Hyppää pääsisältöön

Ammattilaiselle

Kliinisen hoitotyön asiantuntija Sarin uratarina

Sari Paavilainen työskentelee kliinisen hoitotyön asiantuntijana (kha) Tyks-sairaalapalveluiden Sydänkeskuksessa. Alalle hän päätyi, koska halusi olla ihmisten kanssa tekemisissä ja auttaa äkillisesti sairastuneita.

Henkilö seisoo aulatilassa. Hänellä on vihreävalkokuvioinen paita päällä ja kädessään malli ihmisen sydämestä. Hän hymyilee kameralle.

Intohimona hoidon, palveluiden ja prosessien kehittäminen

Sari valmistui sairaanhoitajaksi vuonna 1995. Ensin hän työskenteli sairaanhoitajana ambulanssissa ja eri osastoilla Loimaan sairaalassa. Erityisesti häntä kiinnosti työ valvontaosastolla ja päivystyksessä, joissa sai toteuttaa itseään akuutissa työssä hyvässä työyhteisössä. Vuonna 2015 Sari valmistui terveystieteiden maisteriksi Turun yliopistosta ja siirtyi töihin Turkuun kliinisen hoitotyön asiantuntijaksi, ensin päivystykseen ja sen jälkeen nykyiseen toimipisteeseen Sydänkeskukseen.

Asiantuntijatyössä Saria innostaa erityisesti se, että saa olla mukana kehittämässä ja parantamassa potilaiden hoitoa, hoitotyötä, palveluita ja prosesseja. Työssä pääsee myös verkostoitumaan ja tekemään työtä moniammatillisesti eri ammattiryhmien ja potilaiden kanssa. Työn imu tulee hyvistä kontakteista, asioiden kehittymisestä paremmaksi sekä tietenkin onnistumisista. Arvostusta hän kokee työssään, kun huomaa, että hänen asiantuntijuuttaan arvostetaan ja hyödynnetään sekä asioita tehdään ja niissä onnistutaan yhdessä.

Supervoimana ihanat ihmiset ympärillä

Työyhteisössä on Sarin mielestä tärkeää hyvä käytös ja toisten huomioiminen. Se, että kuunnellaan toisten ajatuksia ja ideoita, tehdään ja yritetään yhdessä, heittäydytään uusiin haasteisiin ja kokeillaan rohkeasti.

Esihenkilö ja työyhteisö Sydänkeskuksessa ovat olleet hyvin kehittämismyönteisiä.

Työpäivän aikana Sarilla on yleensä monta rautaa tulessa ja hän kertookin päivien menevän hujauksessa. Työpäivät koostuvat mm. mukavista kohtaamisista, hoitotyön tiimeistä ja yhteistyötapaamisista muiden toimijoiden ja ammattiryhmien kanssa, koulutuksista, tilastojen ja toimintaohjeiden tekemisestä sekä opinnäytetyöntekijöiden ohjaamisesta.

Kliinisen hoitotyön asiantuntijat tärkeä osa toiminnan kehittämistä

Kliinisen hoitotyön asiantuntijoita ei Sarin aloittaessa ollut Tyksissä kovin montaa, joten käsitystä työstä hänellä ei juurikaan ollut etukäteen. Kha:n työnkuvat olivat Sarin aloittaessa hyvin erilaisia ja muotoutuivat toimialueen tarpeiden mukaan. Sittemmin kliinisen hoitotyön asiantuntijoiden työnkuvaa on yhtenäistetty niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin ja tarve on tunnustettu tutkitun tiedon ja näyttöön perustuvan toiminnan takaamiseksi.

Meidän kha-porukassa on paljon hyviä persoonia ja monenlaista laatu-, Lean-, koulutus-, palvelumuotoilu-, projekti- ja tutkimusosaamista, jota kannattaa ehdottomasti hyödyntää.

Lopuksi Sari paljastaa itsestään vielä yhden asian, mitä työkaverit eivät hänestä välttämättä tiedä.

Olen ollut ”pieni mutta pippurinen”, mutta kehittänyt itseäni vuosien aikana. Osaan olla nykyisin melko cool, kertoo Sari nauraen.