvun mukaisesti. Varhalla on velvollisuus ilmoittaa lain mukaisessa valvonnassa tietoonsa tulleista puutteellisuuksista tai epäkohdista asianomaisella aluehallintoviranomaiselle. Hyvinvointialueen on ilmoitettava välittömästi palveluja valvovalle valvontaviranomaiselle palveluntuottajan tai tämän alihankkijan toiminnassa ilmenneet asiakas- ja potilasturvallisuutta olennaisesti vaarantavat epäkohdat ja puutteet (612/2021, 44 §). Lisäksi Varha ilmoittaa aluehallintovirastolle lain (922/2011) 17 §:n perusteella tehdyistä tarkastuksista ja niitä koskevista johtopäätöksistä.
Varha seuraa aktiivisesti alueellaan toteutuvaa yksityisten sosiaalipalvelujen tuotantoa huomioiden seuraavia osa-alueita:
- lainsäädännön, sopimusehtojen ja sääntökirjojen noudattaminen
- palvelujen turvallisuus
- palvelujen saatavuus
- palvelujen laatu
- asiakkaan asema ja oikeudet
Varha seuraa lisäksi asiakaspalautteita ja reklamaatiota, vakavia vaaratapahtumia sekä vahinkotapauksia.
Suunniteltaessa ilmoituksen varaisen sosiaalipalvelun tuottamista, on tärkeää perehtyä toimintaa ohjaavaan lainsäädäntöön ja viranomaisohjeistuksiin. Aluehallintoviraston sivuilla on tarkemmat ohjeet, miten ilmoitus tehdään ja mitä liitteitä ilmoituksessa tulee olla.
Palveluntuottajan tulee tehdä kirjallinen ilmoitus toiminnasta, jos aikoo harjoittaa muuta kuin ympärivuorokautista sosiaalipalvelutoimintaa. Palvelujen tuottajalla tarkoitetaan yhtiömuotoista yritystä, säätiötä tai yhdistystä sekä itsenäistä ammatinharjoittajaa.
Ilmoitus yksityisestä sosiaalipalvelutoiminnasta tulee tehdä hyvissä ajoin ennen toiminnan aloittamista, olennaista muuttamista tai lopettamista Varhan kirjaamon kautta valvontakeskukseen. Varha lähettää ilmoituksen aluehallintovirastoon sekä liittää oheen oman lausuntonsa, minkä jälkeen aluehallintovirasto tekee päätöksen palvelujesi rekisteröinnistä.
Ilmoituksenvaraisia sosiaalipalveluja ovat muun muassa kotipalvelu ja muut sosiaalihuollon avopalvelut, kuten perhetyö ja sosiaaliohjaus. Myönteisen päätöksen jälkeen AVI rekisteröi palvelujen tuottajan ja palvelut Valveriin.
Kotipalvelun tukipalveluja (eli ateria-, vaatehuolto- ja siivouspalveluja sekä sosiaalista kanssakäymistä edistäviä palveluja) sekä henkilökohtaista apua ei rekisteröidä aluehallintovirastossa, vaan ne ilmoitetaan Varhan kirjaamon kautta valvontakeskukseen. Sekä kotipalvelun tukipalvelut että henkilökohtainen apu ilmoitetaan kuitenkin samaa ilmoituslomaketta käyttäen.
AVI:n sivuilla on ohjeet ilmoituksen täyttämiseen. Jos ilmoitus on täytetty väärin/puutteellisesti tai liitteissä on puutteita, tämä aiheuttaa lisäselvittelyä ja voi pidentää ilmoituksen käsittelyaikaa. Asiakkaiden tiedossa oleva/arvioitu lukumäärä kirjataan asiakasryhmän/ryhmien kohdalle. Myös lomakkeen kohtaa 16 Muut mahdolliset selvitykset ja tiedot on hyvä käyttää tarvittaessa.
