Hyppää pääsisältöön

Ammattilaiselle

Kliinisen hoitotyön asiantuntija Pirjon uratarina

Pirjo päätyi hoitoalalle sattumusten kautta, mutta niin vain ala vei mukanaan ja nykyiseen rooliin Tyks Ortoon kliinisen hoitotyön asiantuntijaksi.

Pirjo Sibakov.

Pääset nyt kurkistamaan Pirjon arkeen ja hänen ajatuksiinsa työstään.

Miten päädyit tälle alalle?

- Sattumusten kautta. Hain opiskelemaan toimintaterapeutiksi, mutta sitä koulutusta ei sitten alkanutkaan sinä syksynä ollenkaan. Niinpä hakupaperini siirrettiin sairaanhoitajaopintoihin. Sinä vuonna oli vielä niin, että me sen syksyn hakijat olimme ns. kokeiluerä, jotka pääsivät sisään ilman pääsykokeita. Ajattelin aluksi, että aloitan sen sairaanhoitajakoulutuksen ja vaihdan sitten toimintaterapeutin koulutukseen, kun se alkaa, mutta niinpä vaan tämä ala vei mukanaan enkä vaihtoa sitten enää tehnyt.

- Tein kaikki opintojen aikaiset harjoitteluni Tyksissä ja viimeinen harjoittelujaksoni oli gastroenterologialla. Jäin harjoittelun jälkeen sinne tekemään viikonloppuja ja kun valmistuin, niin minut palkattiin sinne heti sijaiseksi. Tein sijaisuutta aika pitkään silloisen työllisyystilanteen takia. Vihdoin vuonna 1997 minut vakinaistettiin ja vuoteen 2005 saakka työskentelinkin gastrolla.

- Tuolloin perhetilanteen takia halusin vaihtaa työhön, jossa on viikonloppuisin enemmän vapaa-aikaa. Pääsin Tyks Orton viikkovuodeosastolle sairaanhoitajaksi. Siellä sain olla mukana myös erilaisissa kehitysprojekteissa sairaanhoitajan asiantuntijaroolissa ja pikkuhiljaa minulla heräsi ajatus, että haluan jatkaa uraa kehittämisen näkökulmasta. Lähdin siis takaisin koulun penkille ja valmistuin terveystieteiden maisteriksi vuonna 2018. Pääsin saman tien tänne Tyks Ortoon kliinisen hoitotyön asiantuntijan sijaiseksi kehitystyöhön ja ilokseni minut vakinaistettiin tähän toimeen vuonna 2022.

Mistä sinulle tulee työn imu? Mistä pidät työssäsi?

- Minulle työn imu tulee siitä, että on innostunut omasta työstään. Siitä, kun jaksaa innostua niistä pienistä askelista eteenpäin. Perusutelias luonteenpiirteeni auttaa tässä paljon, etsiessäni vastauksia ja ratkaisuja erilaisiin haasteisiin.

- Kliinisen hoitotyön asiantuntijan rooli on erittäin monipuolinen, kaikki päivät ovat erilaisia riippuen siitä, mitä milloinkin on työpöydällä.

Mistä sinulle tulee tunne työn arvostuksesta?

- Minulle työn arvostus on ennemminkin se oma kokemus tekemästäni työstä. Se, että työpanokseni on oikeasti huomattu ja sillä on merkitystä.

Mitä arvostat työyhteisössä?

- Yhteinen tavoite ja eteenpäin vievä tekemisen meininki motivoi. Luottamus on minulle myös tärkeää, ja tässä työssä koen, että minuun luotetaan.

Mistä hyvä työpäivä koostuu?

- Paras työpäivä on juuri sellainen, kun saa jotain asiaa oikeasti eteenpäin tai ratkaistua jonkun pitkään vaivanneen ongelman. Tai kun oikeasti hoksaa ratkaisun asiaan millä on merkitystä potilashoidon kehittämisessä. Sellaisista hetkistä tulee onnistumisen tunteita, joista saa taas uutta potkua työpäivään ja työn imu lisääntyy.

Mikä käsitys sinulla oli työstäsi ennen aloittamista ja toteutuiko se?

- Minulla oli työstä jo aika hyvä käsitys, koska olin tehnyt kehitystyötä jo aiemmissa rooleissa, mm. internetpohjaista potilasohjausta. Suuria yllätyksiä ei ole tullut vastaan. Tiesin, että työtehtävät vaihtelevat sen mukaan, mikä milloinkin on prioriteettina. Valmista sapluunaa ei ole vaan eteen tulee koko ajan uusia juttuja.

Mikä on sinun supervoimasi?

- Kyllä se on halu auttaa ja löytää ratkaisuja haasteisiin. Yritän myös aina suhtautua asioihin positiivisesti, se varmaan osaltaan auttaa siinä, että olen saanut palautetta olevani helposti lähestyttävä.