Hyppää pääsisältöön

Ammattilaiselle

Pelastusjohtaja Vesan uratarina

"Innostukseni työhön tulee muiden onnistumisten kautta. Jo paloesimiesaikana oli mahtava nähdä, kun palomiehet suoriutuivat hyvin työtehtävissä, joita olimme ensin yhdessä harjoitelleet". Tutustu pelastusjohtaja Vesa Halosen uratarinaan.

Vesa Halonen seisoo Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen paloauton edessä.

Pelastusjohtaja Vesa Halosen pelastusalalle päätyminen oli sattumien summa.

– Minulla oli rakennusalan ammattikoulu käytynä ja sen jälkeen paikka teknillisessä korkeakoulussa. Tuli tunne, ettei rakennusala olekaan minua varten ja hakeuduin armeijaan suorittamaan asepalveluksen. Kerran, kun olin viemässä alokkaita tupakkatauolle, törmäsin juuri pelastusopistolta valmistuneeseen palomieheen, joka kertoi pelastajan koulutuksesta. Tästä kohtaamisesta pari viikkoa eteenpäin, olin jo fyysisen kunnon testeissä ja siitä kahden viikon päästä Kuopiossa pääsykokeissa, Vesa muistelee.  

Halonen aloitti pelastuslaitoksella sairaankuljettaja-palomiehenä ja pikkuhiljaa työssä ollessa hänelle kehkeytyi halu kehittää työtä, joten hän hakeutui paloesimiehen töihin. Paloesimiehen työstä hän hakeutui palomestarin työhön, jolloin pääsi vaikuttamaan taas paloesimiehen työhön ja niin edelleen.

– Minulla on aina ollut kova halu kehittää omaa ja muiden työtä sekä päästä luomaan mahdollisuuksia työssä onnistumiseen ja parhaiten se on onnistunut aina seuraavalta portaalta käsin. Alku-urani opiskelin aktiivisesti töiden ohessa ja nyt, kun urakehitys on ollut viimeiset vuodet melko vauhdikasta, itsensä kehittämisen tarve täyttyy jo itse työssä, hän lisää.  

– Innostukseni työhön tulee muiden onnistumisten kautta. Jo paloesimiesaikana oli mahtava nähdä, kun palomiehet suoriutuivat hyvin työtehtävissä, joita olimme ensin yhdessä harjoitelleet. Ja nykyisessä työssä innostun siitä, että minulla on mahdollisuus antaa muille työkaluja onnistua omassa työssään. Arvostuksen tunne työssä tulee yleisistä asioista, että tervehditään ja ollaan kohteliaita. Arvostus on myös sitä, että tehdään omat työt ja autetaan tarvittaessa muita heidän omissa töissään, Vesa miettii.  

Halonen arvostaa työssä yhteenkuuluvuuden tunnetta ja sitä että käyttäydytään hyvin toisia kohtaan sekä otetaan kaikki tasa-arvoisesti huomioon. Hän arvostaa myös sitä, että asioista kuin asioista keskustellaan avoimesti ja tuetaan toisia tarvittaessa.

– Hyvä työpäivä voi koostua kahdesta asiasta; pääsee kohtaamaan ihmisiä kasvotusten, joko henkilökuntaa tai asiakkaita ja toinen se, että suunnitelmat edistyvät ja saa asioita valmiiksi, joko yhdessä tai yksin. Myös suorittamisesta tulee hyvä olo, esimerkiksi pieniä asioita tekemällä iso kokonaisuus menee eteenpäin, Vesa jatkaa. 

Nykyisessä pelastusjohtajan työssä Vesa on vasta aloittanut, mutta hyvin pitkälle työ on vastannut sitä mitä hän on odottanutkin.

– Olen työskennellyt lähes neljä aiempaa vuotta kahden pelastuslaitoksen ylimmässä johdossa ja johtoryhmässä, joten olen jo päässyt vierestä seuraamaan, miten pelastuslaitoksia muualla johdetaan, hän tarkentaa.   

Vesan supervoima on innostuminen.

– Innostun helposti asioista ja minua innostaa asioiden valmiiksi saattaminen. Olen todella innostunut nykyisestä työstäni ja hyvinvointialuemuutoksen tuomasta mahdollisuudesta.