Palveluseteli
Palvelusetelillä edistetään sosiaali- ja terveyspalveluiden käyttäjien valinnanvapautta ja mahdollisuuksia hankkia tarvitsemiaan palveluita yksityisiltä palvelujen tuottajilta.
Mikä on palveluseteli?
Palveluseteli on vaihtoehto kunnan itse tuottamalle tai ostamille palveluille. Kunta määrää palvelusetelin arvon ja hyväksyy palveluntuottajat, joiden palveluita sillä voi maksaa. Asiakkaan omavastuuosuus on palveluntuottajan hinnan ja palvelusetelin arvon välinen erotus. Palvelusetelien omavastuuosuudet eivät kerrytä maksukattoa.
Mitä teen, kun minulle on myönnetty palveluseteli?
Palvelusetelin saatuasi voit valita haluamasi palveluntuottajan osoitteesta: parastapalvelua.fi
Palveluntuottajien vertailu ja valinta eivät vaadi kirjautumista järjestelmään. Kirjautumalla järjestelmään näet tietosi, sinulle myönnetyt palvelusetelit sekä käyttämäsi palvelut.
Palvelusetelissä on numero ja se annetaan palveluntuottajalle. Näin asiakkaan ja palveluntuottajan välille syntyy sopimus, joka kuuluu kuluttajasuojalain piiriin. Palveluseteli on henkilökohtainen, eikä palvelusetelinumeroa tule luovuttaa ulkopuolisille tahoille.
Palveluntuottaja laskuttaa asiakkaalta asiakkaan omavastuuosuuden. Voit halutessasi ostaa palveluntuottajalta lisäpalveluita, jotka maksat itse.
PSOP-järjestelmässä voit seurata käyttämiäsi palveluita ja saada tietoa käytettävissä olevista palveluista ja niiden tarjoajista:
- voit vertailla eri palveluntuottajia
- voit valtuuttaa läheisesi hoitamaan asioita puolestasi
- voit pyytää palvelusetelipalveluista omavastuuraportin palveluntuottajalta. Raportista voit tarkistaa, että merkinnät ovat oikein. Raportista näet myös maksuosuuden, joka jää sinun maksettavaksesi.
Tietoa palveluntuottajille
Palvelusetelillä järjestettävissä palveluissa edellytetään palveluntuottajalta sääntökirjan yleisen osan ja palvelukohtaisen osan lukemista sekä sitoutumista kummankin osan ehtoihin. Palveluntuottajaksi hakeutumisessa vaaditut liitteet vaihtelevat palveluittain, tarkista aina vaaditut liitteet sääntökirjan palvelukohtaisen osan liitesivulta.
Ns. vanhojen palveluntuottajien ei tarvitse tässä vaiheessa liittää hakeutumiseensa liitteitä, jos hakeutuu palveluun, johon on ollut hyväksyttynä kuntaorganisaatioissa. Liitteet tulee kuitenkin liittää 30.4.2023 mennessä.
Kaikilta palveluntuottajilta edellytetään Vastuu Groupin Luotettava Kumppani -palveluun liittymistä. Jos aiemmin sääntökirjan voimassa ollessa ko. vaatimusta ei ole ollut, niin liittyminen tulee tehdä 30.4.2023 mennessä.
Lisää tietoa Luotettava Kumppani -palvelusta löytyy osoitteesta www.vastuugroup.fi.
Varsinais-Suomen hyvinvointialueella 1.1.2023 alkaen käytössä olevien palveluseteleiden sääntökirjat
Kotihoito (pdf 633.89 KB) (Linkki pois sivustolta, avautuu uuteen ikkunaan) Siivous (pdf 574.82 KB) (Linkki pois sivustolta, avautuu uuteen ikkunaan) Omaishoitoa tukeva palvelu (pdf 798.56 KB) (Linkki pois sivustolta, avautuu uuteen ikkunaan) Henkilökohtainen apu (pdf 577.47 KB) (Linkki pois sivustolta, avautuu uuteen ikkunaan) Ympärivuorokautinen palveluasuminen (pdf 694.35 KB) (Linkki pois sivustolta, avautuu uuteen ikkunaan) Lapsiperheiden kotipalvelu (pdf 604.52 KB) (Linkki pois sivustolta, avautuu uuteen ikkunaan) Suun terveydenhuolto (pdf 650.44 KB) (Linkki pois sivustolta, avautuu uuteen ikkunaan) Kuntouttava työtoiminta (pdf 574.92 KB) (Linkki pois sivustolta, avautuu uuteen ikkunaan) Yhteisöllinen asuminen (pdf 626.78 KB) (Linkki pois sivustolta, avautuu uuteen ikkunaan) Lääkkeiden koneellinen annosjakelu (pdf 595.58 KB) (Linkki pois sivustolta, avautuu uuteen ikkunaan)Yhteystiedot
Palveluntuottajien tukisähköposti teknisissä ja palveluntuottajan hakeutumiseen liittyvissä ongelmatilanteissa: psop@varha.fi
Asiakkaiden palveluseteliasioihin liittyvissä kysymyksissä tulee aina ottaa yhteys palvelusetelin myöntäjään.
1.1.2017 astui voimaan uusi hankintalaki ”Laki julkisista hankinnoista ja käyttöoikeussopimuksista (1397/2016)”. Lakiuudistus mahdollistaa myös uuden hankintamenettelyn lupajärjestelmän käytön.
Lupajärjestelmässä ei ole kysymys kilpailuttamisesta. EU:n hankintadirektiivin ja kansallisen hankintalain perustelujen mukaan lupajärjestelmän voi ottaa käyttöön palveluissa, joissa riittää vähimmäisvaatimuksina palveluun liittyvät lakien mukaiset velvoitteet sekä palveluntuottajan ammattipätevyydet. Tämän lisäksi voidaan asettaa vähäinen määrä muita vaatimuksia ja edellytyksiä. Lupajärjestelmä mahdollistaa palvelun käyttäjille valinnanvapauden eli käyttäjä voi valita itselleen sopivimman palveluntuottajan.
Varsinais-Suomen hyvinvointialue järjestää lupamenettelynä seuraavia palveluita:
- Ikääntyneiden kampaamopalvelut
- Rintamaveteraanien jalkojenhoito
- Pyykkipalvelu.