Hyppää pääsisältöön

Ammattilaiselle

Henkilöstösihteeri Alexandran uratarina

Alexandra Lehtinen työskentelee Varhassa henkilöstösihteerinä ja hänellä on pitkä kokemus julkisen sektorin töistä. Sote-uudistuksen myötä hän siirtyi Varhan palvelukseen aiemmasta työstään Kårkullan kuntayhtymässä.

Henkilö seisoo käytävällä eriväristen lukollisten kaappien edessä. Hänellä on silmälasit, olkapäille ulottuvat ruskeat hiukset ja päällään musta neule ja beige paita. Hän katsoo kameraan.

Alexandra, kaikkien toivoma kollega – aina ystävällinen ja valmiina apuun

Ihmisläheiset ja merkitykselliset työtehtävät ovat aina olleet tärkeitä Alexandralle, joka kuvailee itseään palveluhenkiseksi ihmiseksi. Kiinnostus nykyistä työtä kohtaan heräsi mielenkiinnosta työsuhdehallintoon ja henkilöstökysymyksiin. Kiinnostuksen kohteet juontuvat luonnollisesti siitä, että Alexandra on ihmisläheinen ja kiinnostunut henkilöstöjuridiikasta. Koulutukseltaan hän on valtiotieteiden maisteri julkisoikeudesta, joten hakeutuminen työhön, jota säädellään työehtosopimuksilla, ei tuntunut kaukaa haetulta.

Alexandra sanoo työn imun tulevan siitä, että saa kehittyä omassa työssään ja siitä, että saa oikeasti tuntea arvostusta ja merkityksellisyyttä palkitsevassa työssä. Alexandra korostaa, ettei hän elä pelkästään työtä varten vaan suhde on molemminpuolinen.

– Tietysti työkaverit ovat tässä yhteydessä isossa roolissa, Alexandra sanoo ja naurahtaa. 

– Hyvä suhde kollegoihin on kaiken A ja O. On myös tärkeää, että kaikki saavat olla mukana rakentamassa hyvää työyhteisöä – osallisuuden tunnetta ei kaikille synny automaattisesti. Johtajuus on tässä asiassa erittäin tärkeää, Alexandra toteaa, ja kehuu omaa tiimiään sekä johtajaansa, joista on ollut korvaamaton apu sote-uudistuksen yliheittovaiheessa.

Suuresta sote-uudistuksesta huolimatta Alexandra ei ole kertaakaan kokenut, että hän olisi jäänyt yksin työnsä tai työtehtäviensä kanssa.

Hyvä työpäivä Alexandran elämässä koostuu mahdollisuudesta tarjota hieman parempaa palvelua, ja piristää jonkun toisen päivää. 

– Tunne hyvin tehdystä työstä ruokkii omaa motivaatiota ja tarjoaa energiaa seuraavaan työtehtävään. Meillä henkilöstöhallinnossa on yleensä aikaa palvella, joten päivän päättyessä voi tuntea tyytyväisyyttä omaan työhönsä. Yhtä tärkeää on myös tunne siitä, että on saanut oppia uutta, joka taas edistää omaa kehitystä, kertoo Alexandra.

Vaikka Alexandran uudet työtehtävät ovat vielä sote-uudistuksen seurauksena vähän auki, hän sanoo olevansa hyvin tyytyväinen nykyisiin työtehtäviinsä ja tuntee olonsa rauhalliseksi. Päivittäinen työ on jatkunut entiseen malliin, ja koostuu yhteydenpidosta eri yksiköihin hyvinvointialueiden yleisen virka- ja työehtosopimuksen (HYVTES) tulkinnoissa.

Alexandra ei pelkää uusia haasteita, ei työ- eikä yksityiselämässä. Kuriositeettina mainittakoon muutaman kesän takainen tapahtuma, joka osoittaa hänen kykynsä luovaan ajatteluun laatikon ulkopuolelta. Alexandran taloyhtiöön suunniteltiin silloin putkiremonttia, ja tiedossa oli meluinen, pölyinen sekä vesikatkojen täyteinen kesä. Hän päätti, ettei aio jäädä asuntoon kärsimään, vaan täysin noviisina karavaanielämän suhteen hankki rohkeasti asuntovaunun ja vei sen vanhalle käytöstä poistetulle leirintäalueelle. Tästä syntyikin ikimuistoinen kesä Alexandralle ja hänen koiralleen. Vaikka mukavuuksista, kuten juoksevasta vedestä, joutui tinkimään, hänen koiransa silmissä näkyvä ilo siitä, että se sai olla ulkona luonnossa eikä joutunut sietämään rakennusmelua, päihitti kaiken.

– Ei edes asuntovaunun vuotava katto haitannut etätyöskentelyä, Alexandra muistelee naurahtaen.

Voimaa elämään Alexandra saa luovasta ja vapaasta ajattelutavasta. Myös empaattinen suhtautuminen ihmisiä ja eläimiä kohtaan on palkitsevaa. Tämä näkyykin hyvin Alexandran harrastuksissa, joihin kuuluvat Punainen Ristin toiminta ja rescuekoira Dolli.