Liitteiden osalta tulee huolehtia, että toimitetut liitteet ovat oikeat, ajantasaiset ja vastaavat ilmoitusta. Toimintasuunnitelmassa kerrotaan toiminnan sisältö ja sen suunniteltu laajuus, mahdollinen alihankinta, selvitys asiakaskunnasta ja henkilöstön määrästä ja rakenteesta. Myös alustava omavalvontasuunnitelma on hyvä toimittaa liitteiden mukana. Omavalvontasuunnitelma tulee tehdä viimeistään kuuden kuukauden kuluessa toiminnan aloittamisesta.
Mikäli olet tuottamassa tukipalveluja, toimintasuunnitelmassa tulee kertoa selvästi, millaisia tukipalveluja palveluntuottajia palvelua tarjoaa, sekä kenelle ja millä perusteella palveluntuottaja voi tarjota arvonlisäverotonta sosiaalihuoltolain mukaista tukipalvelua.
Ilmoituksenvaraisen toiminnan muuttamista, vastuuhenkilön vaihtumista ja toiminnan lopettamista koskevat ilmoitukset tehdään aina Varhan kirjaamon kautta valvontakeskukseen. Tämä koskee sekä rekisteröitäviä että ei-rekisteröitäviä palveluja. Varha toimittaa rekisteröitävien palvelujen muuttuneet tiedot aluehallintovirastolle rekisteriin talletettavaksi.
Yksityisten sosiaalipalvelujen palveluntuottajan ilmoitusten käsittely
- Palveluntuottaja toimittaa ilmoituksen liitteineen Varhan kirjaamoon.
- Kirjaamo toimittaa ilmoituksen liitteineen tiedoksi asian käsittelijälle/käsittelijöille.
- Käsittelijä tarkistaa, että ilmoituksessa on kaikki tarvittavat tiedot ja liitteet. Mikäli ilmoitus on täytetty puutteellisesti tai liitteitä puuttuu, pyytää käsittelijä palveluntuottajaa täydentämään ilmoitusta.
- Asian käsittelijä kutsuu tarvittaessa palveluntuottajan vastuuhenkilön tapaamiselle tai mikäli palveluntuottajalla on toimitila, tapaaminen voi toteutua palvelujen tuottajan toimitiloissa. Tapaaminen voidaan järjestää myös etäyhteydellä, mikäli asian käsittelijä niin arvioi.
- Mikäli palveluntuottajan toimintaan liittyy Varhan alueella työskentelyä lasten kanssa ilman huoltajan läsnäoloa, tarkastaa käsittelijä tapaamisella vastuuhenkilön rikosrekisteriotteen (laki lasten kanssa työskentelevien rikostausta selvittämisestä 4 § 2 mom). Rikosrekisteriotteen myöntämispäivä sekä tarkastuspäivä merkitään lausuntoon. Mikäli rikosrekisteriotteessa on sellaisia merkintöjä, jotka edellyttävät lupaviranomaisen arviointia, tulee asia saattaa lupaviranomaisen tietoon. Otteesta ei saa ottaa jäljennöstä eikä sitä tule toimittaa ilmoituksen liitteenä. Mikäli ilmoitus käsitellään etäyhteydellä, rikosrekisteriotteen tarkastamisesta sovitaan erikseen.
- Asian käsittelijä antaa palveluntuottajasta lausunnon, joka sisältää perustellun arvion siitä täyttääkö ilmoituksenvarainen palvelu lain (922/2011) mukaiset edellytykset.
- Mikäli asiassa on muuta huomioitavaa, esim. palveluntuottajalla ei vielä ole toimitiloja tai henkilökuntaa tai palveluntuottajalla ei ole toimitiloja Varhan alueella, merkitään nämä asiat tiedoksi lausuntoon.
- Mikäli kyseessä on aluehallintoviraston rekisteriin tai Valveriin tallennettava ilmoitus eikä yrityksen toimintaan tarvita toimitiloja, asian käsittelijä liittää lausunnon ilmoitukseen ja toimittaa sen edelleen aluehallintovirastolle.
