Hyppää pääsisältöön

Ammattilaiselle

Sairaanhoitaja Milkan uratarina

Milka Ruha on töissä sairaanhoitajana mielialahäiriöiden tehostetussa avohoidossa Tyks Psykiatrialla.

Milka Ruha.

Arvostuksen tunne tulee potilaan osoittamasta luottamuksesta 

Olen ensihoitaja-amk pohjakoulutukseltani, valmistunut 2013. Työhistoriani on pääasiassa Pohjois-Pohjanmaalta ensihoidon parista. Ensihoidossa psykiatristen potilaiden määrä on kasvanut viime vuosien aikana ja kiinnostuin työssäni tämän potilasryhmän kokonaisvaltaisemmasta hoidosta.  

Milka huomasi työssään omaksi vahvuudekseen ihmisten kohtaamisen, kuuntelemisen ja auttamisen. Lisäksi hänellä on aina ollut kiinnostusta ihmismieltä kohtaan.  

Aloitin psykoterapeuttisten valmiuksien opinnot, jotka saivat vielä enemmän innostumaan aiheesta ja ajatus psykiatrialle töihin siirtymisestä kehittyi. Noin vuosi sitten hain Tyks Psykiatrialle töihin ja muutin Oulusta Turkuun, hän kertoo.  

Hyvä työpäivä koostuu toisten auttamisesta 

Työn imu tulee erilaisten ihmisten kohtaamisista, Milka kokee aitoa kiinnostusta ihmisiin tarinoiden takana. Hän pitää työn tuomasta haastavuudesta.  

Potilastyö on melko itsenäistä ja osittain päivystyksellistä. Vaihtuviin tilanteisiin pitää osata reagoida tarpeen vaatimalla tavalla. Jokainen potilas on erilainen ja luovaa ongelmanratkaisukykyä tulee olla. Arvostuksen tunne tulee siitä, kun potilas osoittaa luottamusta ja kokee saavansa apua, hän kuvaa.  

Milka arvostaa avoimuutta, toisten kunnioittamista ja hyvää tiimihenkeä. Huumori on myös tärkeä asia, jonka avulla jaksaa raskaitakin työpäiviä.  

Hyvä työpäivä koostuu onnistumisen kokemuksista potilastapaamisissa, kokemuksesta, että on saanut helpotettua potilaan kuormaa edes vähän pienemmäksi. Hyvään työpäivään lisäksi kuuluu loistavat työkaverit ja onnistumiset tiimityöskentelyssä. Olemme yksikkönä melko tuore ja jatkuvasti kehittyvä.  

Kerro joku asia, mitä työkaverit eivät tiedä sinusta? 

Olen melko avoin ihminen ja työkaverini tietävät minusta jo liikaa, Milka sanoo hymyillen.  

Entä mikä on supervoimasi? 

Muistan usein keskustelut ihmisten kanssa lähes sanasta sanaan. Hyvä muistini mahdollistaa täyden keskittymisen potilaaseen, harvoin tarvitsee kirjoittaa muistiinpanoja kirjauksia varten vastaanoton aikana ja olen saanut hyvää palautetta potilailta läsnäolostani.