- Mikäli kyseessä on aluehallintoviraston rekisteriin tallennettava ilmoitus yrityksestä, jonka palvelujen antamiseen tarvitaan toimitilat, asian käsittelijät tekevät tilatarkastuksen ja liittävät tarkastuskertomuksen ja lausunnon ilmoitukseen, joka toimitetaan edelleen aluehallintovirastolle.
- Mikäli kyseessä on ainoastaan Varhan rekisteriin tallennettava ilmoitus, Varha tekee hallintopäätöksen hyväksymisestä Varhan valvottavaksi yksityiseksi sosiaalipalveluksi.
- Palveluntuottajalle toimitetaan kopio päätöksestä.
Yhteystiedot
- Hyvinvointialueen kirjaamo: kirjaamo@varha.fi
- Varhan valvontakeskus: valvontakeskus@varha.fi
Ohjeet
Aluehallintovirasto: yksityisten sosiaalipalvelujen luvat ja ilmoitukset
Ohjeita yksityisten terveydenhuollon palveluntuottajalle
Yksityisen terveydenhuollon palveluiden aloittamiseen tarvitaan aluehallintoviraston lupa. Lupaa ei kuitenkaan tarvita silloin, kun palveluja annetaan itsenäisenä ammatinharjoittajana tai kun työnantaja järjestää itse työterveyshuollon lakisääteiset palvelut.
Aluehallintoviraston lupaa varten toimitiloissa tulee tehdä käyttöönottotarkastus. Tarkastuksen jälkeen lupa haetaan aluehallintovirastosta tai tarvittaessa Valviralta.
Käyttöönottotarkastus pyydetään Varhan kirjaamon kautta valvontakeskuksesta. Valvontakeskuksesta toimitetaan listaus tarvittavista dokumenteista ja ohjeet valvonnan tietojärjestelmän käytöstä. Vaadittavien dokumenttien toimittamisen jälkeen sovitaan käyttöönottotarkastus. Palvelutuottajan on hyvä varautua noin kuukauden käsittelyaikaan terveydenhuollon käyttöönottotarkastuksessa.
Lisäksi pyydämme huomioimaan, että ajalla 27.6.-31.7.2023 tilatarkastuksia ei lomakauden vuoksi todennäköisesti kyetä järjestämään, jollei tarkastusta ole jo aiemmin sovittu kyseiselle ajanjaksolle. Tarvittavat esitiedot kannattaa kuitenkin toimittaa jo valmiiksi odottamaan hyvinvointialueen viranhaltijan lomaltapaluuta ja tarkempaa perehtymistä asiaan.
Yhteystiedot
- Hyvinvointialueen kirjaamo: kirjaamo@varha.fi
- Varhan valvontakeskus: valvontakeskus@varha.fi
Ohjeet
- Ohje yksityisen terveydenhuollon palveluntuottajille. Valvira 2.1.2023
- Listaus terveydenhuollon käyttöönottotarkastukseen vaadittavista dokumenteista (tulossa)
- Terveydenhuollon palvelujen tuottaminen itsenäisenä ammatinharjoittajana - Yksityiset terveydenhuollon palvelut - Sosiaali- ja terveyspalvelut - Luvat, ilmotukset ja hakemukset - Yritys tai yhteisö - Aluehallintovirasto (avi.fi)
- Yksityisen terveydenhuollon luvat - Yksityiset terveydenhuollon palvelut - Sosiaali- ja terveyspalvelut - Luvat, ilmotukset ja hakemukset - Yritys tai yhteisö - Aluehallintovirasto (avi.fi)
- Laki yksityisestä terveydenhuollosta 152/1990 - Ajantasainen lainsäädäntö - FINLEX ®
- Asetus yksityisestä terveydenhuollosta (744/1990)
- Sosiaali- ja terveysministeriön asetus yksityisestä terveydenhuollosta (7/2006)